Patarė, kaip atšildyti šaldytus grybus – skonis bus tarsi šviežių

2022 m. vasario 21 d. 11:46
Receptas
Nors grybų sezonas baigėsi seniai, kiekvieno tikro grybautojo šaldikliuose dar tikrai galima rasti šių gėrybių. 
Daugiau nuotraukų (2)
Grybai yra užkariavę ne tik lietuvių, bet ir viso pasaulio virtuvę. Pastebima ypač ryški  tendencija patiekalus gaminti iš miško gėrybių. 
Vakaruose populiariausi baravykai, pievagrybiai, voveraitės ar prabangūs trumai, Rytuose – šitakiai, enoki ir baltieji grybai, iš kurių gaminami patiekalai ar naudojami kaip papildomi ingredientai maisto gamybai.
Dažnai grybai naudojami įvairiems padažams, sriuboms ruošti, o dabar – netgi ir desertams.
Grybai – vienas universaliausių ir populiariausių ingredientų 
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto žinovė, pasakoja, kad grybų populiarumui kitos gėrybės gali tik pavydėti. Kartais nė nesusimąstome, kad šis miškuose aptinkamas delikatesas ypač dažnai naudojamas kasdienių patiekalų gamyboje. 
„Grybai yra virtuvės karaliai, kurie patiekalams suteikia ypatingo skonio ir tekstūros. Pyragėliai, kibinai su grybais – jau ne naujiena, restoranuose mėgaujamės prabangiu trumų aromatu, mišraines gardiname baravykais, o pievagrybių ir grietinėlės padažas jau tapęs virtuvės klasika. Net neverta skaičiuoti, kiek skirtingų receptų ir panaudojimo būdų turi grybai – tereikia tik fantazijos. Šiais laikais ragaujame baravykų ledus ar netgi šokoladą“, – sako V.Juodkazienė. 
Rudenį grybus verdame, kepame, troškiname, o likusius mėgstame užšaldyti, tačiau dažnai pamirštame, kad šaldikliuose jie praguli mėnesių mėnesius, o jei ir prisimename, nežinome, ką su jais padaryti. 
„Paradoksalu, kad mėgstame šaldyti grybus, tačiau vėliau nebežinome, kaip su jais elgtis. O viskas yra labai paprasta – tinkamai užšaldžius grybus, jie nepakeičia savo savybių, tad ruošti juos reikėtų įprastai, kaip ir šviežius ką tik surinktus grybus“, – sako maisto žinovė. 
Vis dėlto egzistuoja kelios gudrybės, kurios šaldytus grybus pavers dar skanesniais. 
Šaldyti grybai – ir mišrainėms, ir padažams 
Iš šaldiklio ištrauktų grybų prieš gaminant atšildyti nepatartina. Norėdami pagaminti bet kokį patiekalą iš šaldytų grybų, pirmiausia keptuvėje įkaitinkite gabalėlį sviesto, sudėkite šaldytus grybus, leiskite kelias minutes atšilti ir šiek tiek apkepkite. 
Iš svieste apkeptų šaldytų grybų galite gaminti įvairiausius patiekalus – dėti į sriubas, naudoti kaip salotų ingredientą ar ruošti padažą. 
V.Juodkazienė primena, kad didžiąją dalį skonio nulemia teisingas grybų užšaldymas. Baravykus rekomenduojama šaldyti nepjaustytus, bet kuo mažesnius, o voveraites prieš šaldymą apvirti. 
„O išsitraukę grybus iš šaldiklio, pasinaudokite patarimu atšildyti juos keptuvėje su įkaitintu sviestu. Tuomet tikrai nenusivilsite“, – sako V.Juodkazienė ir dalijasi keliais receptais.
Šaldytų baravykų salotos su lęšiais  
Reikės:
  • 3-5 vienetų mažų, šaldytų ir keptuvėje su sviestu apkeptų baravykų
  • stiklinės virtų ir atvėsintų juodųjų lęšių
  • 1 virto burokėlio
  • saujos kapotų porų
  • 1 skiltelės česnako
  • druskos, pipirų
  • alyvuogių aliejaus
Kaip gaminti 
Grybus supjaustykite plonomis riekelėmis. Burokėlį supjaustykite kubeliais, česnaką sutrinkite. Visus ingredientus sumaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais bei keliais šaukštais alyvuogių aliejaus.
Grybų sriuba su makaronais
Reikės:
  • 300 g mėgstamų šaldytų grybų
  • 100 g porų
  • 1 skiltelės česnako
  • 150 g morkų
  • 100 g salierų
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. sojų padažo
  • ¼ a. š. džiovintų čiobrelių
  • ½ a. š. druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • 1 l daržovių sultinio
  • 100 g kiaušininių makaronų
  • 2 v. š. smulkintų šviežių petražolių
Kaip gaminti 
Morkas, salierus, česnaką bei porus nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Grybus atšildykite ir supjaustykite griežinėliais. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite porus, įberkite druskos ir kepkite 5 minutes. 
Tuomet suberkite česnakus, morkas, salierus, grybus ir viską maišydami dar porą minučių pakepinkite. 
Pagardinkite daržoves čiobreliais bei pipirais, apšlakstykite sojų padažu ir į puodą supilkite sultinį. Sumažinkite kaitrą ir virkite sriubą apie 15 minučių, kol daržovės suminkštės. 
Galiausiai į puodą dėkite kiaušininius makaronus, dar porą minučių pavirkite ir nukelkite puodą nuo viryklės. 
Pagardinkite sriubą šviežiomis petražolėmis, leiskite 5 minutes pastovėti, kad įsigertų skoniai, ir skanaukite.
Kukurūzų košė su grybais ir avinžirniais 
Reikės:
  • 250 g greitai paruošiamų kukurūzų kruopų
  • 1 l vandens
  • 20 g sviesto
  • 500 g šaldytų grybų
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • ¼ a. š.maltų raudonųjų paprikų prieskonių
  • 240 g virtų avinžirnių
  • žiupsnelio maltų ciberžolių
  • 2–3 šakelių šviežių čiobrelių
  • 200 g graikiško jogurto
Kaip gaminti 
Į verdantį vandenį įberkite šaukštelį druskos ir maišydami mediniu šaukštu po truputį supilkite kukurūzų kruopas. Košę, nesustodami maišyti, virkite apie 2–3 minutes. Kai išvirs, įdėkite sviesto, išmaišykite ir uždenkite. 
Keptuvėje įkaitinkite šviestą, sudėkite grybus ir kepkite, kol nugaruos iš jų išsiskyręs vanduo. Pagardinkite druska, pipirais, maltomis paprikomis ir žiupsneliu šviežių čiobrelių. Viską išmaišykite, dar minutėlę pakepinkite ir perkelkite grybus į lėkštę. 
Į tą pačią keptuvę suberkite virtus avinžirnius, įberkite druskos, pipirų bei ciberžolių ir, vis pamaišydami, porą minučių pakepinkite juos aukštoje kaitroje. 
Keptus grybus su avinžirniais suberkite ant kukurūzų košės, apibarstykite likusiais čiobreliais ir viską patiekite su graikišku jogurtu. Skanaus! 
grybaišaldyti gaminiai^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.