Neužkraukite spintelių maisto atsargomis: paaiškino, kiek iš tiesų galioja ilgai negendantys produktai

Pupelės, avinžirniai, grikiai, ryžiai, avižos, įvairiausi prieskoniai ar padažai – tai tikriausiai tie produktai, kurių rasti galėtume bene kiekvienos virtuvės spintelėse. Ir nors šiuos produktus galima vartoti gana ilgai, reikėtų nepamiršti, kad jie taip pat turi galiojimo laiką.

Nors kai kuriuos produktus galima vartoti gana ilgai, reikėtų nepamiršti, kad jie taip pat turi galiojimo laiką.<br> 123rf nuotr.
Nors kai kuriuos produktus galima vartoti gana ilgai, reikėtų nepamiršti, kad jie taip pat turi galiojimo laiką.<br> 123rf nuotr.
Nors ankštinius produktus galima laikyti ilgai, pravartu laikytis tam tikrų taisyklių. <br>123rf nuotr.
Nors ankštinius produktus galima laikyti ilgai, pravartu laikytis tam tikrų taisyklių. <br>123rf nuotr.
Atidarytas alyvuogių aliejaus butelis savo skonines savybes pradeda prarasti jau po kelių savaičių.<br>123rf nuotr.
Atidarytas alyvuogių aliejaus butelis savo skonines savybes pradeda prarasti jau po kelių savaičių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 6, 2021, 10:37 AM

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad įvairiausias kruopas ar prieskonius laikant sandariuose induose, vėsioje ir sausoje vietoje, juos vartoti galime apie kelis mėnesius.

„Turbūt nieko nenustebinsime pasakydami, kad karantino metu žmonės pradėjo  daugiau eksperimentuoti virtuvėje. Pirkėjų krepšeliuose vis dažniau atsidurdavo ne tik įprasti kasdieniai produktai, bet ir įdomesni, labiau išskirtiniai gaminiai.

Jau per pirmąjį karantiną pastebėjome išaugusius ilgo galiojimo bakalėjos prekių pardavimus, pavyzdžiui, įvairiausių kruopų pardavimai augo net dvigubai“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Nors ilgo galiojimo produktams ypatingų laikymo sąlygų, atrodytų, užtikrinti nereikia, visgi pagrindines taisykles, kaip tinkamai šiuos produktus reikėtų laikyti – žinoti pravartu.

Anot ekspertės, plastikiniai maišeliai, kuriuos galite užsandarinti arba indai su dangteliu puikiai tinka įvairiems grūdiniams produktams, pupelėms, avinžirniams, kruopoms arba prieskoniams laikyti.

Tiesa, pirkėjų taip pamėgti visagrūdžiai produktai turi būti laikomi šiek tiek atsargiau nei apdirbti gaminiai – mat juose gausu natūralių aliejų, kuriuos neigiamai gali paveikti šiluma, šviesa ir drėgmė.

Sandariame inde laikomi visgrūdžiai gaminiai išsaugo šviežumą ir nesugeria drėgmės bei kvapų. Kaip teigia V.Juodkazienė, ilgiausiai spintelėse laikyti galima grikius, kukurūzų bei sorų kruopas, kvietinius produktus.

Maisto ekspertė dalijasi keliomis gairėmis, kurios padės jums tinkamai laikyti savo mėgstamus gaminius.

Pupelės. Nors pupelės ilgai nepraranda įprasto savo skonio, vis tik jos gali išsausėti, todėl tampa kietesnės ir sudėtingiau paruošiamos.

Ir nors kartais tokių ilgai negendančių produktų mes mėgstame užsipirkti daugiau – prasmingiau pirkti tik tiek, kiek jų sunaudosite per porą mėnesių.

Prieskoniai. Kuo ilgiau stalčiuose ar spintelėse laikysite jau sumaltus prieskonius – tuo greičiau jie praras savo skonį. Maltų prieskonių nereikėtų laikyti ilgiau nei tris mėnesius, o, pavyzdžiui, pipirų ar kalendrų žirnelius, kmynus – ne ilgiau nei 8-10 mėnesių.

Visagrūdžiai produktai. Kai kalba pasisuka apie ryžius, bolivinių balandų, bulguro kruopas arba makaronus – šiems produktams galioja tos pačios taisyklės kaip ir pupelėms.

Grūdinių produktų tekstūra pradeda prastėti maždaug po trijų mėnesių. Be to, kuo ilgiau jas laikysite spintelėse – tuo didesnė tikimybė, kad jose užsiveis kenkėjai.

Actas. Be įvairiausių grūdinių produktų ar prieskonių kiekvienuose namuose tikriausiai galima rasti ir acto. Ir nors dažniausiai actą laikome kambario temperatūroje – geriausia jį laikyti šaldytuve. Mat kambario temperatūroje esančiame acte toliau vyksta fermentavimosi procesai, o tai gali pakeisti šio produkto skonį.

Alyvuogių aliejus. Dar vienas produktas, be kurio greičiausiai neįsivaizduojame maisto ruošimo – kokybiškas alyvuogių aliejus. Atidarytas alyvuogių aliejaus butelis savo skonines savybes pradeda prarasti jau po kelių savaičių.

Tiesa, nepradaryti aliejaus buteliai namuose gali stovėti ir metus. Todėl jeigu įsigijote ir pradarėte prabangaus aliejaus butelį – jo taupyti nereikėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.