Kiekvienas patiekalas turi gilias istorines šaknis, todėl gastronomijos tyrinėjimai gali atverti duris į dingusį pasaulį ir priminti tuos ukmergiškius, kurie kūrė šį miestą.
Beigeliai, iš silkių paruoštas foršmakas, su daržovėmis kepta kiaušinienė šakšuka – šiuos valgius dar prisimena Ukmergės gyventojai.
Nors Antrojo pasaulinio karo metais litvakų bendruomenė buvo beveik sunaikinta, jų kulinarinį paveldą siekiantys atgaivinti ukmergiškiai sukūrė specialų valgiaraštį, kuris remiasi žydų virtuvės tradicijomis.
Štai avinžirnių maltinukai, kurie vadinami falafeliais, ne tik žydiškas, bet taip pat gali būti puikus patiekalas vegetarams. Daugelyje šalių tai gatvės maistas, nes maltinukus patogu su daržovėmis įsukti į tešlos paplotėlį, todėl valgant nereikia stalo įrankių.
Falafeliai – tradicinis gatvės maistas
Reikės (5 porcijoms):
- 300 g avinžirnių
- pusės puodelio keptų svogūnų
- saujos petražolių
- druskos, juodųjų pipirų – pagal skonį
- kelių česnako skiltelių
- aliejaus falafeliams apskrudinti
Pamerkite avinžirnius iš vakaro į šaltą vandenį, išvirkite ir sumalkite mėsmale.
Įberkite smulkiai kapotų petražolių, česnako skiltelių, įdėkite keptų svogūnų, paskaninkite druska ir juodaisiais pipirais.
Iš gautos masės formuokite norimo dydžio rutuliukus. Virkite juos aliejuje, kol gražiai apskrus. Patiekite falafelius su graikišku jogurtu ir šviežiomis salotomis.