4 sočių ir sveikų pusryčių receptai: padeda sumažinti cholesterolį, reguliuoja kraujospūdį

2024 m. spalio 9 d. 09:54
Lietuvos gyventojai jau įprato į savo kasdienį mitybos racioną įtraukti naudinguosius avokadus. Visame pasaulyje išpopuliarėjusiu amerikinės persėjos vaisiumi praturtinami sumuštiniai, gaminami pagardai, desertai, kepiniai ar net gardinamos košės.
Daugiau nuotraukų (2)
Artėjant Pasaulinei košės dienai, lietuviško prekybos tinklo kulinarijos meistrai atkreipia dėmesį, kad avokadai išties yra puikus duetas su kruopomis bei dalinasi keliomis receptų idėjomis, kaip šią savaitę pigiai, sūriai bei saldžiai paminėti išskirtinę progą.
Nors daugeliui atrodo, kad avokadų sezonas niekada nesibaigia, tačiau pasirodo, kad įprastai šviežiausi ir pigiausi jie būna atvėsus orams. „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad pirkėjai avokadus ypač vertina dėl universalaus jų panaudojimo ir draugiškos kainos.
Ji priduria, kad avokadai lengvai neatsibosta – jie puikiai tinka kaip užkandis, iš jų gaminami padažai, galima paskaninti salotas ir makaronus, naudoti pagrindiniams patiekalams. „Svarbu paminėti ir tai, kad didžioji dalis avokadų turinčių patiekalų yra itin paprastai pagaminami bei išties pigūs. Pavyzdžiui, pasirūpinus šią savaitę avokadais, kurių vienetas prekybos tinkle kainuoja kiek daugiau nei pusę euro, galėsite pigiai ir itin gardžiai paruošti maistingus patiekalus“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Avokadų nauda sveikatai
Anot mitybos specialistų, avokaduose gausu antioksidantų, folio rūgšties, vitaminų C, B5, B6 ir E. Taip pat baltymų ir skaidulų, kurios suteikia sotumo jausmą bei puikiai tinka prižiūrintiems savo svorį ar norintiems jį pakoreguoti. Avokadai padeda sumažinti ir cholesterolio kiekį kraujyje bei reguliuoti kraujospūdį.
„Norint gauti visas geriausias avokadų savybes sveikatai ir pajusti geriausią skonį, reikia žinoti, kada jie būna labiausiai tinkami naudoti. Prinokusio avokado odelė būna grublėta, uodegėlė lengvai nusiima, o pats avokadas – minkštas, bet be tuštumų po odele. Įsigijus dar netinkamą naudoti avokadą, jį greičiau sunokinti galima laikant popierinėje dėžutėje kartu su bananais ar obuoliais“, – pataria I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Idealus duetas su košėmis
Vieni tokių valgių – įvairios košės, kurios tinka pusryčiams, pietums ir net vakarienei. Košėms naudojamose pilno grūdo kruopose gausu įvairių vitaminų, mineralų ir angliavandenių, kurie padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir yra naudingi cukrinio diabeto profilaktikai. Košės vertinamos ir dėl didelio skaidulų kiekio bei tinkamumo savo svoriu besirūpinantiems žmonėms.
„Nuo seno žinome, kad kruopų košės suteikia energijos rytais, kaip įvairiai ir skaniai galime paruošti grikius, kuskusą, avižas ir bolivinę balandą, o manų košė tiesiog nukelia į vaikystę. Pirkėjai vertina tai, kad košes galima gaminti su įvairiausiais prieskoniais ir pagardais, net tais pačiais avokadais. Įdomu, kad kasmet spalio 10-ąją netgi minima Pasaulinė košės diena“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Šios dienos proga kulinarijos meistrai dalinasi keturiais itin skaniais ir pigiais košių receptais, kuriuos praturtins švieži ir gardūs avokadai.
Avižų košė su avokadu
Paskaninti šią košę galima ir su sūdyta lašiša.
Porcijai šios košės paruošti reikės:
1 vnt. nedidelio avokado;
45 g avižų;
80 ml kokosų pieno;
60 ml vandens;
1 v. š. ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
svogūnų laiškų arba mėtos lapelių.
Gaminimas:
Pirma sutrinkite pusę avokado, o kitą dalį supjaustykite griežinėliais. Tuomet paruoškite avižas – išvirkite jas kokosų pieno ir vandens mišinyje. Į paruoštas avižas įmaišykite sutrintą avokadą, papuoškite pjaustytu avokadu ir žaliais svogūnais arba mėtų lapeliais.
Grikiai su avokadu ir daržovėmis
Labai lengvas receptas, kurio variacijų – apstu.
Kulinarijos meistrų pasiūlytam patiekalui reikės:
180 ml vandens arba pieno;
90 g grikių;
1 vnt. nedidelio avokado;
1 vnt. kiaušinio;
4 vnt. pievagrybių;
1 v. š. aliejaus kepimui;
saujelės petražolių;
druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Grikius nuolat maišydami išvirkite pasūdytame vandenyje arba piene. Tuo pačiu metu iškepkite kiaušinį ir pievagrybius, riekelėmis supjaustykite avokadą. Galiausiai ant grikių uždėkite avokadą, iškeptą kiaušinį ir pievagrybius, apibarstykite petražolėmis, pagal skonį pagardinkite pipirais.
Kuskuso košė su bananu ir avokadu
Kiek saldesnis patiekalas, puikiai tinkantis maloniai dienos pradžiai.
Šiam patiekalui reikės:
90 g smulkaus kuskuso;
150 ml pieno;
1 vnt. nedidelio avokado;
pusės banano;
1 v. š. sirupo;
žiupsnelio druskos;
mėgstamų uogų.
Gaminimas:
Į pieną įberkite druskos ir pakaitinkite prikaistuvyje, bet neleiskite užvirti. Nuėmus nuo ugnies supilkite kuskusą ir uždengę palikite 5 minutėms. Ant viršaus sudėkite bananą, gaivumo suteiksiantį susmulkintą avokadą ir patiekite su mėgstamomis uogomis.
Sorų košė su avokadu ir medumi
Patiekalui paruošti reikės:
45 g sorų kruopų;
120 ml kokosų pieno;
pusės avokado;
2 a. š. migdolų kremo;
1 a. š. medaus;
Braškių (pagal norą).
Gaminimas:
Sorų kruopas išvirkite kokosų piene, įdėkite medaus ir maišykite, kol gausite vientisą masę. Ant košės uždėkite riekelėmis supjaustytą avokadą, migdolų kremą ir susmulkintas braškes. Skanaus!
Avokadasvaisiuskošė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.