Suteikia sotumo ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje: produktas – tikra aukso gysla organizmui

2024 m. rugsėjo 25 d. 09:41
Receptas
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną esminių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skonio ir maistinės savybės bei tekstūra daro jį tobulu pasirinkimu užkandžiams, įvairiems patiekalams. Humusą ypač vertina tie, kuriems svarbu praturtinti organizmą naudingomis medžiagomis.
Daugiau nuotraukų (2)
Ir nors humusas dažnai patiekiamas būtent kaip užtepas su daržovėmis ar duonele, vis tik kulinarijos meistrai siūlo pamėginti kelis receptus, kurie padės atskleisti humuso universalumą jam esant vienu pagrindinių ingredientų patiekaluose.
Humuso pagrindą sudaro avinžirniai, sezamo sėklų pasta, alyvuogių aliejus, citrinos sultys, česnakas ir įvairūs prieskoniai. Šis avinžirnių užtepas rašytiniuose šaltiniuose minimas jau nuo XIII a., tačiau manoma, kad valgomas jis buvo dar anksčiau. Ir nors tiksli humuso kilmės vieta nėra žinoma, tačiau daugelis šalių Artimuosiuose Rytuose laiko jį savo kulinariniu paveldu. Moderniais laikais humusas dėl savo paprastos sudėties ir turtingo skonio išpopuliarėjo visame pasaulyje.
Aukso gysla organizmui
Be to, jis ne tik išsiskiria gomurį pamaloninančiu skoniu, tačiau, anot mitybos specialistų, yra ir naudingų maistinių medžiagų šaltinis. Pagrindinis šio patiekalo ingredientas – avinžirniai – turi daug baltymų, skaidulų ir kompleksinių angliavandenių. Dėl to humusas suteikia sotumo ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.
Iš sezamo sėklų gaminama pasta praturtina humusą kalciu ir antioksidantais, o alyvuogių aliejus – žmogaus organizmui reikalingomis mononesočiosiomis rūgštimis. Humusas taip pat gausus vitaminų, tokių kaip C ir B6, bei mineralų, pavyzdžiui, geležies ir magnio.
Kulinarių eksperimentų ašis – humusas
Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad humusas puikiai tinka kaip užtepas ant sumuštinių, pagardas salotoms ar net kaip pagrindinis patiekalas su kitais ingredientais. Be to, anot jos, šis patiekalas gali būti įvairiai pritaikomas pagal skonį – jį galima pagardinti aitriosiomis paprikomis, burokėliais, avokadu ar kitais priedais.
„Pirkėjai noriai išbando skirtingas humuso rūšis, o dažnas jau yra įtraukęs šį produktą į savo kasdienį racioną. Nežinantiems, su kuo derinti šį avinžirnių užtepą mūsų kulinarijos meistrai siūlo išbandyti tris receptus, ypač, kad šiuo metu leistis į kulinarinius eksperimentus virtuvėje labai paprasta, mat vykstant teminiam „Saldumynų ir užkandžių“ mėnesiui galima rasti itin platų ne tik saldumynų, bet ir nesaldžių užkandžių – riešutų, alyvuogių, įvairių užtepėlių bei pagardų asortimentą, kuriame ir skirtingų rūšių humusas“, – sako prekybos tinklo Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.
Norintiems atskleisti humuso galimybes virtuvėje kulinarijos meistrai siūlo išbandyti keletą nesudėtingų receptų, kuriuos Artimųjų Rytų virtuvės šedevras tampa esminiu ingredientu. Šie 3 receptai patiks ne tik jau mėgstantiems, bet ir norintiems atrasti humusą iš esmės.
Vištienos ir humuso dubenėlis
Dviem porcijoms paruošti reikės:
200 g avinžirnių užtepėlės;
1 vnt. mažos citrinos ir jos žievelės drožlių;
200 g kepintų grūdų mišinio;
150 g šviežių špinatų;
1 vnt. nedidelio avokado;
1 vnt. keptos vištienos krūtinėlės;
100 g granatų sėklų;
pusės smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno;
2 šaukštų migdolų riešutų drožlių.
