Varškėčiai Lietuvoje yra be galo mėgstami. Tačiau įdomiausia, kad šis, itin paprastas, greitas ir pigus patiekalas, prieš beveik dešimtmetį išgyveno savo renesansą – iš namų virtuvės buvo perkeltas į restoranus. O dabar tikriausiai netgi būtų sunku surasti restoraną, kuris savo pusryčių meniu nesiūlytų gardžių, vaikyste kvepiančių varškėčių.
Jų rūšių yra daugybė – vieni juos kepa keptuvėje, kiti – orkaitėje, o treti verda. Tiesa, daugelis tuomet jiems suteikia ne varškėčių, o virtinukų pavadinimą. Žmonės gamina juos įvairiai – su biria ar grūdėta varške, saldžius ar sūrius. Nuo to atitinkamai priklauso ir pagardai – grietinė, uogienė, grietinėlės padažas ar krapai ir lašiša.
Šiandienos Elenos varškėčių receptas neabejotinai nukels į vaikystę, tačiau kaip į tokį patiekalą atsakys italas Gian Luca?
„Varškėčiams radau tik vieną atsakymą – reikia padaryti sausainius su rikotos sūriu. Šie sausainiai bus labai minkšti ir skanūs. O prie kavos ar pieno – tai pats geriausias pasilepinimas! Rikota, žinoma, yra ne varškė, tačiau, pavyzdžiui, Italijoje, ji naudojama visur – ir ne vien tik saldumynams“ – savo idėją atskleis Gian Luca.
Kaip įprasta, Elena ir Gian Luca savo patiekalus ruoš ne vieni. Elena šį sekmadienio rytą gamins su tikra varškėčių ambasadore, vandens someljė ir vyno eksperte Urte Mikelevičiūte, geriau žinoma kaip Urtė Dervynas. Tuo tarpu Gian Luca sausainius keps su be galo gaminti mėgstančiu verslininku Martynu.
O kuris patiekalas – Elenos ar Gian Lucos – nugalės šįkart, nuspręs trijų nepriklausomų vertintojų komisija.
Tobulų varškėčių paslaptis yra…
Anot Elenos pagalbininkės Urtės, nors daugelis varškėčiams gaminti naudoja kvietinius miltus, jiems drąsiai galima rinktis ir kitus. Pavyzdžiui, speltų, kokosų ar net migdolų. Visgi šįkart Elena ir Urtė nuspręs pasirinkti tradicinius kvietinius miltus ir gamins tokius varškėčius, kokius labiausiai mėgsta Urtės Dervyno dukterėčia – svarbiausia jos kritikė.
Taip pat Urtė išduos, kad nesvarbu, kokį saldų patiekalą begamintumėte, reikia nepamiršti ir šiek tiek druskos. Varškėčiai – ne išimtis.
Įdomu tai, kad šiam varškėčių receptui nebus naudojamas cukrus! Vietoje jo bus pasirinktas modernus ingredientas – kokosų drožlės. O jei visgi norite saldžiau, tuomet galite naudoti ir šiek tiek vanilinio cukraus.
Desertas, kuris taps jūsų namų puošmena
Begamindamas, Gian Luca atskleis tikrąją priežastį, kodėl šįkart nusprendė gaminti būtent šiuos sausainius. Pasirodo, kad tuomet, kai jis persikėlė gyventi į Lietuvą, daugelis rikotą maišydavo su varške, arba sakydavo, kad tai – tas pats. Iš tikrųjų, tai – du skirtingi dalykai. Tačiau šie sausainiai savo minkštumu neabejotinai gali priminti ir lietuvių dievinamus varškėčius.
Pirmiausiai Gian Luca sumaišys rikotą, tarkuotą citrinos žievelę, miltus, kepimo miltelius bei šiek tiek kukurūzų krakmolo. Tuomet beliks suformuoti kamuoliukus, pasiruošti kepimo popierių, skardą ir tinkamai iškepti – paslaptį, kaip tą padaryti teisingai, Gian Luca išduos laidoje.
Taip pat jis atsakys į klausimą, kuris yra kilęs ne vienam. Ar galima citrinos žievelę pakeisti apelsinu? Anot Gian Lucos, nors prioritetas visuomet teikiamas citrinai, drąsiai galima rinktis ir tokį variantą. Visgi svarbu atsižvelgti į sezoną – geriausius apelsinus rasite sausio ir vasario mėnesiais.
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!