D. Praspaliauskas išdavė šventinį šeimos receptą: Kalėdų antis taps tikra stalo pažiba

2024 m. gruodžio 25 d. 17:30
Deivydas Praspaliauskas, virtuvės šefas
Restorano „Amandus“ įkūrėjas, virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas šventėms ruošiasi su visa šeima. 
Daugiau nuotraukų (4)
Vienas garsiausių šalies virtuvės šefų dalinasi ypatingu receptu, kuris taps kiekvienos šeimos šventinio stalo pažiba. 
D. Praspaliauskas pasidalino, kaip išsikepti gardžiausią Kalėdų paukštį. 
Jūsų dėmesiui – šventinė antis su obuoliais ir raudonųjų kopūstų čiatniu.
Reikės:
1 anties (apie 2–2,5 kg)
2–3 obuolių (geriausia rūgštesnių veislių)
2–3 skiltelių česnako
1 v. š. druskos
1 a. š. maltų juodųjų pipirų
1 a. š. maltų kmynų
1 a. š. džiovintų čiobrelių
2 v. š. medaus
2 v. š. sojų padažo
1 v. š. citrinos sulčių
Arba vietoj visų prieskonių galite rinktis „Amandus Duckelicious“ prieskonių mišinį.
Anties paruošimas. Gerai nuplaukite ir nusausinkite antį. Iš vidaus ir išorės įtrinkite druskos, pipirų, kmynų ir čiobrelių mišiniu. Česnako skilteles sutrinkite ir įtrinkite anties vidų.
Įdaras.
Obuolius nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais ir pašalinkite sėklalizdžius. Anties vidų prikimškite paruoštais obuolių gabalėliais.
Marinavimas.
Sumaišykite medų, sojų padažą ir citrinos sultis. Šiuo mišiniu aptepkite antį iš išorės. Palikite marinuotis šaldytuve bent 2–3 valandas, o geriausia – per naktį.
Kepimas.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Antį dėkite į kepimo indą krūtine į viršų. Į indą įpilkite apie 150 ml vandens, kad kepimo metu susidarytų garai ir antis būtų sultingesnė.
Kepkite apie 2–2,5 val. (priklausomai nuo anties dydžio), kas 30 min. apšlakstydami išsiskyrusiais riebalais.
Likus 30 min. iki kepimo pabaigos padidinkite temperatūrą iki 200 laipsnių, kad odelė taptų traški ir auksinės spalvos.
Patiekimas.
Išimkite antį iš orkaitės ir palikite pailsėti 15–20 min. uždengę folija. Patiekite su keptais obuoliais, bulvėmis ar raugintais kopūstais.
Šalia anties patiekčiau raudonųjų kopūstų čiatnio ar troškinio, visa kita – kaip šeima ir bičiuliai pageidautų.
Čiatniui reikės:
1 nedidelio raudonojo kopūsto (apie 500 g), smulkiai supjaustyto
1 didelio raudono svogūno, smulkiai supjaustyto
1 obuolio (geriausia rūgštaus), supjaustyto smulkiais gabaliukais
100 g džiovintų spanguolių/razinų
1 apelsino žievelės ir sulčių
2–3 v. š. balzaminio acto
150 ml raudonojo vyno
100 g rudojo cukraus
1 a. š. malto cinamono
1 a. š. maltų gvazdikėlių
druskos ir pipirų pagal skonį
Smulkiai supjaustykite kopūstą, svogūną ir obuolį. Pasiruoškite visus ingredientus, kad būtų patogu gaminti.
Į didelę keptuvę ar puodą įpilkite šiek tiek aliejaus ir lengvai apkepkite svogūnus, kol jie taps minkšti ir permatomi. Sudėkite smulkintą kopūstą ir obuolius. Maišydami kepkite kelias minutes, kol daržovės šiek tiek suminkštės.
Įpilkite raudonąjį vyną, balzaminį actą ir apelsinų sultis. Įdėkite apelsino žievelę, džiovintas spanguoles ar razinas. Suberkite cukrų, cinamoną, gvazdikėlius, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.
Sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie 40–50 min., kol mišinys sutirštės ir skoniai susijungs. Retkarčiais pamaišykite, kad neprisviltų.
Kai čiatnis šiek tiek atvės, jis bus paruoštas patiekti. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros kaip priedą prie keptos anties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.