Davė paprastą patarimą, kaip neturint šaltkrepšio iškyloje ilgiau išsaugoti maisto produktus: vienu šūviu nušausite du kiškius

Vykstant į gamtą švęsti Joninių svarbu pagalvoti ne tik apie patogiausią maršrutą ar gerą kompaniją – būtina susiplanuoti ir kaip gabensite maistą, kad jis išliktų šviežias. Tai itin aktualu karščių metu – juk kol nuvyksite į šventės vietą, maistas gali ir sugesti.

Itin karštomis dienomis maisto vartojimo laikas yra ribotas – įprastai – 2-3 dienos.<br> 123rf nuotr.
Itin karštomis dienomis maisto vartojimo laikas yra ribotas – įprastai – 2-3 dienos.<br> 123rf nuotr.
 Pranešimo autorių nuotr.
 Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 23, 2021, 12:13 PM

Kad netektų nusivilti Joninių pikniku, maisto ekspertai dalijasi patarimais, kaip įvairiausius produktus išlaikyti šviežius kelionės metu.

Tinkamai supakuokite

Tinkamas produktų supakavimas kelionei – svarbiausias darbas, kurį turite atlikti norint saugiai transportuoti maistą.

„Žalią mėsą, paukštieną ar žuvį reikėtų supakuoti taip, kad jų skysčiai nepatektų ant kitų maisto produktų, pavyzdžiui, sudėti į atskirus indelius. Be to, ruošdami mėsą, žuvį ar daržoves, nenaudokite tų pačių pjaustymo lentelių ar įrankių“, – paaiškina „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento vadovas Laurynas Jankevičius.

Anot eksperto, vertėtų atkreipti dėmesį ir į daržovių bei vaisių laikymą: „Pavyzdžiui, kai kurie vaisiai ir daržovės išskiria natūralų nokimo fitohormoną – etileno dujas. Tarp jų ir bananai, obuoliai, kriaušės, persikai ar net prinokę pomidorai.

Laikydami tokius vaisius ar daržoves šalia ar netoli kitų etilenui jautrių produktų – agurkų, salotų – rizikuojate jų pernokimu ar net sugedimu, tai ypač aktualu ilgesnėse kelionėse. Dėl to, kaip ir mėsą, daržoves reikėtų laikyti atskirose dėžutėse ar talpose.“

Greitai gendantį maistą laikykite vėsioje vietoje

Kalbėdamas apie maisto transportavimą L.Jankevičius akcentuoja, kad pirmiausia reikėtų pagalvoti apie tinkamas priemones, kurios padės maistą išlaikyti šviežią. Jeigu neturite galimybės įsigyti automobilinio šaldytuvo, tuomet puikiai tiks ir paprasčiausias šaltkrepšis ar terminis pirkinių krepšelis.

„Karštą vasaros dieną transportuodami mėsą ir kitus greitai gendančius produktus automobiliu ir nepasirūpine tinkama transportavimo temperatūra, rizikuojate, kad nuvykę į vietą liksite tuščiu skrandžiu, o pirktas maistas keliaus į šiukšliadėžę. Rekomenduotina pagalvoti apie specialų krepšį, viduje palaikantį vėsią temperatūrą ir apsaugosiantį nuo iškylos metu nepageidaujamų potyrių“, – sako L. Jankevičius.

Nepaisant to, ar maistą gabenate šaltkrepšyje, ar paprastame krepšyje, atvykus į stovyklavietę, jį reikėtų laikyti kuo vėsesnėje vietoje, vengti saulės spindulių. Patartina į pavėsį statyti ir automobilį.

Ekspertas akcentuoja, kad itin karštomis dienomis maisto vartojimo laikas yra ribotas – įprastai – 2-3 dienos, be to, nereikėtų pagaminto maisto šilumoje laikyti ilgiau nei 2 valandas: „Ypač greitai genda ne tik mėsos ar žuvų produktai, bet ir pieno turintys gaminiai, įvairūs desertai. Juos taip pat reikėtų laikyti vėsiai nuo pat pagaminimo ar įsigijimo iki valgymo.“

Pasinaudokite gudriu triuku

Tiesa, L.Jankevičiaus teigimu, galima rasti ir originalių būdų, kaip verstis situacijoje, kuomet neturite šaltkrepšio.

„Laikant maisto produktus vėsioje vietoje ar ant ledo gabaliukų, mėsai kenkiančių mikroorganizmų dauginimasis sulėtėja arba sustoja išvis. Vienas tokių sprendimų – ledo maišelių dėjimas į dėžę ar talpą su greitai gendančiu maistu.

Tačiau tai ne itin praktiškas patarimas, nes ledui ištirpus, vandens nepanaudosite, maišeliai gali prakiurti, išbėgti. Todėl dieną prieš iškylą užšaldykite kelis buteliukus vandens. Jie šalti išliks ilgiau, o ledui ištirpus, karštą dieną galėsite atsivėsinti šaltu vandeniu“, – patarė L.Jankevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.