Paprastos, bet ne visiems žinomos gudrybės, kaip virti kiaušinius

2017 m. balandžio 10 d. 07:00
„Kadaise vienas vyras man pasakė: „Niekada negaminu pagal receptus knygose ar tinklaraščiuose, nes ten visada rašoma „Paimkite virtą kiaušinį“. O kaip jį po galais (sakė riebiau, žinoma) išvirti, ką?“ Trejus metus nešiojausi mintį aprašyti kiaušinių virimo ypatumus, ir štai, artėjant Velykoms, atsirado ir proga, ir laiko šiai idėjai įgyvendinti“, – rašo vilnietė Renata Šniolienė.
Daugiau nuotraukų (2)
Patarimus, kaip virti kiaušinius, ji pasiūlė konkursui „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“. Juk be kiaušinių neapsieina ne tik Velykos, bet ir dažna kita šventė.
Štai ką rašo ponia Renata: „Visų pirma apie vandenį ir puodą.
Jei planuojate gaminti įdarytus kiaušinius ar jais dailiai puošti salotas, labai svarbu, kad jie išvirtų tolygiai, todėl į puodą reikėtų dėti tik tiek kiaušinių, kiek jų laisvai plaukiotų dugne. Jei prigrūsite daugiau, ir kiaušiniai neturės laisvės judėti verdančiame vandenyje, trynys atsidurs šone ar apačioje, perpjovus kiaušinius pusiau, vaizdas tikrai nedžiugins.
Šaltas ar karštas vanduo? Pasirinkimo laisvė, žinoma. Man tinka kiaušinių nardinimas į šaltą vandenį, tik tuomet reikia toli nesitraukti nuo puodo, kad pamatyti kaip užverda vanduo ir nuo tada skaičiuoti virimo laiką.
O galima dėti kiaušinius ir į verdantį vandenį, tik tuomet juos reikėtų palaikyti kambario temperatūroje, dedant tiesiai iš šaldytuvo neišvengsite įskilimų.
Kaip išvirti kiaušinius, kad jie gerai luptųsi?
Visų pirma, naudoju kiaušinius, kurie bent savaitę pasisvečiavo šaldytuve, mat švieži kiaušiniai lupasi itin blogai. Todėl planuodama kažką gaminti kitą savaitgalį, sudedu dalį kiaušinių į atskirą dėklą šaldytuve, iš kurio namiškiai neima kiaušinių omletui ar blynams.
Visi žino, kad išvirtus kiaušinius reikia kuo skubiau nulieti šaltu vandeniu, bet jei nupylus vandenį, kuriame kiaušiniai virė, puodą uždengsite ir kelis kartus krestelsite, kiaušinių lukštai įskils ir praleis užpiltą šaltą vandenį po lukštu. Tai tikrai padeda nulupti kiaušinius gražiau ir be nuostolių.
Skystas ar kietai virtas? Skonio reikalas, bet žinant kiek minučių virimo kokiai būsenai reikia skirti, tai padaryti bus lengva.
Nuotraukoje matote, kokios konsistencijos trynys yra verdant tiek minučių nuo užvirimo. Turėkite omenyje, kad tai šaltame vandenyje pradėti virti kiaušiniai ir laikas skaičiuotas nuo užvirimo momento.
Jei juos leisite į verdantį vandenį, pridėkite dar po 2 minutes virimo laiko.
Šis receptas dalyvauja konkurse „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“.
Penkių geriausių ir daugiausiai skaitytojų vertinimų sulaukusių receptų autoriai bus apdovanoti mūsų partnerio – prekybos tinklo „Lidl“ prizais – 40 eurų vertės dovanų kuponais.
Juos galėsite išleisti bet kurioje Lietuvoje veikiančioje „Lidl“ parduotuvėje.
Laukiame patiekalų receptų su nuotraukomis ir trumpu aprašymu, kuo jie ypatingi, kokia jų istorija.
Šventėms ypatingu būdu dažote kiaušinius, gaminate gaivias salotas, mišrainę, įdarytus kiaušinius, keptą kumpį ar saldų pyragą – jeigu tai gardžiausias jūsų švenčių patiekalas, dalinkitės jo receptu ir laimėkite prizus.
Receptus konkursui siųskite iki balandžio 17 dienos adresu skonis@lrytas.lt
Laimėtojus skelbsime balandžio 18 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.