Viduramžiais burokėliai paplito po Europą, kur buvo vertinami dėl savo maistinių savybių, ir ilgainiui tapo svarbiu daržo augalu įvairiose šalyse.
Nauda sveikatai
Burokėliai yra tikras vitaminų ir mineralų šaltinis, prisidedantis prie geresnės mūsų sveikatos ir kai kurių ligų prevencijos. Sveikatos ekspertų teigimu, burokėliai prisideda prie:
Širdies sveikatos – burokėliuose esančios naudingosios medžiagos padeda sumažinti uždegimus ir oksidacinį stresą, o tai svarbu siekiant palaikyti sveiką širdį.
Gerina ištvermę – burokėliai dažnai rekomenduojami vartoti sportininkams. Tyrimai rodo, kad jie gali pagerinti ištvermę ir padidinti energijos lygį.
Virškinimo sistemos sveikatos – burokėliuose gausu skaidulų, kurios padeda gerinti virškinimą ir palaikyti palankią žarnyno būseną.
Smegenų funkcijos palaikymo – burokėliuose esančios medžiagos gali pagerinti kraujo pratekėjimą į smegenis: prevencija prieš demenciją ir kitas panašaus tipo ligas.
Veislių įvairovė
Veislių įvairovė
UAB „Augma“ Mažmenos padalinio vadovas Valentinas Poliščiukas teigia, kad nors raudonieji burokėliai yra „klasika“ ir viena populiariausių prekių, klientus stengiasi nustebinti ir kitų spalvų burokėliais. „Dažnai restoranų šefai nori į savo patiekalus įtraukti retesnių daržovių, tad ne kartą teko ieškoti ir retesnių burokėlių, pavyzdžiui, dryžuotųjų, kurie yra išties estetiškai patrauklūs“, - pasakoja V. Poliščiukas.
Pašnekovas priduria, kad asortimente turi ir geltonųjų burokėlių, kurie yra šiek tiek saldesni nei raudonieji. Dar viena retenybė – baltieji burokėliai, kurių skonis taip pat švelnus, o išvaizda kiek primena baltuosius ridikus.
Receptas – burokėlių salotos su granatais
Kai norisi sveiko ir gaivaus patiekalo, siūlome jums išbandyti burokėlių salotas su granatais.
Reikės:
4 keptų burokėlių
1/4 granato
100 g fetos sūrio
80 g graikinių riešutų
2 šaukštų graikinių riešutų aliejaus
2 šaukštų sutirštinto granatų padažo
Pagal skonį druskos, juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
Keptus burokėlius nulupti ir supjaustyti plonomis riekelėmis. Sausoje keptuvėje ant žemos ugnies paskrudinti graikinius riešutus. Supjaustytais burokėliais padengti lėkštės dugną ir apibarstyti druska bei maltais pipirais. Iš granatų padažo ir graikinių riešutų aliejaus suplakti padažą, o pusę jo galite užpilti ant burokėlių. Ant burokėlių uždėti pjaustytą sūrį, pabarstyti granatų sėklas ir graikinius riešutus. Salotų viršų apšlakstyti likusiu padažu. Skanaus!