Ne tik kompotams: rudeniškam stalui – trys gardžių patiekalų receptai iš slyvų

2024 m. rugsėjo 25 d. 18:25
Lrytas.lt
Receptas
Rudenėjant dienoms puikus metas į kasdienybę įtraukti daugiau patiekalų su sezoninėmis gėrybėmis. Vienos jų – rudens pradžią žyminčios slyvos, kurios ne tik skanios, naudingos sveikatai, bet ir tinkamos įvairiausiems valgiams: nuo tradicinių rudens pyragų iki pagardų prie mėsos ar vištienos. Šią savaitę esant ypač mažai mėlynųjų slyvų kilogramo kainai kulinarijos meistrai dalijasi net trimis netikėtomis patiekalų idėjomis, kaip slyvas išradingai įtraukti į savo rudens maisto meniu.
Daugiau nuotraukų (4)
Anot mitybos specialistų, slyvos, kaip ir dauguma vaisių bei uogų, yra natūralus vitaminų C, A, K, kalio, vario, mangano, taip pat B grupės vitaminų, fosforo ir magnio šaltinis. Šie kaulavaisiai puikiai tinka besiskundžiantiems sutrikusiu virškinimu, be to, juose gausu antioksidantų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo uždegiminių procesų ir priešlaikinio senėjimo.
Nuo troškinių iki desertų
„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pažymi, kad nors dažniausiai įprasta iš slyvų virti kompotus, kepti pyragus ar gaminti kitus saldumynus, šie kaulavaisiai gali tapti puiku pikantiškų patiekalų akcentu. Svarbiausia, anot jos, nebijoti eksperimentuoti.
„Mėlynosios slyvos yra itin universalus vaisius. Saldiems kepiniams ir desertams jos suteiks rūgštumo ir gaivumo, todėl puikiai tiks pyragų, keksiukų ir tartalečių gamybai. O į sūrius ir aitrius paukštienos, jautienos ar kiaulienos patiekalus slyvos įneš lengvumo ir šiek tiek saldumo. Tad jos puikiai tiks įvairiems padažams ar netgi kaip papildomas troškinių ingredientas“, – sako prekybos tinklo atstovė.
Ji taip pat pastebi, kad slyvos suteikia pikantiškumo įprastiems patiekalams, pavyzdžiui, slyvomis pagardintas paprastas kiaulienos troškinys išties nustebins net pačius išrankiausius svečius.
„Slyvos – puiki alternatyva ir tuo atveju, jei nusibodo rudens desertuose naudoti vien tik obuolius ar kriaušes. Desertas su šiais kaulavaisiais bus kur kas labiau netikėtas, o ir neištuštins kišenės, nes šiuo metu kilogramą šių vaisių galima įsigyti už mažiau nei eurą – visą šią savaitę mūsų prekybos tinkle mėlynųjų slyvų kaina ypač maža“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalijasi trimis kulinarijos meistrų receptais su slyvomis.
Kiaulienos troškinys su slyvomis
Slyvos kiaulienos troškiniui suteiks salstelėjusį skonį ir pavers šį patiekalą nepaprastu! Jam paruošti reikės:
1,6 kg kiaulienos mentės; 0,5 kg bulvių; 6 vnt. mėlynųjų slyvų; 500 ml vištienos sultinio; 5 v. š. sojų padažo; 1 v. š. pomidorų tyrės; 2 v. š. cukraus; 5 skiltelių česnako; gabalėlio imbiero šaknies; mėsos prieskonių, anyžiaus, cinamono, aliejaus (pagal skonį). Gaminimas. Supjaustykite kiaulieną dideliais gabalais ir sudėkite į dubenį. Supilkite sojų padažą, pusę susmulkinto imbiero bei dvi skilteles išspausto česnako. Palikite marinuotis bent valandai.
Mėsai išsimarinavus įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių grilio režimu. Dideliame troškinimo inde įkaitinkite aliejų. Sudėkite likusį imbierą ir smulkintą česnaką, suberkite mėsos prieskonius ir cinamoną. Lengvai pakaitinkite, kol prieskoniai taps aromatingi ir suminkštės. Įmaišykite cukrų, padidinkite ugnį ir į keptuvę sudėkite iš marinato ištrauktą kiaulieną. Pakepkite apie 3 minutes, kol apskrus, ir supilkite marinatą, pomidorų tyrę bei sultinį. Sudėkite gabalėliais supjaustytas bulves. Viską išmaišykite, uždenkite dangčiu ir įdėkite į orkaitę troškinti.
