Kaišiadoriškės tradiciniai „skaruliniai“ blynai su spirgučių padažu ir kiaušiniu: ne vienam primins vaikystę

2024 m. spalio 19 d. 09:57
Lrytas.lt
Receptas
Prieš 19 metų Kaišiadoryse „Centro piceriją“ kartu su šeima atidariusi Loreta Vansevičienė teigia, per šį laikotarpį pokyčių buvo daug, pasikeitė ne tik maisto kultūra, bet ir lankytojų poreikiai.
Daugiau nuotraukų (4)
Anot Loretos, žmonės kasmet laukia naujovių, o kadangi šiemet Kaišiadorims suteiktas Kultūros sostinės vardas, tai paskatino prisiminti ir senuosius krašto patiekalus.
„Atsigręžėme į praeitį ir Kaišiadorių kraštui būdingus valgius. Tad pagal senuosius receptus gaminame ne tik žagarėlius, su svogūnais keptą traškią šoninę, bet ir „skarulinius“ blynus su spirgučiais ir kiaušiniais. Tai iš pažiūros paprasti patiekalai, tačiau ne vieną nukeliantys į vaikystės prisiminimus“, – pasakojo L. Vansevičienė.
Anot Loretos, atrasti, kokie gi Kaišiadorims būdingi patiekalai, padėjo ir muziejininkė Nijolė Adukonienė. Būtent šiuos patiekalus kadaise iš vietinių produktų gamindavo vadinamoji vidurinioji klasė, o genialumas iš tiesų slypi paprastume.
Tad namuose Loreta siūlo pasigaminti „skarulinių“ blynų, kurie taip vadinami nuo žodžio „skarelė“. Anot moters, blynus itin skanu valgyti dažant į skystai keptą kiaušinį ir spirgučių padažą. Tokiu patiekalu tikrai pradžiuginsite namiškius sekmadienio pusryčių metu, o blynus galima valgyti ne tik įrankiais, bet ir rankomis.
Blynams reikės:
250 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų
1 kiaušinio
250 ml pieno
200 ml vandens
žiupsnelio druskos ir cukraus
Spirgučių padažui reikės:
250 g šviežių lašinukų
100 g rūkytų lašinukų
Taukų kepimui
100 g kapoto svogūno
Keptiems kiaušiniams reikės:
2 kiaušinių
Aliejaus kepimui
Šiek tiek druskos,
pipirų, žolelių
Gaminimo eiga:
Pirmiausia pasiruošiame blynų tešlą. Į indą beriame dalį miltų, pilame pieną, įmušame kiaušinį ir plaktuvu gerai maišome tešką. Tuomet palengva pilame likusius miltus, suberiame druską ir cukrų. Tešlą maišykite iki grietinėlės tirštumo.
Tuomet įkaitiname keptuvę ir kepame plonus lietinius, kuriuos vėliau susukame į ritinėlius.
Prieš kepant lietinius pasiruoškite spirgučių padažą. Skaniausia gaunasi pakepant šviežius ir rūkytus lašinukus kartu su taukais. Baigiant kepti sudėkite smulkiai kapotą svogūną ir dar šiek tiek pakepinkite.
Kiaušinius kepame paprastai. Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir įmuškite kiaušinius. Tik tuomet pradėkite kaitinti keptuvę. Kiaušiniai bus ypatingai gerai iškepti, jei dėsite juos į šaltą keptuvę ir kaitinsite palengva pridengę dangčiu. Pabarstykite druska, pipirais, žolelėmis.
Kiaušiniai keliauja į lėkštę šalia blynų ir spirgučių. Skanaus!
BlynaiKaišiadoryssenovinis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.