Olimpinis futbolas: sporto karaliaus ypatybės olimpiniuose stadionuose

Tokijo olimpinių vasaros žaidynių atidarymas vyks tik penktadienį, tačiau sporto varžybos prasidėjo jau trečiadienį.

2016-ųjų Rio olimpinių žaidynių futbolo čempionais tapo brazilai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
2016-ųjų Rio olimpinių žaidynių futbolo čempionais tapo brazilai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Liepos 21-ąją startavo moterų Tokijo olimpinių žaidynių futbolo turnyras.<br>AP/Scanpix nuotr.
Liepos 21-ąją startavo moterų Tokijo olimpinių žaidynių futbolo turnyras.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Narbekovas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Narbekovas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 21, 2021, 8:06 PM

Vieni pirmųjų į aikštes žengia futbolininkai: trečiadienį pirmąsias rungtynes žaidė moterų komandos, o ketvirtadienį olimpinį turnyrą pradės ir vyrai.

Turnyrai

Tokijo olimpinių žaidynių futbolo turnyruose dalyvauja 16 vyrų ir 12 moterų komandų. Futbolo rungtynės bus rengiamos ne vien Tokijuje, bet ir šešiuose kituose Japonijos miestuose: Čiofu, Saitamoje, Jokohamoje, Kašimoje, Rifu ir Sapore. Tiesa, dauguma iš šių miestų yra visai šalia sostinės – labiau nutolę tik Rifu ir Saporas.

Žaidynių šeimininkai futbolininkams parengė didelius stadionus, kuriuose yra nuo 42 tūkst. iki 72 tūkst. vietų. Deja, tribūnos bus tuščios, nes žiūrovai į olimpines arenas neįleidžiami.

Didžiausias yra Jokohamos stadionas, pastatytas prieš 2002 metų pasaulio pirmenybes ir galintis priimti 72 tūkst. žiūrovų. Prieš 19 metų būtent šiame stadione vyko pasaulio pirmenybių finalo rungtynės, o šių metų rugpjūčio 7 dieną Jokohamos stadione paaiškės olimpinio vyrų turnyro nugalėtojai.

Moterų turnyro finalo rungtynės bus žaidžiamos rugpjūčio 6 dieną Tokijo nacionaliniame stadione, kuris buvo atidarytas 2019 metų gruodį. Šiame stadione yra 68 tūkst. vietų, jame taip pat bus surengti žaidynių atidarymas ir uždarymas, olimpinės lengvosios atletikos varžybos.

Ypatumai

Prieš šimtmetį, kol nebuvo rengiamos pasaulio pirmenybės, olimpinis turnyras daugelio šalių futbolininkams buvo svarbiausios varžybos.

Šiais laikais yra kitaip – vyrų futbolo turnyre nuo 1992 metų Barselonos žaidynių netgi galioja amžiaus apribojimas. Paprastai žaisti olimpiniuose vyrų turnyruose leidžiama futbolininkams, kuriems yra iki 23 metų. Tačiau dėl to, kad Tokijo žaidynės buvo nukeltos, buvo pakelta ir amžiaus riba. Šiose žaidynėse gali dalyvauti futbolininkai, gimę 1997 metais arba vėliau (tai yra iki 24 metų).

Be to, visuose olimpiniuose vyrų futbolo turnyruose komandoms leidžiama įtraukti į paraišką tris vyresnius žaidėjus. Pasinaudoję šia išimtimi, olimpinėse žaidynėse anksčiau dalyvavo ir keli labai garsūs vyresnės kartos futbolininkai.

Tokijo žaidynėse garsiausi vyresniosios kartos atstovai vilki dviejų Lotynų Amerikos komandų aprangas. Brazilijos garbę gina geriausius karjeros metus Europoje praleidęs, bet užpernai į tėvynę grįžęs 38-erių Dani Alvesas, Meksikos – 36-erių vartininkas Guillermo Ochoa.

Daugelis nacionalinių futbolo federacijų ir nacionalinių olimpinių komitetų skundžiasi dėl to, kad klubai labai nenoriai išleidžia futbolininkus į olimpines žaidynes. Pavyzdžiui, Egipto futbolo vadovai tikėjosi, kad olimpinėje rinktinėje šiais metais žais Mohamedas Salahas. Puolėjas ir pats norėjo kovoti dėl olimpinio medalio, bet jam nepavyko susitarti su „Liverpool“ vadovybe.

