Citrinų skonio tiramisu prireiks ne kavos: pavergs visų smaližių širdis

2024 m. spalio 14 d. 15:45
Receptas
Tiramisu – saldumo ir Italijos sinonimas, paprastas ir genialus desertas, pavergęs viso pasaulio smaližių širdis. Nors apie šį itališkos virtuvės šedevrą sklando daug legendų, šiuolaikinio tiramisu išradėju oficialiai laikomas italas Roberto Linguanotto.
Daugiau nuotraukų (1)
Originaliame deserto recepte tuomet nebuvo nei kiaušinių baltymų, nei jokio alkoholio. Jo kūrėjas vertino vėliau tiramisu įvairiai tobulinusių kolegų išradingumą, tačiau tikino, kad pats labiau mėgsta originalų jo receptą.
„Savo darbe visada buvau profesionalas, turintis norą kurti, bet visų pirma norėjau mokytis, – yra prisipažinęs kuklumu pasižymėjęs konditerijos maestro. – Tiramisu sėkmė atėjo tik po kelerių metų, todėl ji nepakeitė mano gyvenimo. Vėliau matydamas savo vardą ir pavardę daugelyje laikraščių straipsnių ir internete jaučiau pasididžiavimą, bet tuo pat metu išlikau ramus ir visada tvirtai stovintis ant žemės.“
R.Linguanotto iš karto pastebėjo, kad šį desertą pamėgo ir maži, ir dideli, dažnai prašydavę antros porcijos, tačiau būsimos savo išrasto kulinarinio šedevro sėkmės pradžioje nė neįsivaizdavo.
„Klientų buvo daug ir jie atvykdavo į restoraną iš įvairių vietovių, todėl balsas apie naująjį desertą pasklido greitai. Bet aš niekada nepagalvojau, kad jo vardą reikia patentuoti, nes tikrai nesitikėjau tokio pasisekimo“, – yra kalbėjęs R.Linguanotto.
Niekam tuomet nerūpėjo nei užregistruoti recepto pavadinimą, kuris dabar naudojamas net 23 kalbose, nei patį receptą. Pirmą kartą šis desertas oficialiai raštu paminėtas tik po dešimtmečio, 1981-aisiais, žinomo italų gastronomo Giuseppe Maffioli apžvalgoje, o 2010-aisiais pagaliau užregistruotas notariniu aktu Italijos virtuvės akademijoje („Accademia Italiana della Cucina“).
Citrininis tiramisu
Reikės:
  • 200 g „Savoiardi“ sausainių („Damų pirštelių“)
  • 400 g maskarponės
  • 4 kiaušinių trynių
  • 2 kiaušinių baltymų
  • 150 g cukraus
  • 100 g baltojo šokolado
  • 1 stiklinės citrininio „Limoncello“ likerio
  • šviežių mėtų
  • 1 chemikalais neapdorotos, ekologiškos citrinos žievelės
Lengvai pamirkykite sausainius „Limoncello“ likeryje ir išdėstykite juos vieną šalia kito pasirinktame inde.
Dubenyje elektriniu maišytuvu išplakite iki putų trynius su cukrumi. Įmaišykite maskarponę ir pusę tarkuotos citrinos žievelės ir toliau plakite, kol gausite vientisą mišinį.
Labai švelniais judesiais, maišydami iš apačios į viršų, sudėkite prieš tai iki standžių putų išplaktus baltymus (naudokite mentelę arba medinį šaukštą).
Pusę maskarponės kremo užklokite ant sausainių sluoksnio ir užtarkuokite šiek tiek baltojo šokolado. Išdėliokite kitą sausainių, išmirkytų likeryje, sluoksnį ir užbaikite maskarponės kremu.
Įdėkite į šaldytuvą, kad sutvirtėtų, mažiausiai 3 valandoms. Prieš patiekdami papuoškite tiramisu likusia citrinos žievele, supjaustyta plonomis juostelėmis, smulkintu baltuoju šokoladu ir keliais mėtų lapeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.