Tradiciniai Latvijos patiekalai neįsivaizduojami be kvietinių ir miežinių kruopų, mėgstama juoda duona, kopūstų, daržovių ir pieniškos sriubos, įvairūs sūriai.
Tačiau tokių didmiesčių kaip Ryga ir kaimiškų vietovių valgymo įpročiai skirtingi. Valstiečių virtuvė kur kas kuklesnė, daugiausia valgoma tai, kas pačių užsiauginta, bet čia atgyja primiršti protėvių receptai.
Saldus pyragas iš bulvių ir morkų (sklandrausis), šilkinė perlinių kruopų košė (bukstinis), šiupininė sriuba („solianka“), duonos sluoksniuotis, druskoje džiovintos menkės sriuba – patiekalai, atskleidžiantys latviškų valgių išskirtinumą.
Šiupininė („solianka“)
Reikės:
300 g rūkytos mėsos (tinka vytintas kumpis, dešra)
2 marinuotų agurkų
3–4 vidutinio dydžio morkų
2 bulvių
1 svogūno
kelių valgomųjų šaukštų pomidorų padažo (tinka klasikinis arba saldus)
citrinos
konservuotų juodųjų alyvuogių (kiek negaila)
šiek tiek aliejaus daržovėms apkepti
Gaminimas:
Supjaustykite mėsą plonomis juostelėmis, stambia burokine tarka sutarkuokite morkas, supjaustykite svogūną griežinėliais, o agurkus ir bulves – mažais kubeliais.
Keptuvėje kepkite svogūnus, kol pagels, tada sudėkite mėsą ir troškinkite kelias minutes. Vėliau įdėkite agurkus ir morkas, kepkite, kol morkos pasidarys auksinės spalvos, tada įpilkite pomidorų padažo, palaukite, kol jis ims burbuliuoti.
Užkaiskite puode vandens, jo kiekį apskaičiuokite pagal tai, kiek bus valgytojų (dviem asmenims reikės maždaug 1 litro vandens). Kai jis užvirs, sudėkite troškintas daržoves, įmeskite supjaustytas bulves. Neužmirškite įberti druskos pagal skonį ir dar šiek tiek pavirkite.
Kai sriuba bus paruošta, į kiekvieną dubenį įdėkite po šaukštą grietinės, pagardinkite sriubą marinuotomis alyvuogėmis ir citrinos griežinėliais.