Kadangi Filipinuose gaminant maistą naudojama daug acto, ispanai greitai pritaikė šį pavadinimą tokiam paprastam patiekalui.
Man šis patiekalas patinka, nes jį pagaminti labai nesunku, be to, norisi paragauti ir naujų vištienos skonių, išbandyti skirtingus jos gamybos būdus.
Man patinka visokie pasaulio patiekalai, prisigaudau įvairių receptų per keliones. Tiesa, Filipinuose dar teks apsilankyti, bus įdomu patirti, kaip šis patiekalas atrodo ten.
Reikės:
vištų šlaunelių arba puselių – geriausiai su kaulu ir oda, nes patogu kepti ir vartyti, o krūtinėlės nenaudočiau, nes ji ilgai troškinama susitrauks
sojų padažo – ne paties sūriausio ir tamsiausio, galima išbandyti keletą variantų ir rasti, kuris tinka labiausiai
acto – obuolių, vyno arba ryžių (filipiniečiai naudoja cukranendrių actą, kuris yra švelnesnis, o mes įpilsime vandens)
prieskonių – juodųjų pipirų žirneliais, laurų lapų, cinamono lazdelės (nebūtina), česnako ir svogūno, kam patinka
cukraus – tinka rudasis arba paprastas cukrus, arba geriausiai – palmių cukrus, jo reikia nedaug
šlakelio žuvų padažo – svarbu nepadauginti, nes druskos ir taip čia bus pakankamai
ryžių
žolelių papuošti
Gaminimas:
Vištieną reikia apskrudinti su trupučiu aliejaus. Į tą pačią keptuvę supilti sojų padažą, actą, įpilti šiek tiek vandens, kad apsemtų vištieną bent iki pusės, įberti daug pipirų žirneliais, daug kapoto česnako, laurų lapų, cukraus ir įpilti žuvies padažo.
Galima įdėti ir svogūno, bet siūlyčiau jį apkepti atskirai, nes geriau karamelizuosis ir bus geresnis skonis. Užvirus sumažinti temperatūrą.
Troškinti uždengus reikia bent 30 min., tada vištieną apversti, įpilti dar šiek tiek vandens, jei padažas visiškai išgaravo.
Troškinti dar 30 min. arba tol, kol marinatas (padažas) beveik išgaruos ir pasidarys klampus.
Reikia stebėti, kad nepridegtų, nes padažui išgaravus tai atsitinka labai greitai.
Vištiena bus sūroka, dėl to verdant ryžius druskos nereikia dėti.