Kol mėsa troškinasi, per pusę perpjaukite slyvas ir išimkite kauliukus. Praėjus valandai nuo mėsos troškinimosi pradžios, nuimkite troškinimo indo dangtį ir sudėkite supjaustytas slyvas. Palikite orkaitėje dar maždaug valandai, kol mėsa taps visiškai minkšta. Skanaus!
Orkaitėje keptas viščiukas su slyvomis
Slyvos vištienai suteiks saldžiarūgštį ir pikantišką skonį.
Šiam patiekalui reikės:
1 vnt. šviežio viščiuko;
1 vnt. citrinos;
0,5 kg mėlynųjų slyvų;
2 svogūnų (supjaustyti 6 mm storio griežinėliais);
1 v. š. medaus;
1 a. š. cinamono;
2 skiltelių išspausto česnako;
1 vnt. lauro lapų;
mėgstamų vištienos prieskonių,
druskos, pipirų,
aliejaus (pagal skonį).
Gaminimas: 
Citriną gerai nuplaukite ir sutarkuokite žievelę. Citriną atidėkite, o žieveles suberkite į dubenį. Kartu sudėkite vištienos prieskonius, druską, pipirus, pusę cinamono. Įpilkite aliejaus ir sudėkite išspaustą česnaką, o tada viską sumaišykite. Gautu mišiniu įtrinkite viščiuką, įskaitant ir jo vidų, bei palikite marinuotis šaldytuve bent vienai valandai.
Prieš kepimą bent 30 minučių palaikykite viščiuką kambario temperatūroje. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių ir paruoškite slyvas: perpjaukite jas per pusę, išimkite kauliukus ir sudėkite į didelį kepimo indą. Kartu į indą sudėkite griežinėliais pjaustytus svogūnus, medų, lauro lapą. Suberkite likusį cinamoną, pagardinkite druska ir pipirais, įpilkite šiek tiek aliejaus ir vandens. Viską išmaišykite ir tolygiai paskirstykite inde. Ant indo viršaus uždėkite groteles ir ant jų sudėkite viščiuką. Viską kepkite 30 minučių.
Kol patiekalas kepa, atidėtą citriną išspauskite. Gautas sultis sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Šį mišinį užpilkite ant kepančios vištos ir kepkite toliau, kol višta taps auksinės spalvos ir pilnai iškeps – maždaug apie 30–45 minutes. Viščiukui iškepus, leiskite jam 10 minučių pravėsti. Tuomet supjaustykite ir patiekite kartu su keptomis slyvomis.
Slyvų pyragas
Rugsėjis – ne tik obuolių, bet ir slyvų sezonas.
Gardžiam slyvų pyragui paruošti reikės:
700 g riekelėmis supjaustytų mėlynųjų slyvų;
1 v. š. citrinos sulčių;
pusės puodelio cukraus;
ketvirčio puodelio miltų;
žiupsnelio druskos;
ketvirčio a. š. malto cinamono;
šaldytos tešlos (pyrago pagrindui).
Pyrago viršui reikės:
pusės puodelio cukraus;
pusės puodelio miltų;
ketvirčio a. š. malto cinamono;
3 v. š. atšaldyto sviesto.
Gaminimas: 
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Paruoškite įdarą: slyvas sudėkite į didelį dubenį ir apšlakstykite citrinos sultimis. Suberkite cukrų, miltus, druską bei cinamoną ir viską atsargiai išmaišykite. Iš šaldytos tešlos skardoje suformuokite pyrago pagrindą ir į jį supilkite pasigamintą slyvų įdarą.
Tuomet paruoškite pyrago viršų: atskirame dubenyje sumaišykite cukrų, miltus, cinamoną. Pamažu įtrinkite sviestą, kol viskas pavirs trupiniais. Gautus trupinius užberkite ant slyvų įdaro.
Pyragą įdėkite į orkaitę ir kepkite tol, kol įdaras pradės burbuliuoti – apie 50–60 minučių. Jei reikia, paskutines 20 minučių kraštus uždenkite folija, kad šie nepradėtų degti. Pyragui iškepus, palikite atvėsti ant grotelių. Mėgaukitės!
pyragasslyvoskeptas viščiukas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.