Sakoma, jog plovo yra apie tūkstantį rūšių, todėl virėjai nevengia eksperimentuoti. Vieni jį ruošia su aviena, kiti – su žąsiena ar įdeda net arklienos.
Vienodas tik šio patiekalo pagrindas – ryžiai, nors Druskininkuose buvo verdamas plovas ir iš grikių.
Dalinamės gardžiausiais čempionato plovo receptais.
Šventinis Taškento plovas
Reikės:
5 kg mėsos
5 kg ryžių
5 kg morkų
apie 1 kg avinžirnių
1 kg svogūnų
5 česnakų galvų
apie 200 g razinų
Jei norisi rūgštesnio skonio, galima įdėti raugerškių uogų.
Gaminimas:
Pirmiausia aliejuje (jei naudojama aviena, įdėkite šiek tiek avienos riebalų) pakepinkite mėsą, tuomet sudėkite svogūnus. Kai mėsa apkepa, dėkite morkas, pilkite vandenį ir ant lėtos ugnies viską troškinkite apie dvi valandas.
Kai mėsa baigia virti, suberkite nuplautus ryžius. Jie plaunami kelis kartus, kol nusiplauna ryžių krakmolas ir vanduo pasidaro skaidrus. Įdėję ryžius karštį dar sumažinkite, o kad ryžiai nebūtų sausi, vandens reikia įpilti tiek, kad virš produktų jo būtų maždaug per du pirštus. Ryžiai brinksta po truputį, vandens daugiau nebepilkite.
Grikių plovas
Reikės (4 asmenims):
400 g grikių
1,5 kg kiaulienos
apie 0,5 kg morkų (geriau geltonųjų)
apie 250 g svogūnų
apie 250 ml aliejaus
Gaminimas:
Skirtingai nei ruošiant plovą su ryžiais, mėsą reikia supjaustyti kuo smulkiau ir pakepti su svogūnais. Vėliau sudedamos morkos, o joms apkepus – grikiai, prieskoniai ir įpilama vandens.
Sumažinkite ugnį ir troškinkite plovą 30–40 min. Vanduo turi visiškai išgaruoti, o mėsa iškepti.
Vestuvinis Taškento plovas
Reikės:
5 kg ryžių
5 kg avienos
5 kg geltonųjų morkų (jos ne tokios saldžios kaip oranžinės)
0,5 kg avinžirnių
600 g svogūnų
200 g razinų
2 g šafrano
kitų prieskonių
Gaminimas:
Į gerai įkaitintą puodą įpilkite kelių rūšių aliejaus. Jam įkaitus dėkite mėsą ir apkepkite ant kaitrios ugnies ją nuolat maišydami. Kai mėsa apkeps, suberkite žiedais supjaustytus svogūnus ir kepkite, kol jie įgaus auksinę spalvą. Tada sudėkite juostelėmis supjaustytas morkas, išmirkytus avinžirnius, prieskonius ir razinas.
Pabaigoje įpilkite ryžius, jie turi troškintis ne vandenyje, o garuose. Šis plovas verdamas 3–3,5 valandos.
Samarkando plovas
Reikės:
apie 1,5 kg ryžių
1,5 kg avienos arba kiaulienos
1 stiklinės avinžirnių
200 ml aliejaus arba avienos riebalų
1 kg stambiais šiaudeliais supjaustytų morkų
4 griežinėliais supjaustytų svogūnų
4–5 česnakų
4–5 aitriųjų paprikų
kuminų
Gaminimas:
Mėsą supjaustykite stambesniais gabalais, kad ji liktų sultingesnė ir geriau išsaugotų aromatą.
Dideliame puode įkaitinkite riebalus, kol nuo jų pradės kilti lengvas dūmelis, sudėkite mėsą ir nuolat ją maišykite. Apkeptą mėsą apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Suverskite svogūnus ir dalį morkų.
Kai daržovės suminkštės ir ims skleisti kvapą, sudėkite likusias morkas, išlyginkite patiekalo paviršių ir ant viršaus suberkite per naktį išmirkytus avinžirnius.
Įterpkite česnakų galvutes, aitriąsias paprikas, pabarstykite kuminais ir puodą papildykite verdančiu vandeniu. Vanduo turi būti atsargiai pilamas po daržovėmis, bet ne ant jų. Dar labiau sumažinę liepsną ir uždengę dangčiu virkite apie 30–40 min.
Vėliau paviršiuje tolygiai paskleiskite ryžius ir užpilkite sūdyto vandens. Kad plovas greičiau užvirtų, karštį iš pradžių padidinkite, o vėliau vėl sumažinkite.