Etnologų tvirtinimu, lietuviai silkę valgo jau kelis šimtmečius, o ją net keliais skirtingais būdais ruoš sekmadienio TV3 laidoje „La maistas. Iššūkis“.
O kadangi anksčiau Advento laikotarpiu žmonės sąžiningai nevalgydavo nei mėsos, nei pieno produktų, silkė ir kita žuvis visą šį laikotarpį jiems tapdavo svarbiu raciono paįvairinimu.
Ji būdavo valgoma visų – ir valstiečių, ir didikų. Tiesa, seniau žmonės silkę rasdavo tik žydų krautuvėlėse. Pastarieji iš pajūrio silkę gaudavo statinėse ir parduodavo ją vienetais. Anuomet silkė būdavo įdedama į žmonių atsineštas puodynėles, o tuomet užpilama sūrymu.
Šiandien silkės receptų yra daugybė: nuo silkės „pataluose“, silkės su grybais, svogūnais ir pomidorų padažu, actu ar morkomis. O štai E. Karalienė šio sekmadienio laidoje pagamins tokią silkę, kuri papuoš bet kurį šventinį stalą.
Senoviškos silkės su baravykais pataluose receptą jai išduos žinomas maisto tinklaraštininkas bei rašytojas Giedrius Vilpišauskas – receptą norėsis pasižymėti visiems silkės gerbėjams!
Senoviška silkė baravykų pataluose
Reikės:
1 vnt. silkės su galva;
5 vnt. šalotinių svogūnų;
pakelio džiovintų baravykų;
gabalėlio sviesto;
šlakelio Marsala vyno;
šviežių petražolių;
šviežio šalavijo;
juodųjų pipirų;
kvapiųjų pipirų;
muskato;
gvazdikėlio;
druskos.
Gaminimo eiga
Silkę nuvalykite ir ją išdarinėkite. Džiovintus baravykus užpilkite karštu vandeniu ir leiskite jiems išbrinkti.
Keptuvėje išlydykite gabalėlį sviesto ir apkepinkite smulkiai supjaustytus šalotinius svogūnus. Jiems apkepus, į keptuvę suberkite smulkiai pjaustytus baravykus ir šalaviją.
Grūstuvėje sutrinkite juodus ir kvapiuosius pipirus, gvazdikėlį bei muskato riešutą. Suberkite prieskonius į keptuvę.
Viskam apkepus, iš lėto supilkite nuo grybų likusį skystį ir kaitinkite jį keptuvėje tol, kol jis nugaruos. Įpilkite šiek tiek Marsala vyno, leiskite jam nugaruoti. Viską pagardinkite druska ir pipirais.
Silkės filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite ją į serviravimo indą, o ant viršaus užklokite baravykų mase. Papuoškite petražolėmis. Skanaus!