Laidos vedėjai Vaida Poderytė-Bernatavičė ir Laurynas Suodaitis siūlo ne tik filmų rekomendacijas, bet ir kino juostų įkvėptus autentiškus, istorinius receptus, rašoma TV3 pranešime psaudai.
Šonine ir čederio sūriu įdarytos bulvės su krienų padažu
Įdarytoms bulvėms reikės:
10–12 vnt bulvių;
Alyvuogių aliejaus;
Apie 500 g šaltai rūkytos šoninės griežinėliais;
Apie 200 g kiaulienos lašinių arba šoninės;
Apie 200 g čederio sūrio;
1 poro;
Kmynų;
Prieskonių mišinio bulvėms;
Druskos ir pipirų;
Ryšulėlio svogūnų laiškų;
Ryšulėlio krapų;
Liofilizuotų česnakų.
Padažui reikės:
5 v. š. grietinės;
1 v. š. krienų;
1 a. š. garstyčių;
1 v. š. citrinos sulčių;
Druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga:
Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Bulvėse padarykite gilias įpjovas – mediniai pagaliukai padės neperpjauti iki galo. Bulves įtrinkite alyvuogių aliejumi ir „Saudos“ prieskonių mišiniu bulvėms. Dėkite bulves į skardą ir pašaukite į orkaitę maždaug valandai, kol bulvės pilnai iškeps. Kol bulvės kepa, paskrudinkite šoninės griežinėlius.
Jiems iškepus pasiruoškite pagardą. Kubeliais pjaustytą šoninę apkepkite keptuvėje, kol apskrus. Dėkite porus ir grūstus kmynus bei trumpai dar viską pakepkite. Iškepus pagardinkite svogūnų laiškais ir krapais.
Pasigaminkite padažą. Trintuvėje sumaišykite grietinę, krienus, garstyčias, citrinos sultis ir „Super garden“ liofilizuotus česnakus. Pagal skonį, jei trūksta, pagardinkite druska ir pipirais. Bulvėms iškepus, į tarpelius dėkite griežinėliais pjaustytą čederio sūrį ir šoninę, o tuomet pašaukite į orkaitę kelioms minutėms ir kepkite, kol sūris išsilydys.
Serviruokite patiekalą: į lėkštę dėkite krienų padažo, ant jo iškeptą bulvę, o ant jos viršaus lašinių ir porų pagardą. Viską pagardinkite šviežiais žalumynais: svogūnų laiškais, krapais ir liofilizuotais česnakais. Skanaus!
Lazdynų Pelėdos ristiniai zrazai su pomidorų salotomis ir bulvių koše su majonezu
Zrazams reikės:
1 kg jautienos kumpio;
2 svogūnų;
150 g juodos ruginės duonos džiūvėsių ar trupinių;
2 kiaušinių;
200 g sviesto;
300 ml jautienos sultinio;
Druskos ir juodųjų pipirų.
Bulvių košei reikės:
1 kg bulvių;
~150 ml pieno;
3 česnako skiltelių;
4 v. š. sviesto;
4 v. š. majonezo;
Druskos.
Pomidorų salotoms reikės:
1 kg įvairių spalvų pomidorų;
Ryšulėlio šviežių petražolių;
Kelių lapelių šviežio baziliko;
1 šalotinio svogūno;
Apie 4 v. š. alyvuogių aliejaus;
Apie 2 v. š. raudonojo vyno acto;
1 a. š. citrinos sulčių;
Česnako granulių;
Druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga:
Zrazai:
Jautienos kumpį supjaustykite plonomis riekelėmis, gerai išmuškite, pagardinkite druska ir pipirais bei palikte pusvalandžiui pastovėti. Pasiruoškite įdarą: sumaišykite svieste apkepintą smulkintą svogūną, smulkintus duonos džiuvėsius ar trupinius ir kiaušinius. Viską pagardinkite druska ir pipirais. Įdarą dėkite ant kumpio riekelių, susukite į ritinėlius ir sutvirtinkite kulinariniu siūlu, kad neišsileistų. Zrazus kepkite ant sviesto, kol visos pusės paruduos, o vėliau troškinkite sultinyje, į kurį įdėta apie 50 g sviesto. Tiekiant kulinarinį siūlą reikia nukirpti, o sultinio neišpilti – jis bus naudojamas, kaip padažas ant zrazų.
Bulvių košė:
Bulves nuskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nupiltą vandenį pasilikite – jo gali prireikti. Užkaitinkite pieną, jame ištirpinkite sviestą, dėkite bulves, smulkintas česnako skilteles ir trinkite košę. Jei košė pasirodys per sausa, įpilkite bulvių nuoviro. Galiausiai, pagardinkite košę druska ir Vilniaus „Pirmu lietuvišku“ majonezu. Viską gerai išmaišykite.
Pomidorų salotos:
Dubenyje sumaišykite supjaustytus pomidorus, smulkintą svogūną, žalumynus, prieskonius, aliejų, vyno actą bei citrinos sultis. Pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Patiekalą serviruokite „Gerduvos“ lėkštėje: dėkite bulvių košės, ant jos paruoštą zrazą, jį apšlakstykite likusiu sultiniu, o šalia patiekite pomidorų salotas. Skanaus!
