„Labai mėgstu naujoves, todėl dažnai išbandau įvairius, gal kiek netikėtus skonių derinius, ieškau, kaip galėčiau nustebinti visko mačiusius ir ragavusius savo draugus ir mūsų restorano svečius. Tačiau šventės man – šventas reikalas. Tai metas, kai pagerbiamos mūsų protėvių – senelių, tėvų – tradicijos ir papročiai. Todėl didžiųjų švenčių be mamos gamintų tradicinių patiekalų neįsivaizduoju. Todėl Kūčių ir Kalėdų meniu visada patikiu mamai“, – šypsosi restoranų „Laurus“ savininkas.
Paklaustas, be kokių patiekalų neįsivaizduoja didžiųjų metų švenčių, L. Šauklys sakė, kad, pirmiausia, tai – be mamos gamintos farširuotos lydekos, šaltienos ir silkės pataluose.
Jo mama Nijolė silkę pataluose gamina visiškai kitaip ne daugelis. Ir net turi vieną slaptą ingredientą, kurį įdėjus, skonis tampa unikalus. Laurynas dalijasi receptu ir kviečia visus išbandyti jo mamos Nijolės silkės pataluose receptą.
Silkė pataluose (4 asmenims)
Reikės:
3 virti burokėliai
2 virtos morkos
5 virti kiaušiniai
3 silkės filė juostelės
2 svogūnai
100 g aliejaus
0,5 arb. š. druskos
0,5 arb. š. cukraus
1 valg. š. acto
200 g majonezo
obuolys
Gaminimas:
Virtus burokėlius supjaustome plonais šiaudeliais. Į atskirą indą beriame druską, pipirus, cukrų, actą, aliejų, viską išmaišome ir gautu marinatu užpilame burokėlius. Paliekame pasimarinuoti.
Plonais šiaudeliais supjaustome morkas, kiaušinius ir svogūną. (Svogūnus būtinai reikia užpilti šaltu vandeniu, pamaišyti, vandenį nupilti, svogūnus nusausinti nusausinti). Viską sudedame į atskirus indelius. Plonomis juostelėmis pjaustome silkę. Obuolį sutarkuojame burokine tarka.
Silkinėje ar kokiame kitame inde plonai paskleidžiame burokėlius, ant jų lygiai taip pat plonai dedame šiaudeliais supjaustytus morką, tada svogūną, silkę, kiaušinius. Viršų užtepame storu majonezo sluoksniu. Į majonezą Lauryno mama pagal skonį rekomenduoja įpilti ananasų sulčių. Ant šio sluoksnio galima dėti ir antrą tokį pat.
L. Šauklys atskleidžia, kad jo mama šią silkę gamina ne tik per Kalėdas, bet ir kitas svarbias jų šeimos šventes.
Pasak restoranų savininko, svarbu ne tik tai, kad patiekalas būtų skanus, bet ir tai, kaip jis patiektas.
„Esu estetas, man labai svarbu tai, kaip atrodo patiekalas mano lėkštėje. Todėl nesvarbu kas tai – silkė ar mišrainė – svarbu, kad ji būtų elegantiškai ir estetiškai patiekta. Bet kokį patiekalą pagyvins prieskoninės žolelės, – pataria gaminti mėgstantis vyras, maisto kultūros vizionierius. – Maistui išskirtinumo suteikia ir indai, kuriuose jis patiekiamas. Todėl prieš dėdami lėkštes ant stalo, įsitikininkime, kad viskas atrodo gražiai ir skaniai.“