Tokia istorija ir su midijų gaminimu. Iki šiol jas valgydavau tik restorane, kartą dar vyras namuose gamino, bet tada net virtuvėje nebuvau.
Midijas labai mėgsta mano paauglė dukra. O man su visa šeima smagu valgyti tai, ko negali greitai sumesti į burną ir valgymo procesas būna ilgesnis.
Taigi pasiryžau skaniai paruošti midijas. Susidūriau su iššūkiu – naršant internete kone visi midijų receptai tik su vynu, grietinėle ar dideliu kiekiu pomidorų, kurių šį kartą norėjau išvengti. Nors variantas su pomidorais puikus, ne visada jų didelis kiekis mano skrandžiui patinka.
Teko pasinaudoti pagalba – įvyko „skambutis draugui“. Nuo senų laikų, kai dar nedirbau dietiste, pažįstu keletą virtuvės šefų. Jie mane gelbėja patarimais, kai nežinau, ką ar kaip gaminti.
Tad paskambinau, mano nuomone, vienam geriausių Lietuvos virtuvės šefų Tomui Rimydžiui ir išsakiau savo norus. Abu juokėmės iš mano pageidavimų, nes norėjau midijų be grietinėlės, pomidorų ir vyno, t.y. be įprastinių sudedamųjų patiekalo dalių, ir, žinoma, kad būtų skanu.
Bet tai įmanoma. Su Tomu esame pažįstami jau daugiau kaip 18 metų, tad jis žino, kad man skirtas receptas turi būti paprastai pagaminamas ir kartu vertingas.
Rezultatas – midijas pagaminti pavyko puikiai. Jas valgė mano šeima, kartu ir mano tėveliai, ir kaimynai – iš viso 10 žmonių ir visiems labai patiko. Komplimentų negailėjo ir tie, kurie midijas valgė pirmą kartą, ir tie, kurie jas mėgsta ir dažnai ragauja.
Midijos su kokosų kremu, imbierus ir skrudintų sezamų aliejumi
Reikės:
midijų (0,5 kg suaugusiojo porcijai ir 0,3 kg – vaikui)
česnako
svogūno
šviežio imbiero
ypač tyro alyvuogių aliejaus
skrudintų sezamų sėklų aliejaus
pastarnoko – „bulvytėms fri“ (vienas didelis pastarnokas vienam asmeniui)
kokosų kremo skardinės
Geram skoniui ypač svarbus paruošimas.
Visos midijos turi būti užsidariusios. Kai kurios turi „barzdas“ – jos lengvai nusitraukia, traukite rankomis. Midijas subėriau į dubenį ir po tekančiu vandeniu kruopščiai kiekvieną ploviau su nauja virtuvine kempinėle aštresne puse.
Gaminame padažą.
Nulupu česnaką ir nuskutu imbiero gabaliuką. Abu išspaudžiu česnako spaudykle. Nulupu svogūną ir smulkiai supjaustau kubeliais.
Jei norisi, puikiai tinka ir pastarnokas, tuomet jį nuskuskite ir supjaustykite didesniais kubeliais. Aš nedėjau, nes midijas patiekiau su pastarnoko „bulvytėmis fri“, keptomis karšto oro gruzdintuvėje. Tik jas reikia pradėti ruošti prieš gaminant midijas, nes pastarosios pasigamina žaibo greičiu.
Į gilesnę keptuvę pilu kelis šaukštus ypač tyro alyvuogių aliejaus, įkaitinu ir suberiu česnaką su imbieru, vėliau suberiu svogūną ir maišydama kepinu, kol svogūnai įgauna auksinį atspalvį.
Ruošiame midijas.
Suberiu į keptuvę midijas, sumaišau ir pakaitinu 2–3 min. Laikas greitai bėga – nusistatykite laikmatį. Supilu skardinę kokosų kremo, sumaišau ir kai užverda, uždengiu dangtį ir dar pakaitinu 3 minutes. Pabaigoje užpilu skrudintų sezamų sėklų aliejaus. Proporcija: 1 kg midijų – 1 v. š. šio aliejaus. Midijas pabarstau šaltyje džiovintomis (liofilizuotomis) avietėmis. Puikiai dera, bet jos nebūtinos.
Skanaus!