Minkštučiai, purūs ir neapsakomai skanūs varškės blyneliai – tokių pusryčių bus neįmanoma pamiršti

2025 m. sausio 26 d. 10:17
„Karšta košė“
Minkštučiai, purūs ir neapsakomai skanūs varškės blyneliai su obuoliais. Žinoma, kepti juos galima ištisus metus, nes obuolių ir varškės visuomet rasite parduotuvėje.
Daugiau nuotraukų (2)
Šiuos blynelius kepdavau dar tuomet, kai nebuvo vaikų, o jiems gimus sėkmingai pamiršau, kol vieną dieną mano vyras juos priminė. Iš pradžių net nelabai supratau apie kokius varškės blynus su obuoliais jis kalba ir iš karto puoliau ginčytis, kad jis kažką stipriai painioja.
Norėdama įrodyti savo neginčijamą tiesą ėmiau vartyti receptų užrašus ir, kad ir kaip nesmagu būti neteisiam, radau tuos blynelius. Taigi, beliko atšviežinti ne tik atmintį, bet ir receptą, kuris nuo pirminio varianto jau yra gerokai patobulėjęs.
Šiandien pamiršti varškės blynelių su obuoliais jau neturiu šansų, nes, bent kartą per mėnesį, man juos primena ne vienas, o trys piliečiai:). Nežinau ar kada minėjau, kad esu pakankamai abejinga saldiems patiekalams, bet šie blyneliai ir mane yra užkariavę:). Taigi, labai raginu išbandyti šį paprastą ir ypatingai skanų receptą per artimiausius savaitgalio pusryčius ar vakarienę.
Patarimų šį kartą vos keli: obuolius blyneliams rinkitės kietesnius (galite naudoti ir rūgštesnius) ir kepkite juos lėtai, ant vidutinės mažos ugnies. Varškės blynus su obuoliais tiekite su savo mėgstama uogiene, klevų sirupu, grietine ar kitais priedais.
Ingredientai:
250 g. pusriebės arba riebios varškės
apie 400 g. arba 2 didesnių obuolių (svoris nurodytas nenuluptų)
4 vidutinio dydžio kiaušinių
100 g. miltų
3 – 4 šaukštų cukraus (tikslus kiekis priklauso nuo obuolių rūgštumo)
1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
0,5 arbatinio šaukštelio smulkiai sutarkuotos citrinos žievelės (tik geltonoji dalis)
1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
0,5 arbatinio šaukštelio malto cinamono
nedidelio žiupsnelio druskos
saulėgrąžų aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
Į didelį dubenį sudėkite varškę ir sutrinkite šakute. Obuolius nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išjaukite sėklalizdžius ir sutarkuokite burokine tarka į dubenį su varške. Ant viršaus supilkite citrinos sultis, žievelę, vanilės ekstraktą ir išmaišykite. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių ir darykite tai labai atsargiai, kad į baltymus nepatektų trynio. Pasirinkite didesnį švarų dubenį (keramikinį, metalinį ar stiklinį, tik ne plastikinį) ir į jį supilkite baltymus, o trynius į kitą. Į dubenį su tryniais supilkite cukrų ir gerai išplakite šluotele, kol masė pabals, o tūris padidės.
Į baltymus įberkite nedidelį žiupsnelį druskos. Jeigu naudosite mikserį, baltymus plakti pradėkite mažomis apsukomis, kol baltymo struktūra suirs ir jie suputos, tuomet padidinkite greitį iki didžiausio ir plakite iki standžių putų. Į atkirą dubenėlį įsijokite miltus, cinamoną ir gerai išmaišykite. Miltų mišinį suberkite į dubenį su varške bei obuoliais ir vėl išmaišykite. Į dvi keptuves (aš blynus visuomet kepu dvejose, nes taip greičiau) įpilkite aliejaus, kad padengtų keptuvės dugną ir įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies. Kol baigsite maišyti tešlą keptuvės jau turėtų būti įkaitusios, taigi galėsite iš karto pradėti kepti.
Į dubenį su obuolių mase sudėkite išplaktus trynius ir išmaišykite. Į tešlą per tris kartus atsargiai ir švelniai įmaišykite baltymus. Į įkaitintą keptuvę dėkite po dosnų šaukštą tešlos, šaukšto nugarėle švelniai išlyginkite paviršių ir kepkite apie 2–3 minutes, kol apačia gražiai apskrus (blynai turi kepti lėtai, todėl jeigu procesas vyksta per greitai, mažinkite ugnį). Blynus apverskite, kepkite dar apie 1–2 minutes, kol ir kita pusė gražiai apskrus. Iškeptus blynus tiekite su savo mėgstama uogiene, klevų sirupu ar kitais priedais. Skanaus!
Daugiau „Karšta košė“ receptų galite rasti čia ir čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.