Baltoji mišrainė lietuviams – kiekvieno šventinio stalo pažiba, tad Elena Karalienė gamina būtent ją.
Dabartinė baltoji mišrainė gaminama iš virtų bulvių, morkų, marinuotų ar raugintų agurkų, kiaušinių, konservuotų žirnelių ir majonezo. Kai kurie šią mišrainę dar gardina svogūnais, daktariška dešra, vištiena ar kitais mėgstamais ingredientais.
Tačiau pirmasis „Olivjė“ salotų variantas nė iš tolo neprilygo tai, kuria gardžiuojamės šiandien. Pasakojama, kad receptas buvęs išskirtinis, o jo ingredientai – tikrai neeiliniai: jaučio liežuvis, ikrai, vėžai, omarai…Tiesa, teigiama, kad autentiškas šių salotų receptas neišliko iki mūsų dienų, mat jas gaminęs virtuvės šefas iki pat savo mirties jo niekam taip ir neatskleidė.
Išsibarsčius „Olivjė“ salotų ingredientams, kito ir patiekalo pavadinimai. O lietuviška baltoji mišrainė yra paliesta ir okupacijos, tad tikrai skiriasi nuo originaliojo recepto.
Skaniausia balta mišrainė
Ingredientai:
5 vnt. virtų bulvių;
3 vnt. virtų morkų;
1 vnt. virto pastarnoko;
4 vnt. virtų kiaušinių;
marinuotų žirnelių;
marinuotų agurkėlių;
majonezo;
druskos;
pipirų.
Gaminimas:
Smulkiai supjaustome virtas morkas ir bulves. Pjaustytą pastarnoką beriame į dubenį. Negailime žirnelių ir marinuotų agurkėlių.
Beriame smulkintus virtus kiaušinius ir viską pagardiname druska bei pipirais. Dedame majonezą, pilame šiek tiek marinuotų agurkėlių skysčio ir gerai išmaišome.
Skanaus!