This site uses cookies to ensure that we deliver you the best user experience. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more information please see our COOKIE POLICY.

Iš parduotuvės parsinešę kavą nedarykite kelių klaidų

Pranešimas spaudai

Kad kava ilgiau išlaikytų skonį ir aromatą, ją reikia tinkamai laikyti.
Kad kava ilgiau išlaikytų skonį ir aromatą, ją reikia tinkamai laikyti.
Kad kava ilgiau išlaikytų skonį ir aromatą, ją reikia tinkamai laikyti.
Kad kava ilgiau išlaikytų skonį ir aromatą, ją reikia tinkamai laikyti.
Kava, kavos pupelės, arbatpinigiai, kavos puodelis
Yra tam tikrų kavos gėrimo madų, kurių nereikėtų vaikytis
3 desertų receptai

Per karantiną didelė dalis kavos gėrimo kultūros persikėlė į namus. Prekybininkai spėja, kad daugelio lietuvių namuose pernai atsirado automatiniai kavos aparatai. Jie fiksuoja išaugusią kavos pupelių, o ypač aparatams skirtų kavos kapsulių paklausą.

„Karantinas pakeitė daugelį įprasto gyvenimo sričių – net ir kavos gėrimo ritualus. Darbas nuotoliniu būdu žmones atskyrė nuo kavos pertraukėlių biure, neliko ir apsilankymų kavinėse. Natūralu, kad pirkėjų susidomėjimas kava išaugo, ir tai ypač atspindi kavos kapsulių pardavimų rezultatai“, – teigia Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Kavos aparatams skirtos kapsulės pastaraisiais metais itin populiarėja, o pernai kavos kapsulių paklausa šoktelėjo net 63 proc. Gamintojų teigimu, kapsulėje esanti kava yra apsaugota nuo šviesos, drėgmės ir sąlyčio su oru, todėl gali ilgiau išlaikyti skonines savybes. Taip pat jų augantį populiarumą lemia ir tai, kad kapsuliniai kavos aparatai yra nebrangūs.

4 proc. pernai išaugo ir kavos pupelių pardavimai, taigi kavamalės ir kavos aparatai karantino laikotarpiu lietuvių namuose 2020 metais ūžė dažniau. Tuo metu tirpios kavos ir kavos mišinių pernai buvo nupirkta mažiau. 

Vis dėlto, kaip pastebi „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, dažniausias pirkėjų pasirinkimas pernai išliko malta kava. Šios kavos pardavimai prekybos tinkle 2020 metais pasiekė seniai regėtas aukštumas – net 8,8 mln. pakuočių, ir buvo 2 proc. didesni lyginant su užpernai.

Taisyklės, kaip tinkamai paruošti kavą

Maisto gamybos ekspertė B.Baratinskaitė primena, jog norint mėgautis ryškaus skonio gėrimu, svarbiausia, kavą užplikyti ne verdančiu, o 90 laipsnių vandeniu – užvirus vandeniui, porą minučių palaukti, kol jo temperatūra sumažės. 

„Kavos skonį ir aromatą lemia joje esantys natūralūs aromatiniai aliejai. Jeigu kavą užpilsite per karštu vandeniu, šie aliejai suirs – atsiras kartumas. Taip pat svarbu užplikius kavą nepulti jos maišyti šaukšteliu, o leisti iš lėto atsiskleisti skoniui“, – dalijasi B.Baratinskaitė. 

Ji siūlo atkreipti dėmesį į kavos skrudinimo lygį. Šviesiau skrudinta kava yra švelnesnio, šiek tiek rūgštaus skonio, o gėrimas iš tamsiau skrudintų pupelių bus intensyvesnio ir kartesnio skonio.

Kad malta kava ar kavos pupelės ilgiau išlaikytų savo savybes, ekspertė pataria produktą saugoti nuo sąlyčio su deguonimi, drėgmės, karščio ir šviesos. 

„Kai kurie žmonės kavą laiko šaldytuve, tačiau čia – daug įvairiausių kvapų, kurie bemat įsigeria į kavą. Taip pat šaldytuve yra gana drėgna, kavos pakuotėje kaupiasi kondensatas“, – aiškina B.Baratinskaitė. 

Todėl, pasak jos, kavos pupeles geriau laikyti šaldiklyje, padalinus jas į mažas porcijas. O maltą kavą geriausia laikyti gamintojo pakuotėje, neperpilti į dekoratyvines dėžutes.

Paprastai malta kava turi trumpesnį galiojimo terminą negu kavos pupelės, kurios vertingas aromatines ir skonines savybes išlaiko ilgiau. Baristos rekomenduoja malti kavos pupeles prieš pat ruošiant kiekvieną kavos puodelį.

B.Baratinskaitė teigia, kad kavos skoniu galima mėgautis ne tik iš puodelio – ji siūlo išbandyti tris paprastus receptus ir tuo įsitikinti.

Kavos želė

Reikės: 

  • 2 puodelių juodos kavos, 
  • pusės stiklinės vandens, 
  • 100 g balto cukraus, 
  • 2 šaukštelių rudojo cukraus, 
  • 1 šaukštelio želatinos, 
  • 200 ml grietinėlės.

Šaukšte vandens 5 minutėms užmerkite želatiną. Užvirkite pusę stiklinės vandens ir jame ištirpinkite baltą cukrų. Pasiruoštą karštą kavą sumaišykite su vandens ir cukraus sirupu, tada sudėkite išbrinkusią želatiną ir gerai išmaišykite. Palikite šiek tiek atvėsti. 

Atvėsusį mišinį supilkite į indelius, stiklines ar formą, kurioje patieksite desertą. Padėkite į šaldytuvą bent 8 valandoms, kad sustingtų. Sustingusią želę papuoškite ir pagardinkite plakta grietinėle, pasaldinta ruduoju cukrumi.

Kavos blyneliai

Reikės: 

  • mažo puodelio kavos (50 ml), 
  • 2 šaukštelių cukraus, 
  • šaukšto sviesto, 
  • pusės stiklinės pieno, 
  • stiklinės miltų, 
  • 1 kiaušinio, 
  • žiupsnelio druskos.

Kavoje ištirpinkite cukrų, sviestą ir druską. Leiskite atvėsti ir tada supilkite į pieną. Į mišinį supilkite 1 kiaušinio plakinį ir plakite – plakant berkite išsijotus miltus, kad susidarytų vientisa masė. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, iš tešlos formuokite blynelius ir kepkite.

Šokoladinė kava

Reikės: 

  • 2 puodelių karštos kavos, 
  • 60 ml grietinėlės, 
  • 2 šaukštų šokoladinio sirupo, 
  • 2 šaukštų cukraus, 
  • 2 cinamono lazdelių, 
  • plaktos grietinėlės (papuošimui).

Į puodą supilkite šviežiai paruoštą juodą kavą, grietinėlę, šokoladinį sirupą ir cukrų. Pakaitinkite ant vidutinės kaitros maišydami, kol cukrus visiškai ištirps. Gėrimą supilkite į 2 puodelius, pamaišykite cinamono lazdele, papuoškite plakta grietinėle.