Kiekvienoje šalyje šeimininkės turi įvairias patiekalų interpretacijas. Siūlome išbandyti!
Žurekas – soti lenkiška sriuba
Raugui reikės:
pusės stiklinės ruginių miltų
kelių stiklinių šilto vandens
2 skiltelių česnako
laurų lapelių
juodųjų pipirų grūdelių
Sriubai reikės:
400 g rūkytos mėsos, pavyzdžiui, kiaulienos šoninės, kumpio ar sprandinės
200–300 g šviežių dešrelių
2 litrų vandens
kelių česnako skiltelių, džiovintų mairūnų pagal skonį
3 nedidelių bulvių
morkos, pusės gumbo saliero arba pastarnoko
2 virtų kiaušinių
šviežių krapų, petražolių
kelių šaukštų grietinės
Sumaišykite ruginius miltus su vandeniu, kasdien pamaišykite ir brandinkite raugą 3–5 dienas. Jis turi būti rūgštus ir kvepėti duona.
Užkaiskite puodą ir virkite mėsą ir dešreles apie valandą, tada kubeliais supjaustykite bulves, morkas, šaknines daržoves, sudėkite į puodą. Kai daržovės suminkštės, išimkite mėsą, dešreles, viską supjaustykite mažais gabalėliais ir vėl sudėkite į puodą. Tada įpilkite raugo, įberkite prieskonių ir vėl užvirkite sriubą.
Į sriubos dubenėlius neužmirškite įdėti po pusę virto kiaušinio, pagardinti šviežiais krapais, petražolėmis ir grietine.