Silkės kapotinis
Kapotiniui reikės:
Apie 200 g silkės;
Apie 80 g kelmučių;
6–7 vnt ridikėlių;
10 vnt marinuotų agurkėlių;
8 vnt putpelių kiaušinių;
Ryšulėlio krapų;
Ryšulėlio svogūnų laiškų;
Saujelės žirnių daigų;
1 šalotinio svogūno;
3 didelių bulvių;
Alyvuogių aliejaus;
Prieskonių bulvėms „Sauda“.
Padažui reikės:
3 v. š. grietinės;
2 v. š. majonezo „Vilniaus „Pirmas lietuviškas“;
1 a. š. garstyčių;
1 v. š. citrinos sulčių;
Krapų;
Česnako granulių „Sauda“;
Druskos ir pipirų „Sauda“;
Žirnių daigų.
Gaminimo eiga:
Bulves supjaustykite kubeliais, pagardinkite prieskoniais bulvėms, dėkite į kepimo skardą, apšlakstykite aliejumi ir šaukite į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę bei kepkite apie 20 minučių.
Kol bulvės kepa, išvirkite putpelių kiaušinius ir perpjaukite pusiau. Smulkiom riekelėm supjaustykite ridikėlius.
Bulvėms iškepus, dubenyje sumaišykite gabalėliais pjaustytą silkę, smulkintą svogūną, marinuotus agurkėlius, didžiąją dalį kelmučių, smulkintus svogūnų laiškus, krapus ir iškeptas bulves.
Pasiruoškite padažą: trintuvėje sumaišykite grietinę, Vilniaus „Pirmą lietuvišką“ majonezą, garstyčias, šaukštą citrinos sulčių, krapus, pagardinkite druska bei pipirais.
Serviruokite: į kulinarinį žiedą dėkite silkę su agurkėliais, bulvėmis bei kelmučiais, padarykite gražią formą. Ant viršaus dėkite pasiruošto padažo ir jį tolygiai paskirstykite ant paviršiaus. Tuomet dėkite ridikėlių griežinėlius, papuoškite krapais. Šalia silkės kapotinio sudėkite likusius kelmučius, putpelių kiaušinius, žirnių daigus, ridikėlius, kelis šaukštelius padažo ir viską pagardinkite šviežiais žalumynais. Skanaus!
Smetoniškos varškės spurgos: klasikinės ir pagal Suodaitį
Įkvėpti XX a. pradžios gastronomijos ir to laikotarpio populiarių patiekalų, Vaida ir Laurynas paruošė ypatingą gardėsį, kuris ne tik pasirodo Ramūno Rudoko filme „Laikinai jūsų“, bet ir buvo itin mėgstamas Lietuvoje tarpukario laikais. Šįkart laidos vedėjai gamino tikras Smetoniškas varškės spurgas, tačiau jas paruošė dviem skirtingais būdais. Vienos buvo visiškai autentiškos, pagal senąjį Smetonos laikų receptą, o kitos – su Lauryno improvizacija, pagal jo asmeninį receptą, kuris įnešė šiuolaikinio skonio ir kūrybiškumo.
Spurgoms reikės:
400 g riebios varškės;
300 g miltų;
3 kiaušinių;
7 v. š. cukraus;
50 g ožkos pieno sūrio;
3 v. š. brendžio;
Žiupsnelio druskos;
1 a. š. kepimo miltelių;
1 a. š. vanilinio cukraus;
Druskos ir pipirų;
Cukraus pudros;
500 ml bekvapio rapsų aliejaus.
Karamelizuotiems riešutams reikės:
50–70 g įvairių riešutų;
50 ml medaus;
Kmynų;
Šviežio čiobrelio.
Gaminimo eiga:
Varškę pertrinkite per sietelį, įmuškite kiaušinius, įpilkite brendį ir išmaišykite. Berkite cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir miltus. Užminkykite tešlą ir atskirkite ją pusiau.
Iš vienos tešlos dalies drėgnomis rankomis formuokite spurgas ir virkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintame aliejuje. Iš kitos tešlos dalies drėgnomis rankomis formuokite spurgas, į spurgos centrą įspausdami po gabalėlį ožkos pieno sūrio. Virkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintame aliejuje. Nedidelės spurgos išverda per vidutiniškai 5 minutes.
Karamelizuoti riešutai:
Į keptuvę sudėkite smulkintus riešutus, pilkite medų ir įberkite šiek tiek kmynų. Viską nuolat maišydami kepkite, kol riešutais gražiai karamelizuosis. Spurgas su sūriu apibarstykite karamelizuotais riešutais ir šviežiu čiobreliu, o saldžias spurgas pagardinkite cukraus pudra. Skanaus!
Patiekalai gaminti ir serviruoti induose iš „Gerduva.lt“
Kino magija ir pažintis su kinu iš arčiau bei giliau, filmų tematikos įkvėpti, originalūs ir labai gardūs patiekalai bei jų receptai, pokalbiai su televizijos ir kino industrijos atstovais, pasišventusių gastronomijai laidos vedėjų Vaidos Poderytės-Bernatavičės ir Lauryno Suodaičios kulinariniai patarimai bei negirdėti faktai – naujame, dar lietuviškoje televizijoje nematytame formate apie kino ir kulinarijos įkvėpimus „Gero savaitgalio receptas“!
„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3!