Sočių, gardžių, tikrų lietuviškų patiekalų idėjos: ką galima pasigaminti vos iš kelių kilogramų bulvių

2025 m. sausio 29 d. 17:49
Nors už lango vis dar nematyti baltos žiemos, daugeliui norisi ragauti ne tik gardžius, bet ir jaukiai sušildančius patiekalus.
Daugiau nuotraukų (4)
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai įsitikinę, kad norint paruošti skanius valgius visai šeimai ir tinkančius pietums ar vakarienei, nebūtina išleisti daug. Gardiems valgiams paruošti jie siūlo rinktis bulves, kurių šiuo metu parduotuvėse galima rasti ir šviežių lietuviškų. Vos iš poros kilogramų šių daržovių galima nebrangiai pasigaminti tradicinių, sočių ir išties sušildančių patiekalų, kurie patiks net ir mažiausiems, rašoma pranešime spaudai.
Prekybos tinklo Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad, tikriausiai, sunku įsivaizduoti tautiečio virtuvę, kurioje nebūtų galima rasti bulvių. Pasak jos, šios daržovės paklausios visus metus – šiltuoju sezonu pirkėjai itin pamėgę jas kepti ant žarijų, o šaltuoju – gaminti jaukumą suteikiančius valgius.
„Pirkėjų kone labiausiai mėgstamos yra vietinės, lietuviškos bulvės, kuriomis žiemą ruošiant bulvinius patiekalus galima pasirūpinti reikšmingai sutaupant. Tereikia vos kelių kilogramų šių daržovių, kad pagamintumėte įvairių patiekalų, kurių užteks kelioms dienoms.
Svarbu ir tai, kad šios daržovės yra itin universalios, pavyzdžiui, pasirūpinus šią savaitę kilogramu lietuviškų bulvių už mažiau nei pusę euro, galėsite jas virti, kepti, naudoti troškinimui, kaip garnyrą ar iš jų gaminti pagrindinius valgius, kurie toli gražu neapsiriboja cepelinais. Naudojant su įvairiais pagardais, pasirinkimų skaičius išauga dar labiau, tad reikės tik išlaisvinti vaizduotę“, – pasakoja prekybos tinklo atstovė.
Patarimai tobulam bulvių paruošimui
Ruošiant bulves garnyrui ar patiekalus, kuriose jos nebus smulkinamos, prekybos tinklo kulinarijos technologas Vladislovas Judickis rekomenduoja jas virti ar kepti su lupenomis. Anot technologo, lupenose kaupiasi didelė dalis naudingų medžiagų, o taip pat jos suteikia ir papildomo skonio.
„Ruošdami skustas bulves ilgai jų nelaikykite šaltame vandenyje – taip dings didelė dalis gerųjų šios daržovės savybių. Geriau bulves iškart dėkite į verdantį vandenį ar virkite garuose, o kepant jas orkaitėje verčiau neviršykite 180 laipsnių temperatūros. Bulves, nors dažniausiai ir neatrodo, galima patiekti ir išties labai sveikai, pavyzdžiui, su šparaginėms pupelėmis“, – patarimais dalinas kulinarijos technologas V. Judickis ir rekomenduoja dar du lengvai pagaminamus, nebrangiai paruošiamus tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus: bulvinius blynus su mėsa ir bulvių plokštainį.
Bulvės su šparaginėmis pupelėmis
Šiam skaniam ir itin lengvai paruošiamam patiekalui reikės:
2–3 kg lietuviškų bulvių (valytų);
0,5 kg šparaginių pupelių (šviežių arba šaldytų);
4 vnt. skiltelių česnakų;
1 vnt. rozmarino šakelės;
3 v. š. alyvuogių aliejaus;
druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas.
Visų pirma sutraiškykite česnakus ir susmulkinkite rozmariną. Vėliau sumaišykite bulves su šiais prieskoniais ir pipirais bei druska, viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Marinuotas bulves kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes. Kol bulvės kepa, pasūdytame verdančiame vandenyje maždaug 2–3 minutes apvirkite šparagines pupeles. Jokiu būdu neuždenkite puodo dangčiu, nes taip prarasite gražią žalią pupelių spalvą. Apvirtas pupeles iškart nukoškite, dėkite prie iškeptų bulvių, viską permaišykite ir kartu pakepkite dar 10 minučių.
Bulviniai blynai su mėsa
Tai – sotus tradicinis lietuviškas patiekalas, kurį pamėgs visi šeimos nariai.
2 kg tarkio reikės:
1,5 kg lietuviškų bulvių (valytų);
2 vnt. svogūnų;
3 vnt. kiaušinių;
1 v. š. kvietinių miltų;
2 v. š. šaukštų krakmolo;
žiupsnelio druskos,
pipirų ir cukraus.
Įdarui reikės:
0,5 kg maltos kiaulienos; žiupsnelio druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimui ir patiekimui reikės:
aliejaus;
grietinės.
Gaminimas.
Sutarkuokite ir prieskoniais paskaninkite nuvalytą svogūną, sumuškite kiaušinius, sudėkite miltus ir krakmolą. Įdarui kitame inde mėsą sumaišykite su druska ir pipirais. Aliejų įkaitinkite keptuvėje, dėkite bulvių tarkį ir tolygiai paskirstykite iki norimo dydžio „paplotėlio“. Ant jo dėkite įdarą, o iš viršaus – vėl bulvių tarkio. Apkepus apatiniam paplotėliui blyną apverskite ir kepkite iš kitos pusės apie 3–5 minutes iki kol gelsvai apskrus. Patiekite su grietine.
Bulvių plokštainis
Sočiam, pietums arba vakarienei tinkančiam patiekalui paruošti reikės:
3 kg lietuviškų bulvių (valytų);
0,5 l pieno;
3 vnt. kiaušinių;
2 vnt. svogūnų;
1 vnt. lauro lapo;
gabaliuko sviesto;
pipirų,
druskos ir šoninės gabaliukų (pagal skonį).
Gaminimas.
Visų pirma sutarkuokite bulves ir svogūnus. Tuomet prikaistuvyje užvirinkite pieną su sviesto gabaliuku ir lauro lapu (taip plokštainis įgaus papildomo aromato). Gautą bulvių ir svogūnų masę užpilkite užvirintu pienu, pagal skonį pagardinkite šoninės gabaliukais, sudėkite į skardą arba molinius dubenėlius ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Kai plokštainis iškeps – gardinkite jį mėgstamais žalumynais ar grietine ir mėgaukitės!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.