Šis krembriulė nustebins net ir visko ragavusius gurmanus dėl ypatingo ingrediento

2025 m. sausio 16 d. 18:28
Receptas
Mockūnuose, Biržų raj., Otilija Stirkienė su dukra Giedrė Rybalko puoselėja levandų ūkį.
Daugiau nuotraukų (1)
Bet šalia Olivijos bei Giedrės reikėtų ir dar vieno žmogaus – kitos Otilijos dukros Aušrinės. Būtent po to, kai ji, kaip sako Giedrė, „pasiblaškė po Provansą“, Šiaurės Lietuvoje 2015 m. ėmė kurtis levandų ūkis.
„Grįžusi siūlo: o jei tą laukelį sau dėl grožio levandomis apsisodintume? Tuo laiku ūkyje ir grūdai buvo auginami, ir technikos netrūko. Bet levandų vis dėlto pasisodinome, aplinką pradėjome tvarkyti“, – prisimena G.Rybalko.
Visa galva į veiklą, susijusią su levandomis, ji pasinėrė pamažu. Istorijos ir geografijos mokytojos išsilavinimą turinti moteris šį darbą paliko prieš kiek daugiau nei trejus metus. Sako, išėjo į dekretines atostogas ir nebegrįžo – taip sutapo, kad ūkiui reikėjo skirti daugiau dėmesio.
Levandų krembriulė
6 porcijoms reikės:
  • 6 kiaušinių trynių
  • 500 ml grietinėlės (30 arba 35–36 proc. riebumo)
  • 1 a. š. levandų žiedų
  • 5 v. š. rudojo cukraus
  • 7–8 v. š. rudojo cukraus karamelizuoti
Grietinėlę supilkite į nedidelį puodą. Į grietinėlę sudėkite levandų žiedus.
Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol pradės kilti burbuliukai. Svarbu neužvirinti. Perkoškite per sietelį, kad neliktų žiedų.
Trynius išsukite su cukrumi. Plakite nelabai intensyviai, kad nesusidarytų oro burbuliukų.
Nuolat maišydami šluotele į trynius po truputį pilkite grietinėlę. Dar kartą perkoškite per sietelį. Nuo paviršiaus šaukštu atsargiai surinkite oro burbuliukus.
Formeles sudėkite į gilesnę kepimo formą ar skardą. Atsargiai į jas supilstykite masę.
Į skardą pripilkite verdančio vandens, kad formeles apsemtų iki pusės.
Šaukite į iki 150 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 35 minutes. Masė turi būti stingstančios želė arba pudingo tirštumo, centre – vos minkštesnė nei iš kraštų.
Ištraukę iš orkaitės leiskite desertui atvėsti iki kambario temperatūros, tada pridenkite formelių viršų maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą bent 3–4 valandoms, kad masė galutinai sustingtų. Taip paruoštą desertą galite laikyti iki dviejų dienų.
Prieš patiekdami atšaldyto kremo paviršių apibarstykite plonu rudojo cukraus sluoksniu. Specialiu degikliu pakaitinkite, kol cukrus pradės karamelizuotis. Svarbu nenuleisti akių nuo desertų, kad karamelė nevirstų degėsių sluoksniu.
desertasCreme Bruleelevandos
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.