Gaminimas: 
Sumaišykite du šaukštus humuso su pusės citrinos sultimis ir žievele bei trupučiu vandens. Turėtų gautis tyrelės konsistencijos padažas. Tuomet dėkite į dubenėlį kepintus grūdus, paruoštą padažą ir pjaustytus špinatų lapus.
Likusios citrinos pusės sultis išspauskite ant avokado puselių ir dėkite jas į dubenėlius. Į juos taip pat sudėkite pjaustytą keptos vištienos krūtinėlę, granatų sėklas, svogūną, migdolų drožles ir likusį humusą. Galiausiai, viską atsargiai išmaišykite.
Avinžirnių užtepėlės suktinukai su agurku ir saulėje džiovintais pomidorais
Reikės:
200 g avinžirnių užtepėlės;
1 stiklinės smulkiai pjaustytų saulėje džiovintų pomidorų;
1 vnt. smulkiomis juostelėmis pjaustyto agurko;
saujos šviežių špinatų;
8 vnt. vidutinio dydžio tortilijos paplotėlių.
Gaminimas:
Pašildykite tortilijos paplotėlius mikrobangų krosnelėje, kad šie suminkštėtų. Kol ruošiate vieną tortiliją, likusias laikykite uždengtas drėgna popierine šluoste. Tortilijos paplotėlio paviršių tepkite avinžirnių užtepėle, ant viršaus dėkite smulkiai pjaustytus agurkus, špinatus ir saulėje džiovintus pomidorus. Susukite tortiliją į pailgą cilindrą ir aštriu peiliu supjaustykite 1,5–2,5 cm pločio ritinėliais.
Avinžirnių užtepėlė su vištiena ir žiediniais kopūstais
6 porcijoms pagaminti prireiks:
200 g avinžirnių užtepėlės;
500 g vištienos šlaunelių be kaulo ir odelių;
1 arbatinio šaukšto smulkintos kalendros;
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų ir druskos (pagal skonį);
3 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
1 vnt. smulkiai pjaustyto svogūno;
pusės nedidelio žiedinio kopūsto sutrupinto iki atskirų žiedų;
Šiek tiek smulkiai pjaustytų šviežių petražolių, mėgstamų prieskonių.
Gaminimas: 
Į dubenį sudėkite vištieną ir išvoliokite ją prieskoniuose. Visas vištienos paviršius turėtų gerai jais pasidengti. Ant vidutinės ugnies įkaitintą keptuvę įpilkite du arbatinius šaukštus alyvuogių aliejaus ir sudėkite vištieną. Ją kepkite, kol lengvai apskrus, o tuomet maišydami kepkite dar apie 4 minutes. Vištieną perkelkite į dubenį, o į keptuvę dėkite svogūnus ir pilkite dar du šaukštus alyvuogių aliejaus.
Svogūnus maišydami kepkite apie 15 minučių, kol suminkštės ir lengvai paruduos. Tuomet į keptuvę sudėkite žiedinį kopūstą ir įpilkite trečdalį stiklinės vandens. Keptuvę uždenkite dangčiu ir viską troškinkite apie dešimt minučių, kartas nuo karto maišydami. Žiediniai kopūstai turėtų suminkštėti, o svogūnai karamelizuotis. Tuomet į keptuvę grąžinkite vištieną, įberkite druskos ir viską dar šiek tiek pakaitinkite.
Didelę serviravimo lėkštę arba atskiras lėkštes padenkite avinžirnių užtepėlės sluoksniu, o viduryje šaukštu padarykite ertmę. Į ją sudėkite keptuvės turinį. Viską pagardinkite petražolėmis, prieskoniais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Sotus ir gardus patiekalas paruoštas ragauti – mėgaukitės!
humusasreceptaiavinžirniai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.