Dietistė I. Trusovė dalinasi trimis sočių patiekalų receptais: ne tik sušildys, bet ir padės reguliuoti svorį

2024 m. rugsėjo 27 d. 13:29
Receptas
Vasaros šiluma pasitraukė palikusi ne tik nuostabių prisiminimų, bet ir subrandinusi gausų daržovių derlių. Kopūstai, burokėliai, auksinės kukurūzų burbuolės, svogūnai ir porai, kvapnūs salierai bei rudens simboliu jau tapę moliūgai – šios gamtos gerybės dabar pačios šviežiausios. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Indrė Trusovė ragina pasinaudoti sezoninės mitybos privalumais – čiupti kuo daugiau daržovių ir gaminti namuose spalvingas sriubas ar sotų troškinį.
Daugiau nuotraukų (6)
Prekybos tinklo Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalijasi, kad bendradarbiavimui su ūkininkais bei vietiniais tiekėjais visada skiriamas didžiulis dėmesys, todėl pirkėjus kasdien pasieka atsakingai prižiūrėtas, atrinktas lietuviškas ir kokybiškas sezoninis derlius.
„Iš vietinių ūkių į parduotuvių lentynas daržovės atvyksta per parą, tad galima sakyti, kad pirkėjai gardžiausias rudens gėrybes gali į namus parsinešti beveik iš daržo. Šiemet pastebėję, kad mūsų pirkėjus vis labiau domina sveika mityba ir teminės vaisių ar daržovių savaitės, nusprendėme rudens gėrybių sezoną paminėti pakviesdami į šiuo metu vykstančią teminę „Rudens daržovių“ savaitę.
Taip norime paskatinti pirkėjus, vertinančius Lietuvoje užaugintus produktus, išnaudoti šį išskirtinį metų laiką gaminant namuose sveikus, naudingų medžiagų turtingus patiekalus, kurių ingredientais pasirūpinti galima iš plataus asortimento ir itin patraukliomis kainomis“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Daržovės – nepamainomas medžiagų šaltinis
Prekybos tinklo subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Indrė Trusovė pažymi, kad visos daržovės yra nepamainomas skaidulinių medžiagų šaltinis – jos itin naudingos virškinimui, puikiai žarnyno sveikatai palaikyti. „Be to, daržovėse gausu antioksidantų, kurie gali padėti kovoti su ląstelių pažeidimais bei uždegimais, stiprinti imuninę sistemą, jose yra mūsų organizmui būtinų vitaminų, mineralų, palaikančių sveikatą ir užtikrinančių organizmo atsparumą“, – priduria dietistė I. Trusovė.
Pavyzdžiui, ryškiai oranžinės daržovės kaip morkos ir moliūgai yra naudingos dėl didelio beta karoteno kiekio, kuris organizme virsta vitaminu A, svarbiu regėjimui, odos sveikatai ir imuninės sistemos stiprinimui: „Šios ryškios daržovės turi mažai kalorijų tad drąsiai tinka valgyti optimizuojant svorį, o be to – jos ir skoniu praturtins daugybę patiekalų.“
Sezoninės mitybos įtaka sveikatai
Anot dietistės, netgi bulvės padės ne vien numalšinti alkį, bet ir suteiks organizmui vitaminų C ir B6, kurie svarbūs imuninės sistemos stiprinimui ir nervų sistemos veiklai. „Bulvės taip pat turi kalio, kuris padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir palaikyti širdies sveikatą. Beje, ši daržovė yra itin maistinga, tad ją svarbu vartoti saikingai ir paruoštas sveikais būdais“, – apie rudens derliaus naudas pasakoja mitybos specialistė.
Ji pažymi, kad dauguma mūsų krašte augančių rudeninių daržovių turi daug vitamino C ir K, kurie labai svarbūs imunitetui, odos bei kaulų sveikatai, įvairių mineralų, antioksidantų. Šių vitaminų – ypač vitamino C, taip pat kitų naudingųjų medžiagų koncentracija pati didžiausia šviežiose daržovėse, tad būtent todėl sveikai mitybai toks svarbus vietinis sezoninis derlius.
Dietistė I. Trusovė primena, kad bene paprasčiausias būdas skaniai panaudoti daržovių derlių – pasigaminti troškinį ar sriubą. Pasak jos, tokie patiekalai sušildys vėsiais vakarais, o pagaminti juos užtrunka itin mažai laiko. Ji dalijasi net trimis sezoninio rudens derliaus receptais, kuriuos mėgsta jos visa šeima.
Moliūgų sriuba su porais
Reikės:
500 g moliūgo;
2 porų;
1 vidutinio dydžio bulvės;
1 morkos;
1 svogūno;
2 skiltelių česnako;
1 litro daržovių sultinio;
200 ml kokosų pieno;
2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
druskos ir pipirų (pagal skonį);
šviežių petražolių arba čiobrelių papuošimui (nebūtina).
Gaminimas: 
Nulupkite moliūgą, bulves, morką ir nuplaukite porus bei supjaustykite daržoves nedideliais kubeliais. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintą svogūną ir česnaką – kepkite kelias minutes, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos.
Į puodą sudėkite moliūgo, bulvių, morkų ir porų gabaliukus, viską švelniai kepkite apie 5 minutes, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Tuomet užpilkite daržoves sultiniu, įberkite druskos, pipirų, užvirkite ir sumažinkite ugnį. Sriubą virkite apie 20–25 minutes, kol daržovės visiškai suminkštės. Joms išvirus, elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos, kreminės konsistencijos.
Supilkite kokosų pieną ir gerai išmaišykite. Jei sriuba per tiršta, galite įpilti dar šiek tiek sultinio ar vandens. Patiekite sriubą šiltą, papuoštą šviežiomis petražolėmis arba čiobreliais.
Daržovių sriuba su šonine
Reikės:
didelės morkos;
5 bulvių;
svogūno;
gabalėlio šviežios šoninės;
kopūsto;
1 šaukšto lydyto sūrelio;
mėgstamo sultinio;
vandens;
alyvuogių aliejaus kepimui.
Gaminimas: 
Susmulkinkite šoninę ir pakepkite puode storu dugnu, kuriame virsite sriubą. Tuomet suberkite sukapotus svogūnus, pakepinkite kol paruduos ir berkite sutarkuotas morkas. Viską dar keletą minučių pakepkite ir užpilkite užvirinto vandens bei sultinio. Sudėkite smulkiai supjaustytas bulves, kopūstus, virkite apie 25 minutes ir įdėkite šaukštą lydyto sūrelio.
Jautienos ir daržovių troškinys
Reikės:
600 g jautienos sprandinės;
100 g konservuotų pupelių;
skardinės smulkintų pomidorų;
2 didelių morkų;
svogūno;
2 saliero stiebelių;
česnako;
pipirų;
žolelių;
alyvuogių aliejaus 50 ml sojos padažo plovo prieskonių vandens.
Gaminimas: 
Supjaustykite jautieną juostelėmis, pabarstykite pipirais ir paskrudinę ant keptuvės dėkite į ketaus puodą ar kitokį indą, tinkamą troškinti orkaitėje. Keptuvėje, kur skrudinote jautieną, pakepkite supjaustytas daržoves ir suberkite jas ant mėsos. Pilkite pupeles, pomidorus, sojų padažą, prieskonius ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų visus ingredientus. Troškinkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 90 minučių, uždengtame inde. Mėgaukitės!
Indrė TrusovėMoliūgasreceptai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.