Šie nedaug kainuojantys vaisiai turi nemažai naudos sveikatai ir gali tapti ingredientais daugybei skirtingų ir gardžių patiekalų, rašoma „Maxima“ pranešime spaudai.
Obuoliai ypač naudingi sveikatai žiemą
Savo maisto racione naudoti kuo daugiau obuolių skatina ne tik patraukli jų kaina, visus metus išlaikoma šviežumo kartelė bei platus panaudojimas, bet ir nauda sveikatai.
Anot dietologų, šiuose vaisiuose gausu tokių žmogaus organizmui reikalingų medžiagų kaip magnis, fosforas, geležis, kalis ir kalcis, A, B, C ir E grupių vitaminų bei daugybė mineralų. Per dieną jie rekomenduoja suvalgyti 2–3 obuolius.
Obuoliuose gausu ir skaidulų, kurios padeda gerinti virškinamojo trakto veiklą, palaikyti normalią organizmo veiklą, mažinti cholesterolį ir gliukozės koncentraciją kraujyje. Nuo sunaudojamų skaidulų kiekio gali priklausyti ir žmogaus gera nuotaika, jos, kaip ir vitaminas C, taip pat gali padėti sustiprinti imunitetą, kas itin aktualu žiemą. O kad nepritrūktų idėjų, kaip į kasdienę mitybą dažniau įtraukti obuolių, kulinarijos ir konditerijos meistrai dalijasi net trimis nesudėtingais ir nebrangių valgių receptais.
Salotos su obuoliais
Šis patiekalas puikiai tiks norintiems nuo Naujųjų metų maitintis sveikiau ar tiesiog trokštantiems pavalgyti sočiau.
Šioms salotoms reikės:
900 g Briuselio kopūstų;
1 vnt. didesnio obuolio „Jonagold“;
55 g čederio sūrio;
60 g džiovintų spanguolių;
60 g kedro riešutų;
80 ml obuolių sidro acto;
80 ml alyvuogių aliejaus;
1 skilt. česnako;
2 a. š. druskos;
1 a. š. garstyčių;
1 a. š. juodųjų pipirų;
1 a. š. klevų sirupo arba medaus.
Gaminimas.
Dubenyje gerai išmaišykite actą, aliejų, sutrintą česnaką, druską, garstyčias, pipirus ir sirupą ar medų, kol gausite vientisą masę. Suberkite nuskustus Briuselio kopūstus ir dar kartą gerai išmaišykite. Palikite pastovėti nuo 20 minučių iki 4 valandų retkarčiais pamaišydami. Prieš patiekdami įmaišykite smulkiai supjaustytus obuolius, sutarkuotą sūrį, susmulkintas spanguoles bei kedro riešutus.
Vištiena su obuoliais
Šiam paprastam ir skaniam receptui reikės:
1,5 kg vištos;
4 vnt. obuolių „Jonagold“ (nenulupkite, nes žievelėje yra daugybė organizmui naudingų ingredientų);
60 g sviesto;
2 v. š. majonezo;
česnako,
druskos, pipirų ir paprikos miltelių (pagal skonį).
Gaminimas. Dubenyje sumaišykite pipirus, druską, paprikos miltelius, išspaustą česnaką ir majonezą. Gautu mišiniu gerai ištrinkite tiek vištos vidų, tiek išorę bei palikite marinavimui per visą naktį.
Obuolius supjaustykite ketvirčiais ir išimkite sėklas. Pusę obuolių panaudokite vištos prikimšimui, kitą pusę atidėkite. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, kepimo formą padenkite kepimo popieriumi, įdėkite vištą ir kepkite apie 70 minučių. Jai kepant kelis kartus patariama mėsą aplaistyti susidariusiu skysčiu.
Ant karštos vištos sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą ir likusiais obuoliais bei viską kepkite dar apie 20 minučių. Iškeptą vištą patiekite kartu su iškeptais obuoliais.
Obuolių pyragas
Žinoma, kaip galėtume nepaminėti obuolių pyrago. Jam reikės:
3 vnt. vidutinio dydžio obuolių „Jonagold“;
30 g sviesto;
50 g rudojo cukraus;
1 vnt. kiaušinio;
1 pakuotės šaldytos sluoksniuotos tešlos;
1 a. š. cinamono;
2 v. š. cukraus.
Gaminimas. Kol orkaitė kaista iki 200 laipsnių temperatūros, nulupkite obuolius, išimkite sėklas ir supjaustykite smulkiais griežinėliais. Juos kelias minutes, kol suminkštės, pakepkite didelėje keptuvėje ant sviesto. Tada suberkite cinamoną ir cukrų bei dar pakepkite apie 5–7 minutes, kol obuoliai karamelizuosis. Obuoliams vėstant, iškočiokite šaldytą tešlą ir puse jos padenkite kepimo popieriumi išklotą skardą. Į tešlos vidurį sudėkite obuolius, kad liktų apie 2,5 cm tarpai iki kraštų. Uždėkite antrą tešlos sluoksnį ir sandariai užspauskite kraštus, ištepkite išplaktu kiaušinio tryniu. Peiliu įpjaukite viršutinį tešlos sluoksnį ir šaukite į orkaitę maždaug 20 minučių.