Jam buvo 81 metai. Kuklus ir paprastumą itin vertinęs konditerijos maestro, neginčijamai amžiams įėjęs į maisto gamybos vadovėlius, save dažniau pristatydavo kaip ledų kūrėją.
Nedaug kas žino, kad tiramisu irgi turėjo būti ledai, ir tik dėl atsitiktinumo bei kūrybingo šefo nuojautos virto ikonišku desertu.
Vienai rimtai vakarienei R.Linguanotto ruošėsi gaminti vanilinius ledus su braškėmis. Būtent ledai buvo konditerininko aistra, vėliau jis atidarė ir savo ledainę Venecijos priemiestyje. Konditerijos maestro pasakojo niekada nepamiršęs tos lemtingos dienos.
„Prisimenu tikslią datą: buvo 1970-ųjų viena sausio trečiadienio popietė. Apsirengę restorano šefų uniformomis ruošėmės svarbiai vakarienei. Turėjau visų reikalingų žaliavų ledams – pieno, cukraus, kiaušinių, citrinos žievelę ir vanilės ankštį. Laukdamas, kol pienas užvirs, kiaušinius gerai nuploviau, trynius atskyriau nuo baltymų, pradėdamas greitai maišyti trynius ir cukrų. Smaližiaus instinktas paskatino mane atidaryti šaldytuvą, kuriame laikėme maskarponę, kad galėčiau pasmaližiauti, bet nuo popieriaus, kuriame tuomet maskarponė buvo parduodama, gabalėlis jos pateko į kiaušinių ir cukraus dubenį“, – yra pasakojęs R.Linguanotto.
Maestro tikino norėjęs ištaisyti klaidą šaukštu pakabinęs įkritusią maskarponę ir nustebęs, kad skonis buvo nuostabus.
„Kadangi maskarponė yra riebus sūris, norėjau išvalyti gomurį užgerdamas stipria kava. Nuo tos akimirkos supratau, kad tai yra produktai, kurie tobulai dera. Paėmiau keletą „savoiardi“ (liet. „Damų piršteliai“) sausainių, kuriuos laikėme sandėliuke (jie buvo supakuoti į skardines, didesni nei šiandien ir nesaldinti, vadinami „Bovolone“), ir su restorano savininke juos pamirkėme karčioje kavoje.
Valgėme sausainius su maskarponės kremu, kiaušiniais bei cukrumi ir supratome, kad šių skonių kontrastas gomuryje pavirto kažkuo nuostabaus“, – taip legendinio deserto atsiradimą prisiminė jo kūrėjas.
Originalus R.Linguanotto tiramisu
Reikės:
- 12 kiaušinių trynių
- 0,5 kg cukraus
- 1 kg maskarponės
- 60 „Savoiardi“ sausainių („Damų pirštelių“)
- kavos
- kakavos miltelių
Paruoškite kavą ir leiskite jai atvėsti. Išplakite iki putų trynius su cukrumi ir įmaišykite maskarponę, kad gautumėte minkštą kremą. Sušlapinkite kavoje 30 sausainių (būkite atsargūs, kad neišmirkytumėte per daug) ir išdėstykite vieną šalia kito lėkštės centre.
Pusę kremo paskleiskite ant sausainių, tuomet išdėliokite dar vieną sluoksnį kavoje pamirkytų sausainių ir užklokite paviršių likusiu maskarponės kremu. Įdėkite į šaldytuvą, kad kremas sutvirtėtų. Prieš patiekdami pabarstykite kakavos milteliais.