Būtent Estijoje populiarus tradicinis patiekalas – silkė su grietine ir kiaušiniais (heeringas koorekastmes), rašoma pranešime spaudai.
Silkė su grietine ir kiaušiniais
Jam paruošti prireiks:
4 juostelių švelniai sūrios atlantinių silkių filė
2 vidutinio dydžio raudonųjų svogūnų
400 ml 30 proc. riebumo „Dvaro“ grietinės
2–4 kietai virtų kiaušinių ryšulėlio šviežių krapų
Paruošimas:
Supjaustykite silkių filė nedideliais gabalėliais ir sudėkite į serviravimo indą. Ant viršaus dėkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus. Tuomet užpilkite grietinę ir tolygiai ją paskirstykite. Dėkite atskirai susmulkintus kiaušinių baltymus ir trynius bei krapus. Norint patrauklesnės estetinės išvaizdos iš šių ingredientų galima suformuoti vienas po kito einančius geltonos, baltos ir žalios spalvos ruožus. Tačiau taip pat galima kiaušinius su krapais sumaišyti ir pakloti vieną bendrą sluoksnį. Serviravimo indą valandai ar kelioms dėkite į šaldytuvą. Tuomet šį lengvai paruošiamą ir šventėms puikiai tinkantį patiekalą galima patiekti su juoda duona ar virtomis bulvėmis. Skanaus!
Špinatų, artišokų, trijų sūrių ir grietinės užkandis
Grietinė yra įvairiems pagardams ir padažams tobulai tinkantis ingredientas. Puikus to pavyzdys su kukurūzų traškučiais, pitos duonele, prancūzišku batonu ar trapučiais patiekiamas pagardas (dip), kuris gali tapti išskirtiniu jūsų šventinio stalo užkandžiu.
Jam paruošti prireiks:
350 g špinatų lapų (tinka švieži arba šaldyti)
400 g konservuotų artišokų ryšulėlio laiškinių svogūnų
2 česnako skiltelių
100 g mocarela sūrio pusės stiklinės tarkuoto parmezano sūrio
230 g kreminio sūrio stiklinės 30 proc. riebumo grietinės
pusės stiklinės majonezo
pusės arbatinio šaukštelio druskos
žiupsnelio juodojo pipiro
šaukšto smulkintos citrinos žievės
alyvuogių aliejaus kepimui ar kepimo purškalo
mėgstamų duonelių, traškučių ar trapučių
Paruošimas:
Įkaitinkite orkaitę ir paruoškite kepimo indą jį padengdami alyvuogių aliejumi ar išpurkšdami kepimo purškalu.
Špinatų lapus dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite, kol suminkštės (jei naudosite šaldytus špinatus, prieš virdami juos atšildykite mikrobangų krosnelėje). Apvirtus špinatus nusausinkite ir perplaukite šaltu vandeniu. Tuomet dar kartą nusausinkite, išspausdami vandenį rankomis, ir stambiai supjaustykite.
Taip pat supjaustykite nusausintus artišokus, svogūnų laiškus ir susmulkinkite česnako skilteles. Pasmulkinkite mocarelos gabalėlius ir pusę jų kartu su visu parmezano bei kreminiu sūriu bei prieš tai paruoštomis daržovėmis ir žalumynais dėkite į įkaitintą keptuvę. Į ją taip pat supilkite grietinę, majonezą, įberkite druskos ir pipiro.
Viską kaitinkite ant vidutinės ugnies dažnai maišydami 8–10 minučių – kol sūriai išsilydys, o masė pradės garuoti. Tuomet nuimkite keptuvę nuo ugnies ir į gautą masę suberkite smulkintą citrinos žievelę. Išmaišykite.
Tuomet viską perkelkite į kepimo indą tolygiai paskirstydami. Ant viršaus sudėkite likusį mocarelos sūrį. Kaitinkite orkaitėje, kol viršutinis sūrio sluoksnis gražiai apskrus. Turėtų pakakti 3–5 minučių.
Belieka šį apetitą žadinantį užkandį patiekti šiltą su kukurūzų traškučiais, pita, kitomis duonelėmis ar mėgstamais trapučiais. Jais kabinkite tąsų šiltą pagardą iš bendro indo. Skanaus!
Grietininis pyragas
Praktiškai neišsemiamos grietinės panaudojimo galimybės egzistuoja konditerijoje. Joje grietinė dažnai tampa esminiu ingredientu. Tuo įsitikinti leidžia gardaus grietininio pyrago receptas.
Pyragui paruošti prireiks:
pusės stiklinės nesūdyto viesto (kambario temperatūros)
1 stiklinės baltojo cukraus
2 didelių kiaušinių
2 stiklinių miltų
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
pusės arbatinio šaukštelio jūros druskos
pusantros stiklinės 30 proc. riebumo grietinės
2 arbatinių šaukštelių vanilės ekstrakto
Įdarui reikės:
ketvirtadalio stiklinės baltojo cukraus ketvirtadalio stiklinės rudojo cukraus pusantros stiklinės cinamono miltelių vienos stiklinės smulkintų pekano (karijų) arba graikinių riešutų Pyragą galima papuošti ir paskaninti glaistu, kuriam paruošti prireiks:
pusės stiklinės cukraus pudros 1–2 arbatinių šaukštelių pieno Paruošimas:
Iki 180 °C temperatūros įkaitinkite orkaitę ir paruoškite kepimo indą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus, druską, kepimo sodą bei kepimo miltelius ir atidėkite į šalį.
Atskirame inde elektriniu maišytuvu suplakite sviestą ir baltąjį cukrų, kol gausis purios tekstūros masė. Į ją įdėkite vanilę ir vėl išplakite. Tuomet įmuškite kiaušinius ir dar kartą išplakite, kol viskas gerai susimaišys.
Į gautą masę supilkite pusę prieš tai paruoštų miltų ir atsargiai išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Dėkite pusę grietinės ir dar kartą išmaišykite, o tuomet procedūrą pakartokite įdėdami likusius miltus, o galiausiai – ir likusią grietinę. Viską išmaišę turėtumėte gauti vientisą masę.
Atskirame inde sumaišykite įdarui skirtus ingredientus.
Pusę paruoštos tešlos supilkite į kepimo indą ir suformuokite tolygų sluoksnį. Tešlą apibarstykite puse paruošto cinamono, cukraus ir riešutų įdaro. Dėkite likusią tešlą ir suformuokite dar vieną tolygų sluoksnį. Ant viršaus proporcingai paskirstykite likusį cinamoną su cukrumi ir riešutais.
Kepimo indą 30 minučių dėkite į orkaitę. Ar pyragas tikrai iškepė, galite patikrinti į jo vidurį įsmeigdami smeigtuką. Jei ištrauktas smeigtukas yra švarus, reiškiasi pyragas iškepęs. Išėmę pyragą iš orkaitės leiskite jam 10–15 minučių atvėsti. Pyrago viršų apšlakstykite iš sumaišytos cukraus pudros ir pieno gautu glaistu. Kvapnus ir minkštas grietininis pyragas paruoštas patiekti!