Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai siūlo šią savaitę iš šios nė pusę euro nekainuojančios daržovės gaminti sriubas, salotas, kepti blynus, kepsnius ar net marinuoti kopūstus žiemai.
Anot mitybos specialistų, kopūstas – ne tik itin universali ir pigi daržovė, bet ir ypač naudinga sveikatai, atšalus orams. Šaltuoju metų laikotarpiu didėjant sergamumui peršalimo ligomis, patiekalai iš šviežių baltagūžių kopūstų padeda sustiprinti imunitetą ir apsisaugoti nuo dalies užkrečiamųjų ligų.
Negana to, kopūste esantys vitaminai C ir A bei antioksidantai turi priešuždegiminių savybių, padeda mažinti tikimybę susirgti ūmiomis ir lėtinėmis ligomis. Ši daržovė taip pat yra ir mažai kaloringa bei turi sotumo jausmą suteikiančių skaidulų. Kopūsto naudą akcentuodavo ir senoliai, kurie sutrikus virškinimui virdavo kopūstų sriubą, o šią daržovę naudodavo net ir sumušimų gydymui.
Keli kopūstai – visos savaitės patiekalams
Kopūsto naudą vertina ir kulinarijos meistrai, mat jis – neabejotinai viena universaliausių ir plačiausiai panaudojamų daržovių. Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė taip pat sutinka, kad iš kopūsto galima virti sriubas, gaminti salotas, troškinius bei kitus patiekalus ir naudoti kaip garnyrą, ar kaip pagrindinį patiekalą.
„Dėl skirtingų šios daržovės paruošimo būdų, įvairiais, kartais net netikėtais patiekalais iš kopūstų galima stebinti nuolat. Kai tiek daug naudų, o laikymui nereikia jokių ypatingų sąlygų ir kaina – išties maža, nestebina, kad šviežias baltagūžis kopūstas dažnai atsiranda ant šalies gyventojų valgomojo stalo: per metus jų parduodame daugiau nei 2,5 mln., o ši prekė patenka į mūsų pirkėjų mėgstamiausių daržovių dešimtuką. Dabar puiki proga susiplanuoti patiekalų su kopūstais, nes mūsų prekybos tinkle šią savaitę kopūstai – už ypač mažą kainą“, – sako prekybos tinklo atstovė.
Be to, I. Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad atvėsus orams dalis pirkėjų kopūstus perka gausiau, mat pasirūpinę didesniu kiekiu jie konservuoja šią daržovę žiemai.
„Švieži baltagūžiai kopūstai daugelio pamėgti ir dėl to, kad jie – itin gardūs ir marinuoti, ir rauginti. Pavyzdžiui, korėjietiški fermentuoti kopūstai – kimčiai – dar visai neseniai buvo mėgstami tik siaurame rate tautiečių, o štai dabar jie pastebimi ir populiarėja vis labiau“, – priduria ji ir dalijasi penkiais prekybos centro kulinarijos meistrų receptais.
Soti ir sušildanti kopūstų sriuba su avinžirniais
Reikės:
1 vnt. didelio šviežio baltagūžio kopūsto;
1 vnt. didelio svogūno;
1 vnt. didelės morkos;
2 vnt. salierų stiebų;
2 vnt. bulvių;
2 v. š. aliejaus;
2 vnt. didesnių česnako skiltelių;
1,7 l daržovių sultinio;
400 g avinžirnių;
grietinės patiekimui;
rozmarino,
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Į puodą su įkaitintu aliejumi suberkite susmulkintą svogūną, morką, bulves ir saliero stiebus, apibarstykite pagal skonį druska bei pipirais ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės (apie 15 minučių). Suberkite susmulkintą kopūstą ir pakepkite dar 5 minutes. Sumaišykite su susmulkintu česnaku ir rozmarinu bei dar šiek tiek pakepinkite.
Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite ir neuždengę virkite apie 20 minučių, tada suberkite avinžirnius ir pavirkite dar 10 minučių. Galiausiai pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais, o patiekus – traškia duona ir grietine pagal skonį.
Kopūstų kepsniai
Reikės:
1 vnt. vidutinio dydžio šviežio baltagūžio kopūsto;
2 šaukštų aliejaus;
2 skilt. smulkinto česnako;
druskos ir pipirų (pagal skonį);
citrinos skiltelės ir grietinės patiekimui.