Favoritai

Olimpinių žaidynių pirmajame etape 16 komandų suskirstytos į keturias grupes. Po dvi geriausias komandas pateks į atkrintamąsias varžybas, kuriose vyks ketvirtfinalio, pusfinalio ir finalo etapai.

Kadangi komandų sudėtys yra vos ne eksperimentinės, turnyro baigtis sunkiai nuspėjama. Vis dėlto dauguma lažybininkų aiškia favorite vadina Ispanijos rinktinę.

2019 metais Ispanijos futbolininkai tapo Europos vaikinų (iki 19 m.) čempionais, o tos komandos žaidėjai sudaro dabartinės olimpinės rinktinės branduolį. Maža to, Tokijo žaidynėse Ispanijai atstovauja net šeši šių metų Europos pirmenybėse dalyvavę futbolininkai, tarp kurių – vyrų rinktinėje jau įsitvirtinę Dani Olmo, Pedri ir vartininkas Unai Simonas. Trys vyresniems futbolininkams skirtos vietos atiteko 25-erių Marco Asensio (Madrido „Real“), 25-erių Mikeliui Merino (San Sebastiano „Real Sociedad“) ir 24-erių Dani Ceballosui (Londono „Arsenal“).

Taip pat aukštai vertinamos kitų tradicinių futbolo lyderių Brazilijos ir Argentinos, Prancūzijos ir Vokietijos galimybės. Tarp komandų, galinčių pateikti staigmeną, dažniausiai minima šeimininkė Japonijos rinktinė, kurios vedlys yra 32 metų Genujos „Sampdoria“ gynėjas Maja Jošida.

Pirmojo etapo grupės

A grupė: Prancūzija, Meksika, Japonija, Pietų Afrika.

B grupė: Rumunija, Korėja, Hondūras, Naujoji Zelandija.

C grupė: Ispanija, Argentina, Egiptas, Australija.

D grupė: Brazilija, Vokietija, Dramblio Kaulo Krantas, Saudo Arabija.

Praeitis

Olimpinius aukso medalius yra laimėję ir du Lietuvos futbolininkai. Per 1988 metų Seulo žaidynes, kurių finale SSRS nugalėjo Braziliją 2:1 (po pratęsimo), čempionams atstovavo Arminas Narbekovas ir Arvydas Janonis. Tiesa, finale žaidė tik A.Narbekovas. Vilniaus „Žalgirio“ saugas olimpiniame turnyre įmušė 2 įvarčius, o rezultatyviausiai turnyre žaidė Brazilijos futbolo legenda Romario.

Olimpinių čempionų sąraše yra nemažai dar garsesnių pavardžių. 1992 metais aukso medalius laimėjusioje Ispanijos rinktinėje žaidė vėliau garsiais treneriais tapę Pepas Guardiola ir Luisas Enrique (dabartinis pagrindinės Ispanijos rinktinės treneris), vėliau čempionų komandoms atstovavo Jay-Jay Okocha iš Nigerijos (1996 m.), kamerūnietis Samuelis Eto‘o (2000 m.), argentiniečiai Carlosas Tevezas, Javieras Mascherano (2004 m.), Lionelis Messi, Angelis Di Maria, Sergio Aguero (2008 m.), meksikietis Giovani dos Santosas (2012 m.), brazilas Neymaras (2016 m.).

Olimpiniais prizininkais tapo argentinietis Diego Simeone ir Hernanas Crespo (sidabras 1996 m.), brazilai Roberto Carlosas, Ronaldo, Bebeto ir Rivaldo (bronza 1996 m.), čilietis Ivanas Zamorano (bronza 2000 m.), italai Giorgio Chiellini ir Andrea Pirlo (bronza 2004 m.), brazilai Ronaldinho (bronza 2008 m.), Marcelo ir Thiago Silva (bronza 2008 m. ir sidabras 2012 m.).

2016 metų Rio de Žaneiro olimpinio turnyro finale Brazilija nugalėjo Vokietiją. Pagrindinis laikas ir pratęsimas baigėsi lygiosiomis 1:1, bet baudinius taikliau spardė brazilai 5:4. Brazilijos komandoje vienintelį įvartį per pagrindinį laiką ir lemiamą baudinį įmušė Neymaras.

Rungtynėse dėl bronzos medalių Nigerija įveikė Hondūrą 3:2.

