Omega-3 gausi riebi žuvis gali padėti gerinti nuotaiką, sumažinti uždegimus, teigiamai veikia nervų sistemą, padeda reguliuoti hormonus.
Būtent dėl omega-3 gausos silkę galima vadinti laimės maistu, mat šie riebalai net trumpuoju periodu padeda išsiskirti laimės hormonui dopaminui, tad suvalgę silkės, tikėtina, galite pasijusti žvalesni, linksmesni.
Netikėti receptai su silke
Silke galite pagardinti sumuštinį vietoj dešros, papildyti rytinį grūdų patiekalą, šios žuvies galima dėti į salotas vietoj lašišos, tradiciškai valgyti su bulve ar paruošti mišrainę su daržovėmis.
Verta išbandyti ir naujus patiekalus su mažiau įprastais, bet puikiai su silke derančiais kaparėliais, kuriuos aš naudoju šiam silkės sumuštiniui.
Silkės sumuštinis su bulve ir ypatingu padažu
Sumuštinio sluoksniams reikės:
apačiai – geltonos bulvės, bet galima keisti orkaitėje keptu burokėliu, agurko ar cukinijos griežinėliu
raudonojo svogūno (galite dėti ir ant sumuštinio, jei mėgstate, bet aš jo dėjau tik į padažą)
„Matjes“ silkės (rinkausi šaldytą)
papuošti – krapų
Silkės užkandžio padažui reikės:
grietinės
garstyčių (naudojau Dižono)
kaparėlių – riebiai silkei suteiks malonios rūgštelės, labai skanu, bet galite pakeisti pjaustytais raugintais ar marinuotais agurkais
raudonojo svogūno, kuris yra švelnesnio skonio (puikiai tiks ir šalotinis. Jei neturite nei tų, nei tų, blanširuokite paprastą, kad nebūtų toks aitrus. Pusę svogūno smulkiai supjaustykite ir supilkite į padažą, o kitą pusę naudokite papuošti.)
druskos, jei pasirinkote, kaip aš, silkę, kuri mažai sūdyta
krapų, kurie su žuvimi puikiai dera (galite naudoti laiškinius česnakus, man labiausiai patinka su krapais)
Sluoksniuojame minėtus ingredientus ir paskaniname padažu. Jokio majonezo, o ir duonos nereikės.
Toks silkės sumuštinis tinka ir kiekvienos dienos užkandžiui, ir artėjančių švenčių stalui.
Skanaus!