Būtent tokius patiekalus žiūrovai išvydo praėjusio šeštadienio TV3 laidoje „Kotrynos burtai“.
Grįžusi į savo sodybos virtuvę, Kotryna Starkienė pažėrė tikrų perliukų rudens dienoms praskaidrinti.
Karamelinis obuolių pyragas
Pyrago pagrindui reikės:
200 g sviesto;
80 g cukraus;
250 g miltų;
žiupsnio druskos.
Pyrago įdarui reikės:
maždaug 2 kg obuolių;
cinamono lazdelės;
1 citrinos sulčių.
Karameliniam pyrago paviršiui reikės:
1 indelio karamelizuoto sutirštinto pieno;
80 g sviesto;
žiupsnio druskos;
100 g graikinių riešutų (arba kitų jūsų mėgstamų riešutų);
100 g migdolų be luobelės.
Gaminimo eiga:
Visus tešlos ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą ir sukapokite į stambius trupinius. Kepimo skardą (28 x 24cm) išklokite kepimo popieriumi ir į ją sukrėskite tešlos trupinius. Tešlą gerai prispauskite prie formos dugno ir kepkite 180 C temperatūroje apie 20 minučių arba tol, kol lengvai apskrus.
Obuolius nulupkite, išskobkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Tuomet obuolius, cinamono lazdelę, vanilę ir citrinos sultis sudėkite į puodą. Įpilkite šiek tiek vandens ir pakaitinkite ant nedidelės ugnies, kol obuoliai suminkštės, bet dar nebus pavirtę į obuolienę. Iš troškintų obuolių išimkite cinamono ir vanilės lazdeles bei sukrėskite juos ant iškepto ir atvėsusio pyrago pagrindo.
Karamelizuoto sutirštinto pieno indelį ir sviestą sudėkite į puodą, ir kaitinkite tol, kol sviestas išsilydis, o karamelizuotas sutirštintas pienas suminkštės. Tuomet puodą nuimkite nuo ugnies.
Riešutus susmulkinkite ir sumaišykite kartu su kitais sausais ingredientais. Viską sudėkite į sviesto ir karamelizuoto sutirštinto pieno masę bei gerai viską išmaišykite. Šią masę išdėliokite per visą pyrago plotą, išlyginkite ir kepkite orkaitėje 170 C temperatūroje apie 15 minučių. Stebėkite, kad pyrago viršus nedegt – jei pradeda pernelyg ruduoti, pridenkite jį folija ir kepkite toliau.
„Kotrynos burtai“ – šeštadieniais, 11.30 val. tik per TV3!