Laikytis iš kartos į kartą perduodamų tradicijų, gaminti pagal močiučių receptus yra labai gražu, bet, mano galva, nereikėtų užsnūsti ant laurų.
Turiu omeny, kad būtų gražu ir prasminga, jeigu kiekviena karta sukurtų ir ką nors savo: praturtintų Kūčias ir Kalėdas nauju ritualu, dekoro sumanymu, nauja tradicinio patiekalo versija arba visiškai nauju, močiutės gal net neragautu patiekalu“, – sakė A. Ivanauskas ir pasidalino keliais receptais iš naujausios savo elektroninės knygos „Raudonkepuris“.
Daugiau apie A. Ivanausko šventinius patiekalus galite skaityti čia.
Mieliniai pyragėliai su sultiniu
Reikės:
(6–8 asm.)
Gaminimo laikas: 50 min.
Tešlai reikės:
25 g šviežių mielių
125 ml pašildyto vandens
125 ml pašildyto pieno
1 v. š. ekologiško cukraus
500 g miltų
65 g ištirpinto sviesto
1 kiaušinio
1 a. š. druskos
1 v. š. aliejaus (ir dar pyragėliams kepti)
Įdarui reikės:
trečdalio vidutinio poro
2 salierų stiebų
700 g kopūstų
2 vidutinių svogūnų
2 vidutinių morkų
2 v. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnelio druskos ir pipirų mišinio
žiupsnelio smulkintų krapų
žiupsnelio česnakų granulių
žiupsnelio kmynų
1 stiklinės natūralaus daržovių sultinio
2 laurų lapų
1 v. š. žemaitiško kastinio
Gaminimas:
Mieles ištirpinkite pašildyto vandens ir pieno mišinyje su cukrumi. Įberkite 3 šaukštus miltų ir išmaišykite.
Palaikykite 15–20 min., kol paviršiuje susidarys putos.
Į dubenį supilkite tirpintą sviestą (jis gali būti ir be laktozės), įmuškite kiaušinį, pasūdykite ir gerai išmaišykite. Dubenį uždenkite aliejumi patepta maistine plėvele. Kildinkite tešlą šiltoje vietoje apie 1 val.
Porą ir salierus supjaustykite griežinėliais, kopūstą ir svogūną – kubeliais, morką sutarkuokite burokine tarka.
Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite smulkintas daržoves. Įberkite druskos ir pipirų mišinio, krapų, česnakų granulių ir kmynų. Išmaišykite.
Pakaitinkite, supilkite daržovių sultinį, sudėkite laurų lapus, uždenkite dangtį ir troškinkite apie 45 min., kol daržovės sukris ir taps rausvos spalvos.
Prieš baigiant troškintis sudėkite žemaitišką kastinį. Atvėsinkite.
Iškilusią tešlą išdalinkite graikinio riešuto dydžio gabaliukais ir formuokite 8 cm skersmens blynelius. Į jų vidurį dėkite po kupiną šaukštą įdaro ir lengvais pirštų judesiais užsukite kraštelius (tarsi formuodami kibinus).
Kepkite įkaitintame aliejuje.