Tradiciniai Latvijos patiekalai neįsivaizduojami be kvietinių ir miežinių kruopų, mėgstama juoda duona, kopūstų, daržovių ir pieniškos sriubos, įvairūs sūriai.
Tačiau tokių didmiesčių kaip Ryga ir kaimiškų vietovių valgymo įpročiai skirtingi. Valstiečių virtuvė kur kas kuklesnė, daugiausia valgoma tai, kas pačių užsiauginta, bet čia atgyja primiršti protėvių receptai.
Saldus pyragas iš bulvių ir morkų (sklandrausis), šilkinė perlinių kruopų košė (bukstinis), šiupininė sriuba („solianka“), duonos sluoksniuotis, druskoje džiovintos menkės sriuba – patiekalai, atskleidžiantys latviškų valgių išskirtinumą.
Saldus daržovių pyragėlis (sklandrausis)
Reikės:
400 g ruginių miltų
100 g sviesto
1 puodelio šilto vandens
1 a. š. cukraus
1/2 a. š. druskos
7 nedidelių morkų
2 v. š. grietinės
2 v. š. medaus
1 kiaušinio
2 nedidelių bulvių
100 ml pieno
25 g sviesto
Gaminimas:
Morkas nuskuskite, supjaustykite ketvirčiais, sudėkite į puodą ir išvirkite.
Bulves nulupkite ir išvirkite atskirame puode. Kol daržovės verda, paruoškite tešlą.
Vandenyje ištirpinkite druską ir cukrų. Miltus sumaišykite su minkštu sviestu, įpilkite vandens, gerai išmaišykite, kad susidarytų tešla. Minkykite ją apie 5–7 minutes.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tešlą iškočiokite iki 3–5 milimetrų storio. Nedideliu puodeliu iš tešlos padarykite 15 diskų. Užlenkite jų kraštelius, kad sudarytų formeles, į kurias bus dedamas įdaras. Išklokite skardą kepimo popieriumi ir sudėkite formeles.
Tada iš virtų morkų ir bulvių ruoškite du atskirus įdarus. Morkas sudėkite į virtuvinį kombainą. Įpilkite medaus, grietinės, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.
Bulves sutrinkite iki vientisos masės, įpilkite pieno, įdėkite sviesto ir gerai išmaišykite.
Į tešlos formeles dėkite po šaukštą bulvių košės, ant viršaus – po šaukštą trintų morkų. Kepkite pyragėlius orkaitėje apie 15–20 minučių, kol iškeps tešla, o įdaras pasidarys tamsiai geltonas.