Europos čempionų titulo gynyba – ir ant Italijos „Z“ kartos pečių: išėjus legendoms sudarė naują stuburą

2024 m. birželio 11 d. 07:36
Lrytas.lt
Europos čempionai sugrįžta, bet su kitu treneriu, kitais lyderiais ir netgi kitu žaidimo stiliumi. Per pastaruosius trejus Italijoje ir Italijos rinktinėje pasikeitė labai daug dalykų. Italija išsirinko pirmąją moterį premjerę Giorgia Meloni, išgyveno labai sudėtingą COVID-19 pandemiją, o štai mėlynoji futbolo rinktinė savo naująjį nuotykį pradėjo be jokio spaudimo.
Daugiau nuotraukų (12)
Italijos vyrų futbolo rinktinė Vokietijoje nėra tarp favoritų. Į Saudo Arabiją išvykusį garsųjį Roberto Mancini pakeitęs 65-erių buvęs „Napoli“, Milano „Inter“, „Roma“ klubų treneris Luciano Spaletti su savo vyrukais „Euro 2024“ kampaniją pradeda toli nuo lyderių.
Bet L.Spaletti toks statusas nėra prastas, nes prieš metus su „Napoli“ iškovojo Italijos „Serie A“ trofėjų, nors tokio scenarijaus niekas ir nežadėjo.
2020 metų (dėl koronaviruso čempionatas vyko 2021-aisiais) Europos futbolo čempionai į 2024-ųjų pirmenybes įšoko iš antrosios vietos atrankoje. C grupėje italai liko už Anglijos. Viską lemiančios rungtynės su Ukraina baigėsi nulinėmis lygiosiomis.
Italijos rinktinei Vokietijoje reikės kaip reikiant paprakaituoti – B grupėje varžysis su Albanija, Ispanija ir Kroatija.
„Ginti čempionų titulą – papildomas stimulas. 2021 metais Italija ant popieriaus nebuvo tarp stipriausių rinktinių, tačiau tada tapo ypatinga komanda. Praėjus trejiems metams mes turime žaisti laisvą futbolą. Asmeniškai pasieksiu pergalę, jeigu man pavyks sukurti komandą“, – apie 2024-ųjų kampaniją kalbėjo L.Spaletti.
Italijos rinktinė šįkart jau nesulauks tiek daug dėmesio dėl legendinių veteranų. Auksinis gynėjų tandemas Leonardo Bonucci ir Giorgio Chiellini rungtynes stebės arba iš namų, arba tribūnų.
Dabar atėjo laikas žibėti 27 metų Milano „Inter“ saugui Nicolo Barella ir 25-erių „Paris Saint-Germain“ vartų sargui Gianluigi Donnarummai, iš kurio italai tikisi, kad šis kada nors užpildys kito Gianluigi – Buffono – batus.
L.Spaletti rinktinei didžiausias iššūkis – sprendimai puolime, o tam nepadeda ir tai, kad ekipa neturės traumas patyrusio kvarteto: Destiny Udogie, Nicolo Zaniolo, Francesco Acerbi ir Giorgio Scalvini.
Puolėjų situacija – visos Italijos nerimas. Šalyje daug kalbama apie didelę bėdą ir jaunimo komandose. R.Mancini „Euro 2020“ laimėjo, kai vos du įvarčius įmušė jo pagrindinis puolėjas Ciro Immobile.
L.Spaletti mėnesius truko, kol sugebėjo rasti centro puolėją. Ar pavyko? Atsakymas – labai sudėtingas.
Italai ir patys spėlioja, ar 25 metų „Atalanta“ puolėjas Gianluca Scamacca ar vienmetis Mateo Retegui iš „Genoa“ galės atsistoti į tą pačią eilę, kurią auksiniais laikais tiesė Paolo Rossi, Toto Schillaci, Christianas Vieri.
Kaip vyks žaidimas?
