Gaivūs desertai tikriems smaližiams: panaudokite paskutines šio sezono uogas

2024 m. rugsėjo 19 d. 13:11
Receptas
Į rugsėjį persiritę šilti orai dar gundo ne tik lauko pramogomis, bet ir sodo bei daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, galima jas įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma Labžentė pataria, kaip pasigaminti gaivių desertų su įvairiomis sultimis ir uogomis.
Daugiau nuotraukų (3)
„Vasaros pabaiga mus lepina ne tik raudonskruosčiais obuoliais, bet ir saldžiomis kriaušėmis, įvairiomis slyvomis, šilauogėmis, vėlyvomis avietėmis. Uogas ir vaisius galima skanauti vienus, arba įtraukti į įvairius receptus – ne tik rudeninius pyragus, bet ir gaivius želė desertus ar ispaninio šalavijo sėklų (angl. chia) pudingus, ruošiamus su vaisių sultimis“, – pasakoja Roma Labžentė.
Pasak jos, gaminant želė desertus su vaisių ar uogų sultimis, dažnai jų saldumo pakanka, tad nereikia papildomai saldinti – tai didelis privalumas besirūpinantiems savo mityba.
„Vis dėlto, jei esate smaližiai, želė desertus galite saldinti skystu medumi, cukraus, klevų ar agavų sirupu, kondensuotu pienu. Skysti saldikliai lengviau įsimaišo į želė masę ir nereikia jaudintis, kad įprasto cukraus kristalai neištirps“, – pataria maisto tinklaraštininkė.
Želė desertams naudojamas sultis galima pasiruošti namuose, arba naudoti jau pagamintas. Sulčių, nektarų ir vaisių gėrimų gamintojos „Eckes-Granini Baltic“ vadovas Marius Gudauskas atkreipia dėmesį, kad įmonės gamykloje Žiežmariuose gaminamoms šimtaprocentinėms apelsinų sultimis naudojamos Brazilijoje užaugintų apelsinų koncentruotos sultys.
Itin sodriu ir desertams ruošti tinkamu skoniu pasižymi ir šimtaprocentinės obuolių, įvairių vaisių sultys, taip pat – spanguolių, vynuogių nektarai.
Priminė kelias taisykles ruošiant želė
Maisto tinklaraštininkė R. Labžentė pataria gaminant želė desertus su sultimis laikytis želatinos paruošimo instrukcijos, nurodomos ant pakuotės.
„Rekomenduoju pirmiausiai želatinos kristalus išbrinkinti nedideliame vandens kiekyje, tada pakaitinti garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, kol kristalai ištirps. Tik gerai ištirpusią, vientisos masės želatiną galima pilti į ruošiamą desertą su sultimis ir nebereikės jaudintis, kad kažkas gali nepavykti“, – sako tinklaraščio „5 produktai“ autorė.
Pasak jos, gaminant želė su lietuviškomis uogomis ir vaisiais nereikia jaudintis, kad desertas nesustings – taip dažniausiai nutinka tik su egzotiniais vaisiais, pavyzdžiui, kiviais.
„Nereikėtų dėti kivių į želė, nes jie ne tik gali trukdyti sustingimui, bet ir suteikti šiek tiek kartumo – tai desertams ne pats tinkamiausias poskonis. Beje, želė desertams galima naudoti ananasus – tai tik mitas, kad jie neleidžia sustingti želė. Jei sumanysite ananasais gardinti želė, patariu naudoti šviežias, o ne konservuotas ananasų riekeles, kurios bus pernelyg įmirkusios skysčio“, – sako R. Labžentė.
Pateikiame kelis gaivių desertų receptus.
Ispaninio šalavijo sėklų (angl. chia) pudingas su sultimis
2 porcijoms reikės:
200 g graikiško jogurto;
60 g + 30 g apelsinų sulčių;
4 v. š. ispaninio šalavijo sėklų;
1 v. š. skysto medaus;
Sezoninių uogų ar vaisių gabaliukų papuošimui.
Gaminimas:
1. Graikišką jogurtą, 60 g apelsinų sulčių, ispaninio šalavijo sėklas ir skystą medų sumaišykite ir palikite išbrinkti bent valandai ar geriausia – per naktį.
2. Paruoštą pudingą sudėkite į indelius ir užpilkite ant viršaus likusias 30 g sulčių.
3. Sudėkite turimas uogas ar vaisių gabalėlius ir iškart patiekite.
Želė su sultimis, sezoniniais vaisiais ir uogomis
2 porcijoms reikės:
400 ml mėgstamų sulčių;
4 g želatinos;
Truputį vandens želatinai brinkinti;
Sezoninių uogų ar vaisių gabaliukų;
Gaminimas:
Želatiną išbrinkinkite su trupučiu vandens ir pakaitinkite garų vonelėje; Sumaišykite mėgstamas vaisių ar uogų sultis su želatinos mase; Padalinkite gautą masę į 2 indelius, ten pat sudėkite ir mėgstamų uogų ar vaisių gabaliukų. Įdėkite į šaldytuvą ir palikite, kol sustings, geriausia – per naktį.
Siūlome tokiam želė desertui išbandyti įvairių vaisių bei uogų sulčių derinius: apelsinų sultys ir spanguolių sultys; apelsinų sultys ir mėlynės; baltųjų vynuogių sultys su braškėmis arba persikais; obuolių sultys su cinamonu; arbūzų sultys su šviežiais mėtų lapeliais.
Uogosreceptaidesertai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.