Pats metas kepti kalėdinį pyragą jau dabar: šis gardėsis pavers jūsų šventes magiškomis

2024 m. lapkričio 28 d. 12:03
„Kviečiu į virtuvę“
Seniai vis galvojau ir norėjau pabandyti iškepti šį pyragą. Neramino mane daug kas: koks skonis, ar gausis, kaip čia tas brendis derės ir kaip pyragas išliks šviežias iki Šv. Kalėdų, jei kepsiu jį dar lapkritį.
Daugiau nuotraukų (2)
Pernai ėmiau ir iškepiau pirmą kartą. Nuomonių ir reakcijų buvo įvairių įvairiausių. Nuo tokių, kad nežinau nežinau, ar vertas jis čia viso to laiko iki pyrago pripažinimo tobulu. Man jis skanus. O mažas gabalėlis su kavos puodeliu ir žiūrėjimu pro langą į krentančias snaiges, padarytų šventes magiškas.
O patiks jums ar nelabai – atsakyti negaliu. Reikia mėginti. O aš dalinuosi su Jumis pernai metų savo bandymu, receptas tikrai laukė visus metus savo eilės. Dabar, manau, pats metas jam ateiti į eterį, nes imti ir kepti brandintą kalėdinį pyragą – pats metas būtent dabar.
Porcijos 15. Užtruksite daugiau nei 1 val. Kepimo forma 26 cm skersmens.
Reikės:
800 g džiovintų vaisių (pvz. spanguolės, razinos, abrikosai, slyvos, vyšnios.);
100 – 150 g riešutų (galite dėti tik vaisius);
250 g sviesto;
270 g miltų;
4 kiaušinių;
200 g cukraus;
1,5 – 2 a. š. kepimo miltelių;
1 v. š. meduolių prieskonių (tinka meduolių prieskonių mišinys arba atskirai prieskoniai: cinamonas, kardamonas, muskatas, maltas imbieras, gvazdikėliai);
Žiupsnio druskos;
Brendžio pagal poreikį;
Apelsino (nebūtina); Citrinos (nebūtina).
Gaminimas:
Stambesnius džiovintus vaisius ir riešutus pasmulkiname peiliu. Visus vaisius ir riešutus sumaišome dubenyje. Užpilame 150 ml brendžio ir paliekame vaisius pailsėti per naktį. Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi, kol masė bus puri. Po vieną mušame kiaušinius kaskart gerai išmaišant. Įtarkuojame citrinos ir apelsino žieveles, įspaudžiame apelsino sulčių. Viską gerai išmaišome.
Į tešlą įsijojame miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Įmaišome brinkintus per naktį džiovintus vaisius ir riešutus. Gautą masę dedame į kepimo popieriumi išklotą ir sviestu šonus išteptą kepimo formą.
Kepame gerai įkaitintoje iki 150 – 160 laipsnių orkaitėje apie 1 val, tada kaitrą sumažiname iki 140 – 150 laipsnių apie 1 – 1,5 val. Jeigu viršus per greitai ruduoja ir nori degti – pridengiame folija.
Ar pyragas iškepęs, kaip ir visus pyragus tikriname mediniu pagaliuku. Iškepus pyragui leidžiame jam visiškai atvėsti.
O dabar prasidės tikrasis pyrago brandinimas. Jau pilnai atvėsusį pyragą suvyniojame į brendyje išmirkytą marlės ar drobinio audeklo gabalėlį. Sandariai susukame į foliją ir dedame į spintelę ilsėtis. Kartą per savaitę nepamirštame savo pyrago pagirdyti keliais šaukštais brendžio. Prieš tai jį galima subadyti mediniu pagaliuku, taip geriau brendis susigers.
Brandinti reikėtų bent 4 savaites. Likus 1 savaitei iki, kol pyrago valgysite brendžiu jau nebelaistome.
pyragasdesertasreceptai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.