Anot dietologų, apelsinai yra vienas geriausių natūralaus vitamino C šaltinių bei stiprus antioksidantas, galintis padėti stiprinti imuninę sistemą, mažinti uždegimus ir apsaugoti nuo bakterijų, infekcijų ir peršalimo ligų. Taip pat šie citrusiniai vaisiai gausūs ir B grupės vitaminų, rašoma pranešime spaudai.
„Nebūtina kasdien lupti ir skiltelėmis valgyti apelsinų – šiuos vaisius galima panaudoti įvairiems patiekalams: nuo pietų iki vakarienės. Pavyzdžiui, galima taip pat spausti ir sultis ar plakti nealkoholinius kokteilius, skaninti salotas derinant su fetos sūriu, riešutais ir špinatais.
Negana to, apelsinai naudojami ir gaminant mėsos patiekalus, padažus ir marinatus, citrusinius desertus bei glajų saldiems kepiniams“, – pasakoja „Maximos“ atstovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė apie skirtingas apelsinų panaudojimo galimybes ir dalijasi prekybos tinklo kulinarijos meistrų siūlomais trimis išskirtiniais bei nebrangiai paruošiamais receptais. Jie puikiai tiks ir norintiems pastiprinti imunitetą, ir siekiantiems į kasdienį meniu įtraukti dar neregėtų derinių.
Apelsinų ir imbiero sultys
Šiam imunitetui ypač naudingam kokteiliui reikės:
3 vnt. apelsinų;
2 vnt. citrinų;
100 g imbiero;
1 a. š. ciberžolės;
1 v. š. medaus;
200 ml vandens.
Gaminimas. Nulupkite ir skiltelėmis supjaustykite apelsinus, mažais gabaliukais susmulkinkite imbierą. Juos su kitais ingredientais sudėkite į kokteilių plaktuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Gautą mišinį nukoškite, supilstykite į nedidelius buteliukus ir norėdami pastiprinti imunitetą naudokite kiekvieną rytą.
Apelsinų „varškė“
Šis savo konsistencija varškę primenantis desertas iš apelsinų tiks gardinti sausainius, bandeles, vaflius, blynus ar jogurtus. Jį galima naudoti ir kaip įdarą pyragams bei pagardą mėsos patiekalams. Reikės:
3 vnt. apelsinų;
1 vnt. citrinos;
2 vnt. didelių kiaušinių;
2 vnt. kiaušinių trynių;
100 g cukraus;
85 g sviesto;
žiupsnelio druskos.
Gaminimas.
Nutarkuokite apelsinų ir citrinos žieveles, išspauskite sultis. Nedideliame puode sumaišykite apelsinų ir citrinų sultis, žieveles, cukrų, kiaušinius ir papildomus trynius, sviestą ir žiupsnelį druskos. Nuolat maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps ir visa masė užvirs. Tuomet maišydami dar pakaitinkite apie 5–6 minutes, kol masė sutirštės. Nuėmę nuo ugnies perpilkite į stiklainius, uždenkite ir atvėsinkite šaldytuve.
Vištienos salotos su apelsinais
Šio lengvo ir itin skanaus patiekalo marinatui prireiks:
120 ml alyvuogių aliejaus;
45 ml baltojo vyno acto;
2 vnt. apelsinų;
1 v. š. medaus;
1 v. š. Dižono garstyčių;
2 v. š. šalotinio svogūno;
0,5 a. š. jūros druskos;
0,25 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Salotoms:
900 g vištienos šlaunelių be kaulų ir odos;
140 g pavasarinių salotų mišinio;
1 vnt. didelio avokado;
110 g fetos sūrio;
1 vnt. apelsino;
80 g pjaustytų migdolų;
2 v. š. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas.
Ruoškite marinatą: sutarkuokite marinatui reikalingų apelsinų žievelę, išspauskite sultis. Susmulkinkite šalotinį svogūną. Apelsinus kartu su svogūnu, alyvuogių aliejumi, actu, medumi, garstyčiomis, druska ir pipirais gerai išmaišykite dideliame dubenyje, kad gautumėte vientisą masę. Dalį šio mišinio (apie 120 ml) atidėkite, o likusiame apvoliokite vištieną, uždenkite ir laikykite šaldytuve nuo pusės iki 2 valandų.
Vištienai išsimarinavus, keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite mėsą iš abiejų pusių po 4–6 minutes. Vištienai iškepus (viduje temperatūra turi pasiekti 74 laipsnius) palikite ją 4 minutėms atvėsti, tada supjaustykite 1,5 cm storio griežinėliais ir apšlakstykite puse atidėto marinato.
Kubeliais supjaustykite avokadą, nulupkite ir į skilteles padalinkite likusį apelsiną, sutrupinkite fetą ir susmulkinkite migdolus. Lėkštėje sudėkite salotas, apšlakstykite likusiu marinatu, sumaišykite su vištiena, avokadu, feta, apelsino skiltelėmis ir migdolais. Skanaus!