2024 metų Europos čempionatas taps pirmuoju kartu, kai L.Spaletti vadovaus rinktinei svarbiausiame turnyre. Kaip rašo „The Guardian“, 65-erių treneris turi 50-mečio kūną ir tvirtą charakterį, todėl nebijo priimti nepopuliarius sprendimus. Per savo vadovavimą L.Spaletti naudojo išsidėstymą 3:4:2:1 ir 4:3:3 – panašiai elgėsi ir anksčiau komandai vadovavęs R.Mancini – bet jo braižas yra gerokai griežtesnis.
Vasarį jo sprendimas neleisti futbolininkams žaisti kompiuterinių žaidimų nuaidėjo per visa žiniasklaidą.
„Jeigu modernumas yra žaidimas „PlayStation“ iki 4 valandos ryto prieš rungtynes, tai modernumas nėra geras dalykas. Nacionalinė komanda turi būti vilkų būriu. Futbolininkai į rinktinę ateina žaisti ir laimėto Europos čempionatą, o ne laimėti „Call of Duty“ žaidimą“, – griežtai nukirto L.Spaletti.
Italijai reikia lyderių ne kompiuteriniuose žaidimuose, o aikštėje.
Vienas jų – vartininkas G.Donnarumma.
Sirgaliai tobulai pamena jo ikonišką šypsenėlę, kai šis atrėmė Bukayo Saka 11 metrų baudinį, leidusį Italijai užlipti ant Europos viršūnės. G.Donnarumma sužaidė gerą sezoną ir PSG klube. Jau yra pripratęs ir prie kritikos.
„Nėra lengva susitaikyti su kritikais, bet mes turime būti profesionalais. Turime išlaikyti balansą ir išlikti ramūs“, – yra sakęs G.Donnarumma.
Nėra abejonių, kad Italijos rinktinės kapitonu tapusiam vartininkui teks atlaikyti dar daugiau spaudimo.
„Gigio niekada nebuvo atleista, kad jis jau vaikystėje buvo vunderkindas, prasimušęs į priekį dėl savo talento“, – apie G.Donnarumma situaciją yra sakęs L.Spaletti.
Italijos rinktinės stuburu laikoma ketveriukė: G.Donnarumma, 25-erių Milano „Inter“ gynėjas Alessandro Bastoni, 27-erių jo komandos draugas saugas Nicolo Barella ir jau minėtas G.Scamacca. Visa ketveriukė – ne vyresnė nei 27 metai. Visi jie pradėjo žiūrėti futbolą, kai 2006-aisiais Italijos rinktinė iškovojo pasaulio čempionų titulą ir yra puikūs Italijos Z kartos atstovai, kurie yra įpratę per televiziją stebėti aukščiausio lygio futbolą, kuriame net nebūtinai yra „Azzurri“.
Jie neslepia, kad palaikydavo Islandija, Panamą ar Argentiną, bet niekada Prancūziją.
Ką stebėti?
Be jau minėtų futbolininkų būtina atkreipti dėmesį į kelis žaidėjus. Visų pirma tai – 24 metų Milano „Inter“ saugas Davide Frattesi. Jis gali būti naująja Italijos futbolo žvaigžde. Nors „Inter“ klube praėjusį sezoną sužaidė vos porą mačų startinėje sudėtyje, Italijos „Serie A“ įmušė 6 įvarčius. Būtent jis atliko kritinį vaidmenį „Inter“ rungtynėse Lisabonoje su „Benfica“, kai ekipa nuo 0:3 situaciją pagerino iki 3:3.
Pagrindinėse rungtynėse namuose prieš Ukrainą būtent jis buvo svarbiausiu žaidėju.
Įdomu stebėti ir 28 metų Gianluca Mancini iš „Roma“. Gynėjas yra netikėtumų karalius. Per 12 dienų – nuo balandžio 6 iki 18 – jis įmušė vienintelį Romos derbio įvartį, sugebėjo gerokai suerzinti Romos „Lazio“ gerbėjus savo gestu, buvo nubaustas „Serie A“ drausmės komiteto ir įmušė du įvarčius į „AC Milan“ vartus, dėl kurių pastarasis klubas iškrito iš Europos lygos.
2024 metų Europos futbolo čempionatas vyks birželio 14 – liepos 14 dienomis.
Parengta pagal „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.