Tradiciniai Latvijos patiekalai neįsivaizduojami be kvietinių ir miežinių kruopų, mėgstama juoda duona, kopūstų, daržovių ir pieniškos sriubos, įvairūs sūriai.
Tačiau tokių didmiesčių kaip Ryga ir kaimiškų vietovių valgymo įpročiai skirtingi. Valstiečių virtuvė kur kas kuklesnė, daugiausia valgoma tai, kas pačių užsiauginta, bet čia atgyja primiršti protėvių receptai.
Saldus pyragas iš bulvių ir morkų (sklandrausis), šilkinė perlinių kruopų košė (bukstinis), šiupininė sriuba („solianka“), duonos sluoksniuotis, druskoje džiovintos menkės sriuba – patiekalai, atskleidžiantys latviškų valgių išskirtinumą. Daugiau apie latvių patiekalus skaitykite čia.
Duonos sriuba su plakta grietinėle („maizes zupa“)
Reikės:
150 g juodos duonos džiūvėsių arba skrudintos duonos riekelių
500–600 ml vandens
1 ar 2 v. š. cukraus
30–40 g džiovintų vaisių (gali būti slyvos, razinos, obuoliai, kriaušės)
cinamono ir maltų gvazdikėlių pagal skonį
šviežiai spaustų citrinos sulčių arba spanguolių sulčių pagal skonį
šiek tiek grietinėlės plakti
Gaminimas:
Užplikykite duonos riekeles verdančiu vandeniu ir palaukite, kol išmirks. Nupilkite susidariusį skystį į atskirą puodą ir virkite jame džiovintus vaisius.
Kai jie suminkštės, pagardinkite sriubą cinamonu ir cukrumi. Dar įpilkite šviežiai spaustų citrinų arba spanguolių sulčių, sudėkite duonos tirščius.
Sriuba kaip desertas valgoma atvėsusi ir su plakta grietinėle.