Gaminimas:
Nuėmę išorinius kopūsto lapus jį supjaustykite 2,5 cm storio riekėmis. Sudėkite jas vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
Mažame dubenėlyje sumaišykite aliejų, druską ir smulkiai susmulkintą česnaką (galima naudoti ir česnako miltelius). Pusę gauto mišinio patepkite ant kopūstų kepsnių ir skardą šaukite į iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę kepti apie 30–40 minučių. Įpusėjus šiam laikui, atsargiai apverskite kopūstų riekes ir patepkite likusiu mišiniu.
Iškepus kepsniams pagardinkite juos druska ir pipirais pagal skonį. Patiekite su citrinos skiltele ir grietine.
Kopūstų pyragas
Reikės:
pusės vidutinio dydžio šviežio baltagūžio kopūsto;
1 vnt. vidutinio svogūno;
3 vnt. kiaušinių;
80 g kvietinių miltų;
šaukšto aliejaus kepimui;
druskos, juodųjų pipirų;
šviežių petražolių;
grietinės (pagal skonį).
Gaminimas:
Smulkiai supjaustykite ir sudėkite kopūstus bei svogūnus į didelį dubenį, pagal skonį pridėkite petražolių, druskos ir pipirų bei išmaišykite. Suplakite ir į dubenį supilkite kiaušinius bei viską sumaišykite į vieną masę. Tą patį pakartokite subėrę miltus.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir į ją sudėkite gautą mišinį. Mentele suformuokite pyrago formą. Keptuvę uždenkite ir kepkite apie 10 minučių, kol apačia gražiai apskrus. Tuomet apverskite pyragą ir dar pakepkite maždaug 7 minutes.
Prieš patiekdami pyragą papuoškite jį petražolėmis, pagardinkite grietine ir skanaukite su visa šeima.
Vištienos sumuštiniai su marinuotis kopūstais
Reikės:
1 vnt. mažos šviežio baltagūžio kopūsto galvos;
2 vnt. vidutinių svogūnų;
360 ml vandens;
120 ml ryžių ar baltojo acto;
50 g cukraus;
2 šaukštų druskos;
1 vnt. vidutinės aitriosios paprikos;
šviežių čiobrelių šakelių;
1 litro talpos stiklainio;
1 vištienos krūtinėlės;
kepalo duonos;
60 ml majonezo.
Gaminimas:
Dideliame puode sumaišytą vandenį, actą, cukrų ir druską. Užvirinkite kaitinant ant vidutinės ugnies, sudėkite susmulkintus kopūstus, svogūnus ir aitriąją papriką. Daržovės turi būti visiškai apsemtos.
Puodą nuimkite nuo ugnies, gerai išmaišykite ir palikite atvėsti. Gautą mišinį pagardinkite čiobreliais ir supilkite į 1 litro talpos stiklainį. Jį uždenkite ir bent 24 valandoms įdėkite į šaldytuvą. Čia galite pasitelkti fantaziją – įmaišyti apelsino žievelių, aitriųjų paprikų ar net garstyčių.
Paruošę marinuotus kopūstus, juostelėmis susmulkinkite vištienos krūtinėlę ir ją iškepkite keptuvėje. Supjaustykite duoną riekelėmis, užtepkite majonezu, uždėkite vištieną, marinuotus kopūstus ir mėgaukitės.
Kimči
Reikės:
1 didelio šviežio baltagūžio kopūsto;
70–80 g druskos;
300 g morkų arba ridikų;
1 pundelio svogūnų laiškų;
1 šaukšto pjaustyto imbiero;
6 skiltelių česnako;
2–6 šaukštų korėjietiškų aitriųjų paprikų miltelių (pagal skonį);
2 šaukštų žuvies padažo;
2 a. š. cukraus.
Gaminimas:
Baltagūžį kopūstą perpjaukite į 4 dalis arba stambiai supjaustykite. Kopūstus sumaišykite su druska, užpilkite drungnu vandeniu ir švelniai pamaišykite, kol druska ištirps. Taip kopūstą laikykite 3–5 val.
Tuomet kopūstą ištraukite iš sūrymo ir nuplaukite po tekančiu, šaltu vandeniu. Ridikus arba morkas supjaustykite smulkiomis lazdelėmis. Svogūnus, česnakus, cukrų ir imbiero šaknį sutrinkite grūstuve arba maisto smulkintuvu iki tirštos konsistencijos. Paruoštą masę įmasažuokite į daržoves, viską gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Spausdami kimčius, sudėkite juos į švarų stiklainį ir palikite fermentuotis kambario temperatūroje.