„Paskutinį rudens savaitgalį gaminau vaikų mėgstamas mielines bandeles“, – intrigavo K. Starkienė.
K. Starkienės mielinėms bandelėms sunku atsispirti.
„Aš jas vadinu žiemos pradžios bandelėmis, nes vos užmaišau tešlą, pradeda snigti (šypsosi). Laukime sniego kartu“, – kvietė K. Starkienė.
Žiemos pradžios bandelės
Bandelėms reikės:
500 g miltų;
30 g cukraus;
25 g šviežių mielių;
1 a.š. druskos;
300 ml pieno;
80 g sviesto;
1 kiaušinio;
1 apelsino žievelės (tarkuotos).
Bandelių įdarui:
100 g rudojo cukraus;
100 g sviesto;
120 g razinų, džiovintų vyšnių, džiovintų spanguolių.
Gaminimo eiga:
Miltus, cukrų ir druską sumaišykite dubenyje. Prikaistuvyje pakaitinkite pieną, sviestą ir sudėkite apelsino žievelę. Mieles įdėkite į nedidelį dubenėlį, užberkite šaukšteliu cukraus ir palikite, kol suskystės. Į miltų mišinį supilkite šiltą, bet ne karštą pieną, šiek tiek paplaktą kiaušinį bei mieles. Tuomet užmaišykite tešlą.
Ant stalo paberkite miltų ir gerai išminkykite tešlą – darykite tą apie 10 minučių. Didelį dubenį ištepkite sviestu, o iš tešlos suformavę rutulį, įdėkite į jį dubenį uždengdami maistine plėvele. Palikite tešlą šiltoje vietoje apie valandą ar pusantros, kad pakiltų.
Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite ir iškočiokite didelį stačiakampį (maždaug 40x50cm). Tešlos stačiakampį ištepkite minkštu (bet ne ištirpintu) sviestu, apiberkite ruduoju cukrumi ir džiovintomis uogomis.
Susukite tešlą į vyniotinį ir supjaustykite griežinėliais. Iš šio kiekio pagaminsite apie 16–18 bandelių. Bandeles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą stačiakampio formos skardą. Bandeles sudėkite vieną šalia kitos ir palikite dar keliasdešimčiai minučių šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 C temperatūros ir kepkite bandeles apie pusvalandį. Iškepusias, dar karštas bandeles, patepkite abrikosų arba apelsinų džemu. Skanaus!
„Kotrynos burtai“ – šeštadieniais, 11.30 val. tik per TV3!