Šiame libanietiškame recepte, pavadintame „Kibbeh Bil Sanyeh“, mes sluoksniuojame kibbeh tešlą su hašvės mišiniu – pagamintu iš svogūnų, maltos jautienos, prieskonių ir kedro riešutų. Sluoksniai paskirstomi į kepimo indą ir kepami orkaitėja. Receptas primena mėsos pyragą.
Kibbeh – nacionalinis Libano ir Sirijos patiekalas. Pagamintas iš maltos mėsos ir bulguro. Pirmą kartą žodis „kibbeh“ buvo paminėtas Biblijoje aramėjų kalba ir reiškė „palapinę“. Vėliau žodis įgavo naują prasmę ir reiškė „dangą“.
Kibbeh dažnas šventinio stalo patiekalas – arabai, krikščionys kibbeh vaišina svečius per Kalėdas ir Velykas, musulmonai per Ramadano vakarienę iftar. Tradiciškai gaminami iš bulguro, tačiau netoleruojantiems gliuteno galima bulgurą pakeisti bolivine balanda (papildomai įdedu bulvių, šiek tiek GF miltų ir sorų).
Libanietiškas mėsos ir bulguro pyragas
Reikės:
Stiklinės maltų bulguro kruopų (fine bulgur)
500 g maltos jautienos įdarui hashweh (galima 50/50 avienos ir jautienos)
300 g maltos liesos jautienos kibbeh tešlai
2 didelių svogūnų (vieno įdarui, vieno tešlai).
Druskos pagal skonį (tiek tešlai, tiek įdarui)
1 šaukšto kumino tešlai
2 arb. Šaukštelių 7 spice arba all spice tešlai.
2 šaukštelius libanietiško kibbeh prieskonių mišinio (galima praleisti šį ingredientą)
1 šaukšto 7 spice įdarui hashweh
1/4 stiklinės kedro riešutų (galima naudoti ir skaldytus migdolus).
Mėtos lapelių Kibbeh tešlai Puse raudonos paprikos Kibbeh tešlai Neutralaus skonio aliejaus įdaro ir paruošto kibbeh kepimui. Pora šaukštų ghee
Gaminimas:
Hashweh įdaro paruošimas:
Sudedame į įkaitintą keptuvę 500g. maltos mėsos (jautienos arba avienos), šiek tiek apkepus suberiame prieskonius (all spice arba 7 spice, mėsos prieskonių mišinį), supjaustytus svogūnus. Pakepame apie 10 min. Suberiame pakepintus kedro riešutus ir išmaišome.
Išbrinkiname bulgarą 50/50 su verdančiu vandeniu. Sudedame maltą mėsą, prieskonius ir išminkome. Virtuvinio kombaino pagalba susmulkiname pusę paprikos, svogūną, mėtas su šiek tiek šalto vandens. Tada gautą masę išminkome su bulgaru ir mėsa. Paruošiame hashweh. Kepimo indą ištepame aliejumi, sudedame pusę iškočiotos kibbeh tešlos, tada hashveh įdarą, tada ant viršaus vėl dedame tešlos sluoksnį. Supjaustome ir papuošiame migdolais. Prieš kepdami ant viršaus uždedame ghee sviesto. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 40 min. Valgome šiltą ir su graikišku, kefyru arba labneh jogurtu. Skanaus!