Lininės vakarienės svečiai degustavo Natalijos Juodžiukynienės spaustų ir su prieskoniais apkeptų ožkų pieno sūrių.
„Ožkų sūrį galima valgyti natūralų, galima daryti aštrų arba saldų, dėti įvairių priedų į vidų prieš spaudžiant ar pabarstant ant viršaus. Bet svarbiausia – išspaudus jį būtina bent porą dienų pabrandinti ir tik tada valgyti“, – patarimais dalijosi sūrius su įvairiausiais prieskoniais kepanti Natalija.
Ji turi penkias ožkas, iš kurių kasdien primelžia apie pusketvirto litro pieno. Tokio kiekio užtenka vienam nedideliam sūriui.
„Šviežią pieną trumpai pakaitinu, kol atsiskiria išrūgos, susidariusią varškę patrinu mediniu kočėliuku, pilu ją į sūrmaišį ir paslegiu. Spaustukus vis pasuku, kad išrūgos geriau išbėgtų, – pusdienio užtenka, ir sūris išslėgtas“, – pasakojo Natalija.
Ožkų pieno sūris – įnoringesnis nei karvių pieno. Jeigu jį kepsite iš karto, suskystės. Porą dienų laikomas šaldytuve jis sutvirtėja ir kepamas neištyžta. Net valgant šviežią, neapkeptą, ji rekomenduoja bent parą palaikyti šaldytuve – bus skanesnis.
Ožkų sūrio gaminimo paslapčių Natalija mokėsi eksperimentuodama ir pasitelkusi savo fantaziją. Anksčiau Dzūkijos kaime retai kas ožkas augino, Natalijos tėvų namuose jų irgi nebuvo.
„Aš ožką įsigijau daug negalvodama“, – juokėsi moteris, paklausta, kaip sumąstė ožkas auginti. Paaiškėjo, kad tai buvo labiau emocinis, o ne ūkinis sprendimas: prieš keletą metų Natalija, valydama langus, nukrito iš nemažo aukščio.
Traumą patyrusi moteris pagalvojo, kad į darbą daugiau nebeis, tai bent ožkas augins. Bet pasveikusi ji vėl pradėjo dirbti ligoninėje slaugytoja, tad nemaža rūpesčio ožkomis dalis tenka ir vyrui Gvidui.
Apkeptas ožkų pieno sūris
Reikės:
- 3–4 l ožkų pieno
- 0,5 a. š. druskos
- žiupsnelio mėgstamų prieskoninių žolelių: kmynų, peletrūnų, česnakų arba paruošto prieskonių mišinio varškei
Pieną supilkite į puodą ir nuolat maišydami pakaitinkite, kol atsiskirs išrūgos ir varškė. Varškę išimkite atskirai, šiek tiek patrinkite mediniu šaukštu ar kočėlu ir sukrėskite į drobinį sūrmaišį. Jį tvirtai užriškite ir paslėkite. Sūris išsislegia per 3–4 valandas.
Išslėgtą sūrų išimkite iš sūrmaišio, įtrinkite prieskoniais ir porai dienų įdėkite į šaldytuvą. Tiek dienų pastovėjęs sūris subręsta, sutvirtėja.
Sūrį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol švelniai apskrus, – apie 30 minučių.