Netikras zuikis: senas šeimos receptas, kuris niekada neatsibosta

2024 m. spalio 22 d. 10:00
Ingrida Mitrulevičienė, „Kviečiu į virtuvę“
Savaitgaliui pasirinkau kepti netikrą zuikį, nes, manau, jis puikiai tinka šeimos pietums ar šventinei vakarienei. Į kepamą zuikį norėjosi pakviesti miško grybų, čiobrelių, tad ir pavadinau šį patiekalą „netikras zuikis dzūkiškai“. Visi prieskoniai skaniai sugrojo, o šeimynai tiko ir pritiko.
Daugiau nuotraukų (6)
O kas gi tas zuikis? Kaip jį skanų iškepti? Atsakyti tikriausiai gali ne visi. Manyčiau, daugeliui netikras zuikis pažįstamas dar iš vaikystės, kai mamos dėdavo dar karštą, ką tik ištrauktą iš orkaitės maltos mėsos kepsnį ant šventinio stalo.
Iš tiesų tai senas patiekalas, daug jo receptų galima rasti ir senose kulinarinėse knygose. Į netikrą zuikį panašių patiekalų galima rasti daugelio Europos šalių tradicinėse virtuvėse, ne išimtis ir lenkai, ir vokiečiai, ir austrai. Mūsų kraštuose šis patiekalas istoriniuose įrašuose minimas nuo XVIII a., kai į Lietuvą atkeliavo ir kitų Europos šalių virtuvės patiekalų. Bet visgi netikrojo zuikio kilmės šalimi laikoma Vokietija.
Tai kaip gi iškepti skanų netikrą zuikį, kad valgytum ir dar norėtum? Kad jis būtų sultingas ir skanus, labai daug priklauso nuo kokybiškos mėsos. Siūlau rinktis maltą kiaulieną, ji būna riebesnė, ne tokia sausa, lyginant su jautiena ar paukštiena. Iš jos iškeptas zuikis bus minkštas, sultingas, nesprangus.
Kokybiškos kiaulienos įsigyti randu prekybos centruose „Norfa“, nes į jas patenka mėsa iš Šilalės rajone esančios modernios skerdyklos, kuri ir užtikrina, kad į parduotuves pakliūtų tik kokybiška ir šviežia mėsa. O tai jau yra pusė patiekalo sėkmės!
Iš kur žinau, kad mėsa šviežia? Užtenka pamatyti, ar ji rausva, ar paviršius šiek tiek drėgnas – tai pagrindiniai požymiai, kaip atskirti mėsos šviežumą. Be to, pastovėjusi mėsa įgauna pilkšvumo atspalvį ir apdžiūna.
Parduotuvėje „Norfa“ renkuosi smulkintą mėsą, nes joje beveik nėra druskos. Tokiu atveju pati galiu rinktis, kokiais prieskoniais paskaninti šviežią mėsą ir ką iš jos gaminti. Taip pat čia galiu išsirinkti ir skirtingo riebumo smulkintą kiaulieną: jei mėgstate ne tokią riebią mėsą, galima ją pamaišyti su smulkinta jautiena. Nors gaminant „zuikį“, to nerekomenduočiau.
Beje, jei perkate smulkintą mėsą iš parduotuvės, ją rekomenduojama suvartoti per 12 val. Todėl smulkintą mėsą renkuosi tuomet, kai tikrai žinau, ką gaminsiu ir ko prie stalo laukia šeimyna.
Netikras zuikis su grybais
4–5 porcijos.
Užtruksite daugiau nei 1 val., įskaitant kepimo laiką.
Reikės:
  • 1 kg „Norfos“ mėsinės smulkintos kiaulienos;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 0,5 l virtų miško grybų;
  • 0,5 a. š. džiovinto čiobrelio;
  • 1 a. š. persilado prieskonių;
  • žiupsnis juodųjų pipirų;
  • druskos pagal skonį;
  • 3 riekelės batono;
  • 1 v. š. aliejaus, kepimui;
  • 200 ml 12 proc. grietinėlės.
Kaip gaminti:
Svogūną nulupame, supjaustome kubeliais ir pakepiname gerai įkaitintame aliejuje, kol šis pagels ir suminkštės. Batoną užpilame grietinėle ir paliekame mirkti.
Į maltą mėsą mušame kiaušinį, beriame prieskonius, smulkintus miško grybus, kepintą svogūną, grietinėlėje mirkytą batoną. Masę gerai išmaišome, minkome rankomis, kol masė taps glotni (netgi galima mėsą padaužyti).
Kepimo indą ištiesiame kepimo popieriumi. Formuojame vieną didesnį ar kelis mažesnius zuikius. Kepame gerai įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 50 min, kol „zuikis“ iškeps ir gražiai apskrus.
Patiekiame su bulvių koše ir marinuotomis daržovėmis.
Skanių atradimų virtuvėje!
Norfareceptasnetikras zuikis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.