Pirmą kartą humusas paminėtas XIII amžiaus kulinarijos knygoje, kurią parašė alepiečių istorikas Ibn al Adimui iš dabartinės Sirijos.
Žodis humus iš arabų kalbos išvertus reiškia – avinžirnius. Būtent jie ir yra pagrindinis šios užtepėles ingredientas.
Humusui reikės:
2 skardinių konservuotų avinžirnių
Pusės arbatinio šaukštelio sodos
Druskos pagal skonį
2 ledo kubelių
Pusės stiklinės geros kokybės tahini
Vienos didelės citrinos sulčių
2 skiltelių česnako
Pusė arbatinio šaukštelio kumino
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Avinžirnius perplauname ir verdame su soda apie 20 min., kol suminkštėja ir lengvai nusilupa odelė.
Išvirtus avinžirnius susmulkiname iki vientisos masės su dviem ledo kubeliais. Ledas suteiks masei purumo, humusas tampa šilkinis. Masę laikome šaldytuve apie 1 val., kol atvėsta.
Tada avinžirnių masę, citrinos sultis, česnaką, tahini, druską, kuminą ir šlakelį alyvuogių aliejaus dar kartą susmulkiname. Gauname purią masę. Patiekiame su alyvuogių aliejumi, kumino ir maltos saldžios paprikos prieskoniais.
Kalėdinis papuošimas:
Iš agurko pagaminame kaspinėlį, humusą išdėliojame lėkštėje, pabarstome smulkintomis petražolėmis, fetos sūriu, pomidoriukais. Galima užpilti alyvuogių aliejaus.