Veganiškas majonezas puikiai tinka mėgstamiems šventiniams patiekalams – mišrainėms, salotoms, vieno kąsnio sumuštiniams ir kitiems patiekalams – gardinti.
Norintiems jaustis lengviau po šventinių pietų Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ dietologai dalijasi gardaus veganiško majonezo receptu – kviečiame išbandyti!
Iš žemiau nurodytų ingredientų pagaminsite 1 ½ puodelio, arba 24 šaukštus, veganiško majonezo.
Paruošimo laikas: 10 min.
Reikės:
- 1/2 puodelio (120 ml) kambario temperatūros sojų pieno
- 1 v. š. „Golden Chlorella“ miltelių
- 2 v. š. „Golden Pea Bio“ miltelių
- 1 v. š. raudonojo arba baltojo vyno acto (galima keisti obuolių sidro actu)
- 1/4–1/2 a. š. smulkios jūros druskos
- 1 ½ a. š. Dižono garstyčių arba 1/2 a. š. garstyčių miltelių
- 1 puodelio neutralaus skonio aliejaus (saulėgrąžų, vynuogių kauliukų ar kito augalinio aliejaus)
- 1 a. š. šviežių citrinų sulčių (nebūtina)
- žiupsnelio cukranendrių cukraus arba šiek tiek klevų sirupo (nebūtina)
Kaip gaminti
Į virtuvės kombaino dubenį supilkite sojų pieną. Maišykite maždaug minutę arba tol, kol skystis pradės tirštėti.
Į dubenį supilkite actą, citrinų sultis, įberkite druskos, „Golden Chlorella“ ir „Golden Pea Bio“miltelių, pagardinkite garstyčiomis. Masę maišykite 30 sekundžių, kol ingredientai tolygiai pasiskirstys.
Virtuvės kombainui veikiant, mažais lašeliais lašinkite aliejų, kol sulašinsite maždaug ketvirtadalį viso aliejaus (tai labai svarbu, kad masė sutirštėtų). Aliejų pilkite išties lėtai, jeigu skubėsite, majonezo masė gali nesutirštėti.
Masei pradėjus tirštėti, likusį aliejų galite pilti ne lašeliais, o plona srovele.
Supylę visą aliejų, šaukštu išmaišykite masę ir virtuvės kombainu maišykite dar 10 sekundžių.
Paragaukite majonezo, jeigu reikia – įdėkite daugiau druskos ar saldiklio.
Sandariai laikomas majonezas šaldytuve gali išbūti 2–3 savaites. Šaldytuve laikomas majonezas dar labiau sutirštės, tad jei manote, kad majonezas pasidarė per tirštas, galite lėtai įmaišyti dar šiek tiek aliejaus.
Patarimas: majonezo gamybai naudokite kambario temperatūros ingredientus – taip pavyks išgauti kremiškesnę majonezo konsistenciją.
Šis veganiškas majonezas puikiai tiks bulvių, kopūstų, žuvies, vištienos ar brokolių salotoms gardinti, taip pat sumuštiniams. Jei nevalgote jūrų gėrybių ar mėsos, žuvį ir vištieną galite pakeisti avinžirniais ar kitomis ankštinėmis daržovėmis.
Šventiniai sausainiai su vitaminais ir mineralais
Šventiniai skanumynai nebūtinai turi būti perkrauti cukraus ir kitų organizmui nepalankių priedų. Naudojant kokybiškus, vitaminų ir kitų sveikatai naudingų medžiagų turinčius ingredientus galima paruošti tokius pat gardžius, bet kur kas sveikesnius gardėsius.
Kad būtų lengviau nuspręsti, kuo papuošti šventinį stalą, Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ dietologai sukūrė lengvai pagaminamų, vitaminais ir mineralais papildytų kalėdinių sausainių be glitimo receptą. Galima naudoti įvairius riešutus, todėl kviečiame būti kūrybingus ir improvizuoti.
Iš žemiau nurodytų ingredientų iškepsite 20–30 sausainių, nelygu pasirinktų formelių dydis.
Paruošimo laikas: 30 min.
Tešlai reikės:
- 100 g pekaninių karijų
- 100 g migdolų
- 1 šaukštelio „Golden Chlorella“ miltelių
- 40 g miltelinio cukraus
- 5 „Medjoul“ datulių
- 1/2 šaukštelio malto cinamono
- 1/2 citrinos sulčių
- pieno (bet kokios rūšies)
Glaistui:
- 50 g miltelinio cukraus
- pieno (bet kokios rūšies)
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
Sumaišykite visus sausainių ingredientus virtuviniame kombaine. Pamažu pilkite pieną, kol susidarys rupi tešla. Per ilgai nemaišykite tešlos, joje turi matytis riešutų gabalėliai.
Ant miltais apibarstyto paviršiaus iškočiokite maždaug pusės centimetro storio tešlą (galite naudoti miltus be glitimo, kukurūzų krakmolą arba miltelinį cukrų).
Iš tešlos išpjaustykite arba su formelėmis išspauskite sausainius ir sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
Kepkite 5–7 minutes, tuomet leiskite jiems visiškai atvėsti ir tik tada dekoruokite glaistu.
Glaisto ingredientus sumaišykite dubenėlyje. Pamažu pilkite pieną, kol susidarys tiršta masė (skirtingų rūšių pienui reikalingas skirtingas miltelinio cukraus kiekis). Jei norisi spalvų, įdėkite maistinių dažų arba natūraliai dažančių priedų (aviečių sirupo, mėlynių, ciberžolių, kakavos).
Mėgaukitės!