Moterys

Jei olimpinis vyrų futbolo turnyras yra kylančių žvaigždžių peržiūra, tai moterų turnyre dalyvauja beveik visas elitas. Beveik visas, bet ne visas, nes olimpinio turnyro durys pravertos siaurai ir dėl medalių kovoja vos dvylika komandų. Atrankos barjerai tokie aukšti, kad už jų užkliuvo net ir 2016 metų olimpinės čempionės vokietės bei 2017 metų Europos vicečempionės danės.

Dėl mažo komandų skaičiaus labiausiai nukentėjo europietės. Per 2019 metų pasaulio pirmenybes į ketvirtfinalį pateko net septynios Senojo žemyno komandos (vienintelė kitų žemynų atstovė buvo pasaulio čempione tapusi JAV), o teisę žaisti Japonijos stadionuose gavo tik trys Europos šalių rinktinės (Nyderlandai, Švedija ir Didžioji Britanija).

Olimpinio turnyro pirmajame etape komandos suskirstytos į tris grupes. Po dvi stipriausias grupių komandas bei dvi geriausios trečiąją vietą užimsiančios rinktinės pateks į atkrintamąsias varžybas.

Pirmojo etapo grupės

E grupė: Japonija, Kanada, Didžioji Britanija, Čilė.

F grupė: Kinija, Brazilija, Zambija, Nyderlandai.

G grupė: Švedija, JAV, Australija, Naujoji Zelandija.

Žvaigždės

Beveik visų didžiųjų moterų futbolo turnyrų favoritė yra JAV rinktinė, kuri užpernai apgynė pasaulio čempionės vardą. Amerikietės per aštuonerias pasaulio pirmenybes aukso medalius iškovojo keturis kartus.

Makedono Vlatko Andonovskio treniruojamoje JAV rinktinėje apstu ryškių žvaigždžių, bet sirgalių žvilgsniai labiausiai krypsta į 36-erių Megan Rapinoe. Ši charizmatiška puolėja užpernai buvo išrinkta ir geriausia pasaulio pirmenybių žaidėja, ir geriausia pasaulio futbolininke.

Tokijo žaidynėse savo šaliai atstovauja ne vien m.Rapinoe, bet ir daug kitų per pasaulio pirmenybes spindėjusių JAV futbolininkių: puolėja Alex Morgan, saugės Rose Lavelle ir Julie Ertz, gynėja Crystal Dunn (jos buvo išrinktos į geriausių pasaulio pirmenybių žaidėjų vienuolikę).

Į ką atkreipti dėmesį kitose komandose? Didžiosios Britanijos rinktinės jėga – geriausia 2020 metų pasaulio futbolininkė Lucy Bronze, rezultatyviausia 2019 metų pasaulio pirmenybių žaidėja Ellen White ir Jill Scott, Nyderlandų – vartininkė Sari van Veenendaal, geriausia 2017 metų pasaulio futbolininkė Lieke Martens ir Vivianne Miedema, Brazilijos – geriausia 2018 metų pasaulio futbolininkė Marta, Švedijos – Sofia Jakobsson.

Vis dėlto dėl mažo dalyvaujančių komandų skaičiaus, kelios garsios futbolininkės olimpinį turnyrą turės stebėti per televizorių. Pavyzdžiui, 2020 metų geriausios pasaulio futbolininkės rinkimuose antrąją ir trečiąją vietas užėmė danė Pernille Harder ir prancūzė Wendie Renard. Tačiau nei Danijos, nei Prancūzijos rinktinei iškovoti olimpinio kelialapio nepavyko.

Praeitis

Moterų futbolo olimpinis turnyras rengiamas tik septintą kartą. Futbolininkės dėl medalių pirmą kartą varžėsi 1996 metais, o per praėjusias šešerias žaidynes turtingiausią kolekciją sukaupė JAV rinktinė. Ji iškovojo net keturis aukso medalių komplektus (1996, 2004, 2008 ir 2012 m.).

Nutraukti amerikiečių viešpatavimą pavyko tik Norvegijos (2000 m.) ir Vokietijos (2016 m.) futbolininkėms.

Prieš penkerius metus per Rio de Žaneiro žaidynes amerikietės sensacingai krito ketvirtfinalyje, kuriame favorites nugalėjo Švedijos komanda. Finale švedės nusileido vokietėms 1:2, o bronzos medalius iškovojo kanadietės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.