Lenkijoje jo galite paragauti visuose lenkiškuose restoranuose ar kavinėse. Skoniu primena mūsų varškės apkepą (kaimynai, ko norėt), bet šis pyragas gaminamas su viršūnėle.
Kas beria trupinius, o kas formuoja groteles iš tešlos juostelių. Aš šiek tiek koregavau, nes dėjau razinų (duoklė vyro skoniui).
O žinote, kad razinos gražiai pasiskirstytų masėje, jas reikia nuplauti, nusausinti ir apvolioti miltuose?
Tešlai reikės:
2 stiklinių miltų
1/2 stiklinės cukraus
3/4 šaukštelio kepimo miltelių
150 g šalto sviesto
2 kiaušinių trynių
3 šaukštų grietinės
Varškės masei reikės:
200 g sviesto
1 stiklinės cukraus (originaliame recepte reikia 2 stiklinių)
4 kiaušinių
1 šaukštelio vanilinio cukraus
3–4 šaukštų razinų
900 g varškės (sutrintos su trintuvu).
Gaminimas:
Į maisto smulkintuvą sudedame miltus, cukrų, kepimo miltelius, kambario temperatūros sviestą ir sutriname iki trupinukų. Dubenėlyje sumaišome kiaušinių trynius su grietine iki vientisos masės, supilame į miltų masę ir išminkome tešlą. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame valandai į šaldytuvą. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių. Kambario temperatūros sviestą ištriname su cukrumi iki šviesios masės. Sudedame kiaušinius, vanilinį cukrų ir išmaišome iki vientisos masės. Įmaišome pertrintą varškę, razinas. Iš 3/4 tešlos išsočiojame kepimo skardos pločio lakštą ir įtiesiame į kepimo indo dugną. Prieš tai ištieskite kepimo popieriumi ir lengvai patepkite sviestu(lengviau išsiims iškepęs). Dedame varškės masę, išlyginame paviršių. Ant viršaus iš likusios tešlos formuojame plonas juosteles ir dėliojame groteles. Kepame orkaitėje 50–60 min., kol paviršius gražiai pagels. Atvėsiname. Pjaustome kai pyragas bus šaltas.