Pasaulio čempionato burtų krepšeliai: FIFA susimovė?

2013 m. gruodžio 5 d. 13:24
lrytas.lt
Ispanija, Vokietija, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvajus, Šveicarija. Tai – stipriausių pasaulio rinktinių septintukas. Dėl pirmųjų trijų mažai kas ginčytųsi. Tačiau ką čia veikia Šveicarija, už nugaros palikusi ne vieną galingą komandą? O Belgija? Šiuos klausimus, po to kai FIFA paskelbė pasaulio čempionato burtų krepšelius, uždavinėja daugelis.
Daugiau nuotraukų (1)
FIFA reitingo sistema ne vienerius metus buvo kritikuojama, nes nėra suvokiama, kaip tiksliai sudaromas reitingas, pagal kurį Šveicarijos ekipa – geresnė už brazilus, olandus, italus, anglus ir daugelį kitų.
Tačiau pasaulio futbolo vadovybei kritikų nuogąstavimai – nė motais. Pirmasis burtų krepšelis buvo sudarytas iš stipriausių, pagal FIFA spalio reitingą, septynių ekipų.
Iš esmės skirstymai būna reikalingi tam, kad į vieną ar dvi grupes nesubyrėtų pačios geriausios komandos. O susidariusi situacija tam kelio neužkerta.
„Sunku suprasti pasaulio reitingą. Šveicarai yra septinti ir aukščiau nei italai“, - „Sportal“ stebėjosi Vokietijos rinktinės treneris Joachimas Lowas. Jis mieliau susikautų su tais pačiais šveicarais nei su žemiau esančiais italais.
Kaip Šveicarija galėjo atsidurti taip aukštai?
Šveicarų rinktinė jau keturiolika mačų nepralaimi, todėl užsidirbo daug reitingo taškų, aiškina goal.com. 2013 metais šveicarai sužaidė tik aštuonis mačus. Tarp jų – du draugiški susitikimai. Jie išlaikė savo per metus gaunamų taškų vidurkį, o tai FIFA reitinge – labai svarbus faktorius.
Šveicarai šiandieną yra iškritę iš aštuonetuko, tačiau tai nereiškia, kad jų pozicija keičiasi.
„Turėti šveicarus pagrindiniame krepšelyje, tas pats, kas suteikti vietą Čempionų lygoje „Southampton“ klubui, remiantis tuo, kad jie puikiai pradėjo savo sezoną, - situaciją komentuoja goal.com. - Metų pabaigoje viskas apsivers. Geros komandos sugrįš į savo vietas.“
Kritiką FIFA pareiškė daugybė žurnalistų ir futbolo specialistų. Ir dabar visi su nekantrumu laukia penktadienio. 18 valandą bus traukiami burtai. Ar vienos grupės bus stiprios, o kitos ne? Ar FIFA susimovė? Atsakymai bus pateikti.
O kol laukiate intriguojančios ceremonijos, pateikiame viską, ką turite žinoti apie burtų traukimą.
Krepšeliai.
1: Brazilija, Ispanija, Argentina, Belgija, Kolumbija, Vokietija, Šveicarija, Urugvajus
2: Dramblio Kaulo Krantas, Gana, Alžyras, Nigerija, Kamerūnas, Čilė, Ekvadoras
3: Japonija, Iranas, Pietų Korėja, Australija, JAV, Meksika, Kosta Rika, Hondūras
4: Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Anglija, Graikija, Italija, Olandija, Portugalija, Rusija, Prancūzija
Vadovai. Burtų traukimui vadovaus FIFA generalinis sekretorius Jerome'as Valcke. Jam padės garsūs asistentai: Urugvajaus legenda Alcidesas Ghiggia, anglas Geoffas Hurstas, buvęs Brazilijos kapitonas Cafu, italas Fabio Cannavaro, argentinietis Mario Kempesas, ispanas Fernando Hierro, prancūzas Zinedine'as Zidane'as ir vokietis Lotharas Matthausas.
Pirmieji. Komandos iš pirmojo krepšelio visose grupėse gaus po pirmąją poziciją. Brazilija automatiškai taps pirmąja A grupės ekipa. Kitos paaiškės burtų keliu.
Žingsniai. Pirmasis burtų traukimo ceremonijos veiksmas – išsirinkti komandą iš ketvirtojo – vienintelio turinčio devynias ekipas – krepšelio. Ši ekipa iškart bus perkelta į antrąjį krepšelį, siekiant užtikrinti geografinį balansą ir lygų ekipų skaičių.
Tada bus grįžtama prie pirmojo krepšelio – su stipriausiomis ekipomis. Brazilija bus perkelta į A grupę, o kitos ekipos išdalintos burtų keliu į kitas grupes.
Nežinomasis. Antrojo krepšelio situacija kelia riziką geografiniam atskiriamumui. Siekiant išvengti grupės su trimis Europos komandomis, bus sukurtas krepšelis X. Jame bus keturios Pietų Amerikos komandos. Vienas kamuoliukas bus ištrauktas iš šio krepšelio. Taip paaiškės, kokioje grupėje atsidurs į antrąjį krepšelį perkelta Europos ekipa.
Dalybos. Tada bus pereinama prie antrojo krepšelio. Europos ekipa jau turės savo vietą, o kitos ekipos bus išdalintos į grupes nuo A iki H. Vėliau bus traukiamos ekipos iš trečiojo ir ketvirtojo krepšelių.
Vietos. Komandų vietos grupėje taip pat paaiškės per burtus, išskyrus pirmojo krepšelio. Jos jau turės pirmąją poziciją.
Sudarymas. Burtų krepšeliai buvo sudaromi įprastu būdu. Pirmajame – stipriausios septynios FIFA reitingo ekipos ir šeimininkė.
Antrajame – Afrikos ir Pietų Amerikos komandos. Trečiajame – Šiaurės, Centrinės Amerikos bei Karibų komandos. Čia bus ir Azijos rinktinės.
Ketvirtajame – Europos rinktinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.