This site uses cookies to ensure that we deliver you the best user experience. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more information please see our COOKIE POLICY.

Štai ką reikėtų žinoti, jei ruošiate patiekalus iš voveraičių

Pranešimas spaudai

 Voveraitės su grietinėlės padažu.
 Voveraitės ne tik pasižymi švelniu skoniu, bet ir yra naudingos sveikatai. 
Sezono hitas – 2 receptai

Prasidėjus voveraičių sezonui turbūt ne vienas namo jau parsinešėte krepšelį šių sezono gėrybių. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad skaniai pagaminti naudingomis savybėmis pasižyminčias voveraites visai nesunku ir dalijasi keliais vertingais patarimais, kaip tai padaryti. 

Voveraitės įvairių šalių virtuvėse laikomos ypatingu delikatesu, gaunamu tiesiai iš gamtos. Šie grybai ne tik pasižymi švelniu skoniu, bet ir yra naudingi sveikatai. 

„Voveraitėse gausu vitaminų ir mineralų. 55 gramuose šių grybų yra net penktadalis geležies dienos normos, todėl dažniau valgydami voveraites padėsite organizmui palaikyti gerą hemoglobino kiekį kraujyje. Taip pat jose gausu vario, kuris padeda išsaugoti odos elastingumą ir tvirtumą, o vitaminas B3 mažina odos sudirgimus“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Grybams plauti naudokite vandenį su druska 

Voveraitės vertinamos ne tik dėl naudingųjų savybių, bet ir dėl tvirtos formos, kuri keptiems ar virtiems grybams neleidžia suskystėti. Pasak V.Juodkazienės, norint išsaugoti jų traškumą ir neleisti grybams sutrupėti, svarbu voveraites švariai nuplauti per ilgai jų nelaikant vandenyje. 

„Norėdami voveraites švariai nuvalyti, įmerkite jas į šaltą vandenį su druska. Vienam kibirui reikia maždaug saujos druskos. Ši maistinė medžiaga padeda nuo voveraičių lengviau atlipti įvairiems iš miško parsineštiems lapeliams ir spygliams. 

Tačiau grybus reikėtų vos panardinti į vandenį ir tuoj pat ištraukti, šį veiksmą pakartojant kelis kartus. Taip voveraitės nespės sugerti daug skysčio, todėl išliks tvirtesnės ir traškesnės“, – pataria V.Juodkazienė. 

Kepkite lydytame svieste 

Šviežios voveraitės yra gan trapūs grybai, todėl užuot juos pjaustę, verčiau sulaužykite rankomis ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Pasak maisto ekspertės, stambiai supjaustytų grybų skonis bus geriau jaučiamas patiekaluose. 

„Voveraitėms kepti geriausiai tinka lydytas (ghi) sviestas, kuris, skirtingai nei įprastas, negaruoja, nerūgsta ir padeda greičiau suvirškinti maistą. Voveraites šiek tiek apkepus svieste jos pačios ima leisti skystį, kuriame puikiai išsitroškina. Kepkite kelias minutes, kol skystis nugaruos. 

Prisirinkę daugiau grybų verčiau juos padalinkite dalimis, antraip bus sunku išmaišyti ir gerai juos iškepti“, – pataria V.Juodkazienė.  

Nepadauginkite prieskonių

Ruošdami voveraites prisiminkite svarbiausią taisyklę – nepadauginkite prieskonių. Pasak V.Juodkazienės, atsiskleisti tikrajam voveraičių skoniui padės druska, pipirai, krapai arba čiobreliai – jie suteiks intensyvesnį miško aromatą. 

„Svarbu nepadauginti ne tik prieskonių, bet ir ingredientų – kuo mažiau skirtingų skonių, tuo geriau jausis išskirtinis voveraičių skonis. Prie ką tik paruoštų voveraičių puikiai tiks šviežios, raugintos ar marinuotos daržovės ar jų salotos“, – sako V.Juodkazienė.  

„Iki“ maisto ekspertė dalijasi dviejų lengvai paruošiamų patiekalų receptais, kurie atskleis ypatingą šviežių voveraičių skonį.

Pomidorų salotos su voveraitėmis

Reikės (4 asm.):

  • 400 g voveraičių
  • 150 g vyšninių pomidorų
  • 100 g špinatų
  • 2 v. š. citrinų sulčių
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. lydyto sviesto
  • druskos, pipirų, krapų

Kaip gaminti

Voveraites šiek tiek susmulkinkite. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir įkaitinkite. Sudėkite voveraites, pagardinkite jas druska ir pipirais. Kepkite tol, kol nebeliks skysčio. Iškeptas voveraites sumaišykite su špinatais ir pusiau perpjautais pomidorais. Pagardinkite citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, krapais ir gerai išmaišykite. 

Voveraitės su grietinėlės padažu

Reikės (4 asm.):

  • 4 stiklinių voveraičių
  • 1 a. š. lydyto sviesto 
  • pipirų, druskos, čiobrelių

Padažui reikės:

  • 400 ml grietinėlės
  • 1 svogūno
  • 2 v. š. miltų
  • druskos, pipirų

Kaip gaminti

Voveraites šiek tiek susmulkinkite. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir įkaitinkite. Tuomet sudėkite voveraites, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais. Kepkite, kol nebeliks skysčio nuo voveraičių. Kitoje keptuvėje ant silpnos ugnies apkepkite smulkiai supjaustytus svogūnus, supilkite grietinėlę, miltus ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite padažą druska ir pipirais. Patiekite ant voveraičių užpildami grietinėlės padažą kartu su bulvėmis ir raugintais agurkais.